Με τα μέτρα που ανακοίνωσε προχθές η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των φαινομένων βίας που στοίχισαν τη ζωή σε δυο νέα παιδιά και οδήγησαν στο σοβαρό τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού που δίνει μάχη για τη ζωή του, έδειξε και τον ένοχο.
Το ποδόσφαιρο!
Όχι συνολικά το ποδόσφαιρο αλλά αυτό του κορυφαίου επιπέδου, της πρώτης κατηγορίας.
Προκειμένου δε να λυθεί άπαξ δια παντός το πρόβλημα πήρε και την… κατάλληλη απόφαση, καθώς για δύο μήνες όλοι οι αγώνες ποδοσφαιρικών ομάδων θα διεξάγονται χωρίς θεατές!
***
Τα μέτρα, όπως ήταν φυσικό και επόμενο, προκάλεσαν πάρα πολλές αντιδράσεις καθώς η εκτίμηση των περισσοτέρων είναι πως όχι μόνο δεν λύνουν το πρόβλημα, αλλά ουσιαστικά για μια ακόμα φορά το βάζουν κάτω απ’ το χαλί όπως έχει γίνει πάρα πολλές φορές μέχρι τώρα.
Μέτρα, που έρχονται σε αντίθεση με την κοινή λογική αφού κλείνουν τα γήπεδα παρόλο που όλα αυτά τα αιματηρά επεισόδια έγιναν εκτός γηπέδων, σε μέρες και ώρες που δεν υπήρχαν αγώνες ποδοσφαίρου.
***
Φυσικά, όσοι ασχολούμαστε με τον αθλητισμό και ιδιαίτερα το ποδόσφαιρο σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να ισχυριστούμε πως δεν παράγεται βία στο όνομα του, αλλά οφείλουμε να επισημάνουμε πως αυτή τη βία δεν την παράγουν όλοι όσοι πηγαίνουν στο γήπεδο αλλά μια μικρή μειοψηφία.
Μια μικρή μειοψηφία που σίγουρα μπορεί και αμαυρώνει την όλη εικόνα, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει πως αν ήθελαν όλοι τους, Πολιτεία, με όλους τους θεσμούς της, και Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρείες δεν θα μπορούσαν να την είχαν ελέγξει εδώ και χρόνια, βάζοντας φρένο στην παραβατική δραστηριότητα της που έχει παράξει μέχρι σήμερα μια σειρά αδικημάτων αλλά και εγκλημάτων.
Γι’ αυτό το ερώτημα που έρχεται και πάλι στην επιφάνεια είναι «γιατί δεν εστιάζουν όλοι τους στην πραγματική γενεσιουργό αιτία του προβλήματος, παίρνοντας τα κατάλληλα μέτρα για να το λύσουν, αλλά επαναλαμβάνουν τα ίδια και τα ίδια που ποτέ δεν απέδωσαν;»
***
Στο σημείο αυτό έχει αξία να δούμε πώς κρίνει τα μέτρα που εξήγγειλε η Κυβέρνηση ένας πρώην Υφυπουργός Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Γιώργος Ορφανός, που αποδεδειγμένα προσπάθησε να βάλει μια τάξη στον πολύπαθο χώρο του αθλητισμού.
Στη συνέντευξη που έδωσε στο Γιώργο Φιντικάκη και το liberal.gr, ο κ. Ορφανός σημείωσε τα εξής: «Οι εξαγγελίες, όπως η εγκατάσταση καμερών στο σύνολο των γηπέδων της Super League 1, το σύστημα ηλεκτρονικής εισόδου φιλάθλων με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας, όλα αυτά είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, με τη διαφορά ότι κάποια από τα μέτρα ισχύουν ήδη, ενώ άλλα έχουν ξανακουστεί και δεν έχουν γίνει.
Ο Άλκης Καμπανός δολοφονήθηκε το Φεβρουάριο του 2022, δηλαδή ενάμισι χρόνο πριν, χωρίς στο μεσοδιάστημα να αλλάξει επί τα βελτίω η κατάσταση. Ο Μιχάλης Κατσουρής δολοφονήθηκε τον Αύγουστο, πριν από τέσσερις μήνες. Ούτε αυτός ο χρόνος αξιοποιήθηκε.
Δυσκολεύομαι επομένως να αντιληφθώ τι είναι αυτό που θα αλλάξει τώρα στον επαγγελματικό αθλητισμό, τόσο ριζικά μέσα σε ένα δίμηνο, μέχρι τον Φεβρουάριο.
Κι επιπλέον, αν θεωρούμε ότι υπάρχουν κάποιοι από τις ομάδες που σπρώχνουν μερίδα των οπαδών τους προς την κατεύθυνση της χρήσης βίας, αυτοί έχουν ονοματεπώνυμο. Η κυβέρνηση οφείλει να ξεκαθαρίσει ποιοι είναι. Γιατί δεν τους λέμε με το όνομά τους;
Και γιατί πρέπει να τιμωρηθούν ακόμη και ομάδες που ουδεμία σχέση έχουν με τα φαινόμενα, όπως για παράδειγμα στην επαρχία;
Επίσης, τι θα γίνει τώρα με τους αγώνες όλων των άλλων αθλημάτων, όπως του μπάσκετ, του πόλο ή του βόλεϋ, το οποίο αποτελεί διαχρονικά το αγαπημένο άθλημα των χούλιγκανς για να δίνουν «ραντεβού θανάτου», όπως φάνηκε και στο Ρέντη; Μόνο στο ποδόσφαιρο υπάρχει ο κίνδυνος, στους αγώνες των άλλων αθλημάτων, όχι;
Και ένα ακόμη ερώτημα: Τα επεισόδια και οι θάνατοι των τελευταίων μηνών έχουν σημειωθεί εκτός των γηπέδων, όχι εντός. Τι μέτρα λαμβάνονται γι’ αυτές τις περιπτώσεις;»
***
Απαντώντας δε στο κρίσιμο ερώτημα αν «Έχουμε ως πολιτεία το θάρρος να αντιμετωπίσουμε την παρανομία;», η απάντηση του κ. Ορφανού, μόνο προβληματισμό μπορεί να δημιουργήσει, καθώς είπε:
«Η εμπειρία μου τόσο ως ποδοσφαιριστής, όσο και ως υφυπουργός Αθλητισμού, μου έχει δείξει ότι η συστηματική χρήση βίας προέρχεται από τους οπαδούς λίγων και συγκεκριμένων ομάδων. Όλοι γνωρίζουν ποιες είναι. Αν η κυβέρνηση έχει στοιχεία για αυτές τις ομάδες, τα δικά τους γήπεδα είναι που πρέπει να τιμωρήσει με αποκλεισμό και με παιχνίδια κεκλεισμένων των θυρών, όχι όλα.
Κρίνοντας από το κλίμα που είχε καλλιεργηθεί πριν τις χθεσινές εξαγγελίες, ανέμενε κανείς ότι θα ακουστούν ανακοινώσεις τολμηρές και «μέτρα σκληρά», όχι πυροσβεστικά. Ανέμενε κανείς ότι θα περιγραφεί η ευθύνη των ομάδων. Δεν υπήρξε κάποια τέτοια αναφορά.
Το ερώτημα λοιπόν είναι, θέλει η κυβέρνηση να τα βάλει με τους φορείς της βίας; Αν η απάντηση είναι ναι, τότε γνωρίζει τη λύση στο πρόβλημα. Κάθε ένας, όσο ισχυρός και αν είναι, αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Εφαρμογή των νόμων για τις Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρείες, καμία ανοχή σε θέματα παραβατικότητας. Το δίλημμα είναι απλό. Είτε είμαστε με την κοινωνία, είτε με αυτούς που ανέχονται τη βία.»
***
Οι δύο μήνες των «κεκλεισμένων θυρών» θα περάσουν γρήγορα. Διάστημα μικρό, αλλά και αρκετό για ν’ απαντηθεί στην πράξη το ερώτημα που έθεσε και ο κ. Ορφανός λέγοντας αν «θέλει η κυβέρνηση να τα βάλει με τους φορείς της βίας;»