Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής και χαλαζιού απ’ όλη την Ελλάδα, σημειώθηκαν στη Δυτική Μακεδονία από το Μάιο μέχρι και τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στις υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.
Η Δυτική Μακεδονία έχει βρεθεί ουκ ολίγες φορές στο μάτι του κυκλώνα των φυσικών φαινομένων που εξελίσσονται με ένταση τους τελευταίους μήνες, καταγράφοντας συνεχώς ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες αλλά και υποδομές(κυρίως του πρωτογενή τομέα).
Κάτι αντίστοιχο σημειώθηκε και χθες, με το μέτωπο Εορδαίας και της περιοχής Κορησού στην Καστοριά να βιώνει μια από τις δυσκολότερες καταστάσεις που έχουν σημειωθεί στη Δυτική Μακεδονία και την απόφαση για κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης να είναι ειλημμένη από χθες.
Ήδη οι δύο Δήμαρχοι, Παναγιώτης Πλακεντάς και Γιάννης Κορεντσίδης, προώθησαν τα σχετικά αιτήματα στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με τον Περιφερειάρχη Γιώργο Κασαπίδη, να βρίσκεται σήμερα στην Αθήνα ώστε να καταθέσει στη Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας τις απαραίτητες αναφορές.
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που θα κηρυχθεί αρχικά για 6 ή 8 μήνες, θα δώσει τη δυνατότητα στους δύο Δήμους και την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, για διαδικασίες fast track, προκείμενου να αποκατασταθούν μεγάλες ζημιές σε αγροτικούς δρόμους, πρόσβαση σε κτηνοτροφικές μονάδες, άλλες βασικές υποδομές και θωράκιση των οικισμών από φυσικά φαινόμενα.
Στην περιοχή της Εορδαίας υπήρξε καταγραφή ζημιών και σε αποθήκες με σιτηρά, ενώ τεράστια είναι ζημιά σε αγροτικές καλλιέργειες σε διάφορα σημεία όπου χτύπησαν χθες τα καιρικά φαινόμενα.
Στην Πτολεμαΐδα και το Δήμο Εορδαίας, παρά τα έντονα φαινόμενα με ρεκόρ βροχόπτωσης(77χιλ.), φαίνεται πως λειτούργησε καλά το δίκτυο όμβριων υδάτων, ενώ και οι πρόσφατες παρεμβάσεις στις τάφρους Βόρεια και Νότια της πόλης, απέτρεψαν δυσάρεστες καταστάσεις.
Τα καιρικά φαινόμενα συνεχίζονται και τις επόμενες ημέρες με την προσοχή να πέφτει σήμερα, μετά το απόγευμα στις περιοχές Νεστορίου, Βοϊου και Γρεβενών.