Την στήριξη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, απ’ όλους τους φορείς της περιοχής, ζήτησε ο Πρύτανης του Ιδρύματος, Θεόδωρος Θεοδουλίδης, ενημερώνοντας το Περιφερειακό Συμβούλιο στα πλαίσια της ψήφισης του νέου νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Ο κ. Θεοδουλίδης επανάφερε στο δημόσιο διάλογο την πάγια συζήτηση της συνεργασίας των τοπικών φορέων με το Πανεπιστήμιο, ξεκαθαρίζοντας πως υπάρχει πάντοτε προβληματισμός και γκρίνια όταν κάποιοι από τη Δυτική Μακεδονία επιλέγουν άλλα ιδρύματα για συνεργασία:
«Επιθυμούμε να συμβάλλουμε σε όλα τα επιστημονικά αντικείμενα που έχουμε τη δυνατότητα. Εμπιστευτείτε μας…», ήταν τα λόγια του Πρύτανη.
Μιλώντας για το μεγάλο θέμα της βάσης εισαγωγής και τη μείωση των εισακτέων στάθηκε στο γεγονός της δέσμευσης από πλευράς κυβέρνησης για διακριτή στήριξη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με συγκεκριμένες δράσεις:
- Μείωση εισακτέων στα κεντρικά Ιδρύματα
- Ενίσχυση μέλη ΔΕΠ στο ΠΔΜ
- Δημιουργία εστιών και ίσως ενισχυμένου στεγαστικού- φοιτητικού επιδόματος
- Αποτροπή δημιουργίας ανταγωνιστικών τμημάτων σε άλλα ιδρύματα
Πάντως δεν έκρυψε την ανησυχία του για μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα όπως τη χαρακτήρισε, η οποία έχει να κάνει με την αναδιάρθρωση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση κάτι που σημαίνει πως κάποια τμήματα ενδεχομένως να μην είναι στο μηχανογραφικό για το 2021-2022: «Ο κίνδυνος δεν έχει περάσει πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση».
Αναλύοντας το σχεδιασμό του Ιδρύματος για το επόμενο διάστημα αναφέρθηκε στις τεράστιες υποδομές σε 5 πόλεις ενώ υποστήριξε πως το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας είναι «το πιο επιτυχημένο παράδειγμα συγχώνευσης ΑΕΙ- ΤΕΙ στη χώρα».
Το κτιριακό πρόγραμμα που εξελίσσεται αγγίζει τα 60εκ. ευρώ ενώ υπάρχει μελλοντικό της τάξης των 100εκ. ευρώ το οποίο περιλαμβάνει «επέκταση υποδομών και φιλόδοξο σχέδιο φοιτητικής μέριμνας με εστίες που θα συμπληρώσουν τις υπάρχουσες 543 κλίνες».
Ο Θόδωρος Θεοδουλίδης σημείωσε πως το ΠΔΜ είναι απαλλαγμένο από προβλήματα άλλων Ιδρυμάτων του κέντρου και θέτει ως στόχο την αναχαίτιση του brain drain που θα προκύψει λόγω απολιγνιτοποίησης.
«Θέλουμε ένα πανεπιστήμιο των πολιτών», επεσήμανε και ονόμασε με τίτλους τους μεγάλους στόχους για την επόμενη περίοδο:
- Ψηφιοποιημένο πλήρως πανεπιστήμιο
- Μετατροπή μηδενικού ενεργειακού αποτυπώματος- πράσινο πανεπιστήμιο
- Πανεπιστήμιο φιλικό προς τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες κατά αναλογία με αντίστοιχο στόχο περιφέρειας
Μιλώντας για τη μετάβαση του Πανεπιστημίου στη νέα Πανεπιστημιούπολη στη ΖΕΠ, τόνισε πως η εργολαβία παραδίδει το φετινό Αύγουστο και θα ξεκινήσει άμεσα η μετακόμιση των εργαστηρίων, ενώ μόλις ολοκληρωθεί ο διεθνής διαγωνισμός για τον ξενοδοχειακό εξοπλισμό, τα μαθήματα ενδέχεται να ξεκινήσουν στο τέλος του 2021.
Για πρώτη φορά μάλιστα ο Πρύτανης έθεσε στο τραπέζι την ιδέα της οδικής σύνδεσης των δύο campus στην Κοζάνη(Κοίλα- ΖΕΠ) υπογραμμίζοντας πως στόχος είναι «ένα Ίδρυμα που ο γονιός θα χαίρεται να στείλει το παιδί του».
Ο Πρύτανης απαντώντας σε ερώτηση για κλείσιμο συγκεκριμένων σχολών και τμημάτων όπως η Γεωπονική στη Φλώρινα και 1 οικονομικό τμήμα, αλλά και ένα του Πολυτεχνείου στην Κοζάνη, ξεκαθάρισε πως δεν έχει κάτι στα χέρια του αλλά η ανησυχία είναι μεγάλη και γι’ αυτούς τους λόγους θα γίνουν επαφές στο Υπουργείο ώστε να ξεκαθαρίσει η όλη κατάσταση.
Ζήσης Πιτσιάβας