Με μικρή συμμετοχή φορέων και πολιτών, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής, η σύσκεψη φορέων και πολιτών, με θέμα την διαβούλευση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, την οποία διοργάνωσε η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
Για την σημασία της Αναθεώρησης του Συντάγματος και την συμμετοχή στην διαβούλευση, μίλησαν ο Μιχάλης Σκουρδαλάκης, πρόεδρος Επιτροπής Διαλόγου για την Συνταγματική Ανεθεώρηση, κοσμήτορας Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και ο πρόεδρος του ΣΕΠΕ, Τάσος Τζήκας.
«Η σημερινή διαβούλευση είναι η γεωγραφική εκδοχή της οργάνωσης του διαλόγου. Έχουν κληθεί κοινωνικοί και πολιτικοί φορείς, απλοί πολίτες και συλλογικότητες για να καταθέσουν τις απόψεις και ιδέες τους, ενόψει της Συνταγματικής Αναθεώρησης, υπογράμμισε ο Μ. Σκουρδαλάκης. Διευκρίνισε ότι «εμείς στην επιτροπή δεν φτιάχνουμε Σύνταγμα. Καταγράφουμε όμως τις απόψεις των πολιτών, τις οποίες θα δώσουμε στον πρωθυπουργό, στους αρχηγούς των κομμάτων, στον πρόεδρο της Βουλής τον Σεπτέμβριο, ούτως ώστε να βοηθήσουμε την τυπική διαδικασία όταν αρχίσει, σύμφωνα με το Σύνταγμα, εντός του Κοινοβουλίου».
Για την καλύτερη οργάνωση του διαλόγου και την συμμετοχή σ’ αυτόν, υπάρχει ένα site, το sintagma-dialogos.gov.gr, όπου οι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν για μια σειρά από ζητήματα, όπως για παράδειγμα πως γίνεται η αναθεώρηση ή άρθρα του Συντάγματος. Κυρίως μπορούν να συμμετέχουν στην ηλεκτρονική διαβούλευση, απαντώντας σε έναν ερωτηματολόγιο, που τους καλεί να απαντήσουν να διατυπώσουν απόψεις σε συγκεκριμένα ζητήματα που έχουν τεθεί ήδη από τα κόμματα και από άλλες συλλογικότητες.
Οι πολίτες λοιπόν καλούνται να διατυπώσουν άποψη για την αρχιτεκτονική του πολιτεύματος – σημείωσε ο Μ. Σκουρδαλάκης – σύμφωνα με τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί. Αυτό σημαίνει πρόεδρος Βουλής, αρμοδιότητες, εκλογή κ.λ.π., η Βουλή, οι βουλευτές, η κυβέρνηση, οι ανεξάρτητες Αρχές και η Τοπική αυτοδιοίκηση. Αυτό είναι ο πρώτος άξονας.
Ο δεύτερος άξονας έχει να κάνει με την διαφάνεια για την διαβούλευση, ο τρίτος άξονας με το κράτος και τις σχέσεις του με την εκκλησία – όχι διαχωρισμός – αλλά τις μεταξύ τους σχέσεις. Το τέταρτο είναι τα ατομικά δικαιώματα και η προστασία τους, ο πέμπτος άξονας τα κοινωνικά δικαιώματα και ο έκτος άξονας είναι αυτός που έχει να κάνει με τα κοινά αγαθά, τους ελεύθερους χώρους και τον πολιτισμό.
Αυτοί είναι οι άξονες και οι πολίτες πρέπει να συμμετέχουν, τόνισαν οι ομιλητές, «διότι όχι μόνο θα ενημερωθούν, αλλά θα βοηθήσουν την τυπική διαδικασία. Το αποτέλεσμα της συμμετοχής δεν είναι προφανώς δεσμευτικό, αλλά όση μεγαλύτερη συμμετοχή υπάρξει τόσο περισσότερος διάλογος θα γίνει. Οι κοινωνίες γνωρίζουμε ότι παράγουν γνώση, παράγουν ιδέες, υλοποιούν πρωτοβουλίες οι οποίες ανταποκρίνονται σε ζητήματα που τους απασχολούν, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Αν δεν τα καταγράψουμε δεν θα κάνουμε ένα Σύνταγμα που θα έχει έναν ορίζοντα μακρόπνοο. Γιατί δεν φτιάχνουμε ένα Σύνταγμα για έναν μήνα, φτιάχνουμε ένα Σύνταγμα ή προσπαθούμε να συμβάλλουμε σε μια Αναθεώρηση η οποία θα έχει έναν ορίζοντα δημοκρατικό, συμμετοχικό, έναν ορίζοντα μακράς πορείας και οράματος».