Αν και ανήκει στη νέα γενιά τον σεφ, έχει γράψει πολλά χιλιόμετρα εντός και εκτός κουζίνας, σε χώρους με υψηλή αισθητική και μεγάλο γαστρονομικό ενδιαφέρον. Ο λόγος για τον Θεόφιλο Σπυρίδη, τον συμπολίτη μας που καταξιώθηκε στην περιοχή, αλλά κατάφερε εδώ και καιρό να ξεπεράσει τα γεωγραφικά της όρια.
Ο Θεόφιλος Σπυρίδης δημιουργεί στις κουζίνες όλης της χώρας την τελευταία δεκαετία. Αν και οι περισσότεροι τον γνωρίσαμε από τη συμμετοχή του στο Masterchef του Star Channel το 2017, είχε ήδη μια δημιουργική πορεία σε απαιτητικούς χώρους εστίασης, ενώ στα μενού πολλών από αυτούς τους χώρους έχει βάλει την υπογραφή του.
Μια πρωτιά σε ένα διαγωνισμό μαγειρικής το 2012 του έδειξε για τι είναι φτιαγμένος, και του άλλαξε τη ζωή. Μόλις τελείωσε τις σπουδές του στη μαγειρική, πρώτος του εργασιακός σταθμός ήταν ξενοδοχεία με υψηλού επιπέδου κουζίνες στη Σαντορίνη, όπως το 5άστερο Chromata. Ακολούθησε το αργεντίνικο El Coreo και η μπρασερί La Baronne στο Ξενοδοχείο Bristol, δύο από τα καλύτερα στέκια της Θεσσαλονίκης. Επόμενοι σταθμοί στην πορεία του ήταν η πλήρης επιμέλεια του menu για το “Ερμιόνιο” της Κοζάνης, για το ΔΕΚΑ Bar I Restaurant του ΚΛΕΙΩ Resort and SPA στο Αμύνταιο, για το Δίφωνο στην Πτολεμαΐδα, και πρόσφατα για το Rivo, το μαγαζί στο νεοκλασικό κτίριο πάνω στο ποτάμι, που άλλαξε τα δεδομένα της Εστίασης στη Φλώρινα.
Μαζί με καλούς του φίλους και συνεργάτες το 2018, πήραν τη μεγάλη απόφαση να αναπτύξουν και επιχειρηματική δραστηριότητα στην εστίαση. Το πρότζεκτ “Chef-T-Elia” αποτέλεσε μια γαστρονομική επιλογή μακριά από τα καθιερωμένα, και αγκαλιάστηκε από το κοινό όλης της Δυτικής Μακεδονίας. Ένα σύγχρονο μεζεδοπωλείο που ζωντάνεψε τον πεζόδρομο της παρόδου της 25ης Μαρτίου στην καρδιά της Πτολεμαΐδας. Ένα σύγχρονο μεζεδοπωλείο που με την υπογραφή του Θεόφιλου Σπυρίδη μεταμορφώνει την ελληνική παράδοση σε σύγχρονη γαστρονομία.
Η διαδρομή όμως δεν σταματά εδώ. Αντίθετα μόλις άρχισε, αφού η δημιουργικότητα του Θεόφιλου αναγνωρίστηκε από καταξιωμένους επαγγελματίες του χώρου. Από φέτος αναλαμβάνει την επιμέλεια του menu για το ΚΥΚλΟΝ by κοσμοκίνηση στην Κοζάνη, και για το εστιατόριο ενός νέου μεγάλου ξενοδοχειακού project στα νότια του Νομού Φλώρινας.
Το μεγάλο άλμα για το Θεόφιλο και την ομάδα του, θα γίνει εκτός συνόρων. Τις επόμενες εβδομάδες, ο Θεόφιλος ξεκινά μια μεγάλη συνεργασία με ελληνικών συμφερόντων εστιατόρια στη Γερμανία. Έχει ήδη ξεκινήσει να …δουλεύεται, το στήσιμο cocktail bar restaurants στο Λάνστχουντ της Βαυαρίας. Εκτός από την επιμέλεια των menu που θα δίνουν έμφαση στο comfort food, ο συμπατριώτης μας σεφ ανέλαβε και την εκπαίδευση του προσωπικού.
Ο Θεόφιλος ξεχωρίζει δύο ανθρώπους, οι οποίοι έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην πορεία του. Κατ’ αρχάς τον μέντορα του στη Μαγειρική και καθηγητή του στη Σχολή, τον πολυβραβευμένο σεφ Σάκη Καλλιοντζή. Από τον “δάσκαλο” του ο Θεόφιλος όχι μόνο έμαθε πολλά, αλλά εμπνέεται και διαμορφωνει στάση ζωής τόσο σαν μάγειρας όσο και σαν άνθρωπος. Έπειτα, ξεχωρίζει τον πιο βασικό του συνεργάτη σε όλα του τα επαγγελματικά βήματα, τον επίσης Πτολεμαϊδιώτη Γιάννη Τσιότσια. Οι δυο τους έχουν φτιάξει μια δυνατή ομάδα με πολύ καλή χημεία και δημιουργούν γεύσεις, τάσεις, και συνταγές επιτυχίας.
Του ζητήσαμε να μας απαντήσει σε τρεις σύντομες ερωτήσεις, και να βάλει την πινελιά του στο κείμενο που διαβάζετε. Όπως κάνει στα πιάτα του.
– Θεόφιλε στα πιάτα σου δίνεις βάση στην παραδοσιακή κουζίνα. Σε μια περίοδο που η περιοχή μας διαμορφώνει μια καινούρια ταυτότητα. Που μπορούν να φτάσουν οι γεύσεις της Δυτικής Μακεδονίας, και πόσα πράγματα μπορείς να κάνεις με τα υλικά της;
Θεωρώ ότι μπορούν να ταξιδέψουν σε κάθε γωνία του πλανήτη ! Κάθε σεφ δημιουργεί πιάτα που περιέχουν γεύσεις και αναμνήσεις από την παιδική του ηλικία. Στην περιοχή μας ευδοκιμούν καταπληκτικά προϊόντα και κάποια από αυτά ανήκουν στις τοπ γαστρονομικές επιλογες παγκοσμιως όπως το ξινόμαυρο της περιοχής και ο κρόκος Κοζάνης !
Οι παραδοσιακές γεύσεις παντα θα έχουν πρωταγωνιστικο ρολο. Ήδη η νέα τάση στην γαστρονομία είναι παραδοσιακες συνταγές μαγειρεμένες με πιο σύγχρονες τεχνικές όπως το μαγείρεμα σε κενό αέρος (sous vide). Θεωρώ πως στο προσεχες μέλλον το επόμενο βήμα θα είναι το πάντρεμα της παραδοσιακής κουζίνας με το comfort food καθώς οι ρυθμοί και ο τρόπος ζωής έχει αλλάξει.
– Έχεις ανοίξει ήδη πολλά μέτωπα, είναι όμως αδύνατο να μην ερωτηθείς για τους στόχους σου. Που και πως σε βλέπεις στο κοντινό μέλλον; Ή και στο μακρινό;