Η εκπομπή Ραδιοεφημερίδα με την Αναστασία Κοτζακόλιου φιλοξένησε τον Θανάση Διαμαντίδη, Αντιπρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας λεκάνης Βεγορίτιδας.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δεντροκαλλιεργητές της Εορδαίας σε κεράσια και μήλα, λέγοντας πως η κατάσταση για τις κερασιές, μηλιές και αμυγδαλιές είναι «δραματική». Η απώλεια της παραγωγής αγγίζει και το 100% σε ορισμένες ποικιλίες.
Ο Σύλλογος σε προσπάθεια ανάδειξης των προβλημάτων του, είχε ραντεβού με την προϊσταμένη του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ Κοζάνης, όπου και έγινε εκτενής συζήτηση σε ευρεία κλίμακα, παρουσία γεωπόνων και τον ΕΛΓΑ να σημειώνει πως είναι γνώστες του προβλήματος.
Ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, ωστόσο, δεν καλύπτει ζημιογόνα αίτια, με τους αγρότες να μην καλύπτονται από τις εν λόγω ζημιές. «Όταν προκύπτει απώλεια παραγωγής, ανεξαρτήτως αίτιου, θα πρέπει να υπάρχει αποζημίωση, γιατί και εμείς έχουμε έξοδα. Ως παραγωγοί είμαστε υποχρεωμένοι να προστατέψουμε το φυτικό μας κεφάλαιο και να συλλέξουμε την παραγωγή μας για να την πωλήσουμε», είπε επίσης.
Το νέο προσχέδιο του κανονισμού του ΕΛΓΑ θα τεθεί σε διαβούλευση το επόμενο διάστημα, ωστόσο. Οι αγρότες λένε ότι από τη στιγμή που δεν καλύπτεται ως ζημιογόνο αίτιο, δεν πρόκειται να αποζημιωθούν. Παρόλα αυτά οι αγρότες πληρώνουν τα ασφάλιστρα στον οργανισμό, σημειώνει ο κ. Διαμαντίδης.
Οι αγρότες δηλώνουν έρμαιοι των πολιτικών, προκειμένου να προκύψει πολιτικοί παρέμβαση για να βρεθεί λύση και να αποζημιωθούν. Τα δέντρα στις εν λόγω περιπτώσεις είναι εντελώς άδεια και σε κάποιες άλλες περιπτώσεις υπάρχει μια μικρή καρπόπτωση, με ελάχιστη, όμως παραγωγή.
Οι υπάλληλοι του ΕΛΓΑ μπορούν απλά να βεβαιώσουν το αποτέλεσμα που υπάρχει, που καταγράφει πλήρης απώλεια παραγωγής, ωστόσο σήμερα χρειάζεται πολιτική παρέμβαση ώστε η διοίκηση του ΕΛΑ και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να προχωρήσουν σε μια προσπάθεια αναπλήρωσης απώλειας παραγωγής σε όλη τη Δυτική Μακεδονία, όπου υπάρχουν παρόμοιες δενδροκαλλιέργειες.
Το θετικό της συνάντησης με τον ΕΛΓΑ είναι πως υπηρεσιακά τα τοπικά στελέχη θα ενημερώσουν τους ανωτέρους τους, έχοντας στη διάθεσή τους όλα τα στοιχεία που επιβεβαιώνουν τα όσα λένε οι αγρότες.
Αρκετά χωράφια κάηκαν λόγω θερμοκρασίας πριν καλά – καλά βγουν καρποί, λόγω υψηλών θερμοκρασιών τον Απρίλιο σε συνδυασμό με την αφρικανική σκόνη. Επόμενο βήμα είναι η ενημέρωση θεσμικά, σε δήμους, περιφέρειες και συντονισμένα (φορείς, θεσμοί και υπηρεσιακοί παράγοντες), να κινηθούν παράλληλα με ζητούμενο ένα καλό αποτέλεσμα για τους δενδροκαλλιεργητές.
Ωστόσο, σε ροδάκινα και νεκταρίνια υπάρχουν εξαιρετικά αποτελέσματα και αναμένεται η φετινή χρονιά να είναι σπάνια, στο τρίπτυχο καλής ποιότητας – ποσότητας και καλής τιμής. Στην περιοχή της Βεγορίτιδας οι εν λόγω καλλιέργειες είναι σε μεγάλες ποσότητες, σε αντίθεση με τους καλλιεργητές μήλων και κερασιών που πλήττονται σφόδρα στη λεκάνη της Βεγορίτιδας.