Τέλος δόθηκε μετά από τουλάχιστον δέκα χρόνια αναμονής, στο “σίριαλ” της μη αδειοδότησης των Λατομείων Μαρμάρου στο Τρανόβαλτο Κοζάνης. Τα περισσότερα από τα λατομεία ήταν ουσιαστικά ανενεργά, αφού λόγω γραφειοκρατικών αγκυλώσεων στη διαδικασία αδειοδότησης, η εξόρυξη είχε ουσιαστικά σταματήσει. Εκατοντάδες πολίτες της περιοχής Σερβίων είχαν μείνει χωρίς δουλειά, και το πολύ υψηλής ποιότητας μάρμαρο έμενε ανεκμετάλλευτο.
Εδώ και πολύ καιρό, οι φορείς της ευρύτερης περιοχής αναδεικνύουν το θέμα όντας σε απόγνωση. Έχουν γίνει προσπάθειες την τελευταία πενταετία ώστε να υπάρξει η τελική αδειοδότηση, χωρίς όμως να έχει επιτευχθεί η επανεκκίνηση των λατομείων έως και σήμερα. Με αίτημα την επιτάχυνσης των διαδικασιών, διατηρεί εδώ και μήνες ανοιχτή επικοινωνία ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τους συνεργάτες του. Το θέμα τέθηκε και στον Πρωθυπουργό, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης των φορέων που πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της επίσκεψης του στην Κοζάνη προ εβδομάδων, τόσο από τον Περιφερειάρχη όσο και από τον Δήμαρχο Σερβίων Χρήστο Ελευθερίου, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να βάζει το θέμα στην ατζέντα του και να δεσμεύεται δημοσίως για την επιτυχή έκβαση του.
Μετά από συντονισμένη επικοινωνία των φορέων και την απαραίτητη πολιτική πίεση, η περιπέτεια φαίνεται πως έφτασε στο τέλος της. Με απόφαση που υπογράφηκε σήμερα 16/12 και ανέβηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Ενέργειας εγκρίνουν τους Περιβαλλοντικούς Όρους, και ο Γενικός Διευθυντής Περιβαλλοντικής Πολιτικής του Υπουργείου Ενέργειας, εγκρίνει την “εκμετάλλευση λατομείου μαρμάρου, συνολικής έκτασης 1776932,65 τ.μ στρ στην περιοχή Τρανόβαλτου Π.Ε Κοζάνης”, με φορέα υλοποίησης το Δήμο Σερβίων και Υπηρεσία διαχείρισης τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Σερβίων Κοζάνης. Με την έκδοση της πολυπόθητης απόφασης, ανοίγει ο δρόμος για την ενεργοποίηση του λατομείου και την εξόρυξη των υψηλής ποιότητας πετρωμάτων της περιοχής.
Στην ευρύτερη περιοχή περιλαμβάνονται προηγούμενες λατομικές επεμβάσεις μαρμάρου με κατά τμήματα ορύγματα και χωρίς ενιαία επέμβαση και διαμόρφωση. Η χρόνια αυτή μορφή εκμετάλλευση σε συνδυασμό με τη μορφολογία της περιοχής, έχει δημιουργήσει μια άναρχη εικόνα με κατατμήσεις του χώρου επέμβασης, σε τμήματα μη συνεχόμενα μεταξύ τους, χωρίς ύπαρξη ενιαίων βαθμίδων και με ημιτελή εκμετάλλευσή και μηδαμινή αποκατάσταση. Με την νέα επέμβαση, η λατομική εκμετάλλευση ανασχεδιάζεται άρδην, το λατομείο αποδίδεται σε ενιαία μορφή με ενιαία διαμόρφωση μετώπων και βαθμίδων των υφιστάμενων ορυγμάτων, έτσι ώστε η εκμετάλλευση να ακολουθεί πλέον τους ορθούς κανόνες της μεταλλευτικής επιστήμης και να εξασφαλίζεται η ορθή αποκατάσταση του χώρου.
Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να πολλαπλασιάσει τις θέσεις εργασίας στα λατομεία και να ενεργοποιήσει πολλούς κλάδους της τοπικής οικονομίας, οι οποίοι είχαν βρεθεί σε πολύ δύσκολη φάση λόγω της δεκαετούς επιχειρηματικής αδράνειας στην περιοχή, αλλά και να ανοίξει το δρόμο για την υλοποίηση νέων επενδυτικών σχεδίων.