Αντιδρά ο πρόεδρος του ΕΒΕ Κοζάνης – Διχασμένα τα χιλιάδες μέλη
Την αντίδρασή του στην προωθούμενη κατάργηση της υποχρεωτικής εγγραφής των επιχειρήσεων και συνδρομής από την 1η Ιανουαρίου του 2015 στα Επιμελητήρια, εξέφρασε μιλώντας για το θέμα στον “Π”, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Κοζάνης Κώστας Κυριακίδης. “Η κατάργηση της συνδρομής αποτελεί τη χαριστική βολή στη βιωσιμότητά μας. Το ποσό που συγκεντρώνεται από τις συνδρομές μπορεί να είναι μικρό (40Ε/χρόνο) όμως μέσω αυτού εμείς σαν Επιμελητήρια πληρώνουμε τους εργαζόμενους μας, κάνουμε τις ανταποδοτικές δράσεις μας και γενικότερα ρυθμίζαμε τους λογαριασμούς μας… Τα Επιμελητήρια είναι αυτοσυντήρητα και κάνουμε ό,τι μπορούμε με όσους πόρους διαθέτουμε για να εξυπηρετούμε τα μέλη μας. Εμείς δεν επιχορηγούμαστε από τον κρατικό προϋπολογισμό”, τα χαρακτηριστικά λόγια του κ. Κυριακίδη ο οποίος έδωσε μία άλλη διάσταση στο όλο θέμα, ζητώντας απευθυνόμενος προς πάσα κατεύθυνση “τα Επιμελητήρια πλέον να παίξουν νέο και ουσιαστικό ρόλο. Ο ρόλος μας είναι να αποτελούμε τον θεσμικό σύμβουλο της πολιτείας για θέματα επιχειρηματικότητας και οικονομίας και μόνο αυτό δυστυχώς δεν βλέπουμε. Σε τοπικό επίπεδο, ζητάμε να λάβουμε περιφερειακό χαρακτήρα και υπόσταση. Πρέπει να αναβαθμιστεί ο θεσμός μας, πρέπει να αναβαθμιστεί το Επιμελητήριο. Όλα τα Επιμελητήρια πρέπει να γίνουν περιφερειακά και να αναβαθμιστούν….”.
Κάτι που έθιξε και ο κ. Κυριακίδης είναι το σενάριο η υποχρεωτική συνδρομή να αντικατασταθεί από ένα ανταποδοτικό τέλος, το οποίο θα πηγαίνει υπέρ του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (μια μεγάλη ψηφιακή “πλατφόρμα” που διαχειρίζονται τα Επιμελητήρια, εξέλιξη που βρίσκει σύμφωνα τα Εμποροβιοτεχνικά Επιμελητήρια.
Στα δύο…. τα μέλη-επιχειρήσεις
Μοιρασμένοι… στα δύο βρίσκονται για την κατάργηση της υποχρεωτικής συνδρομής πολλά μέλη-επιχειρήσεις της περιοχής.
“Σαφώς και συμφωνώ με την κατάργηση της συνδρομής. Μπορεί το ποσό να είναι μικρό όμως αν κόψεις λίγο από εδώ λίγο από εκεί… γλυτώνεις ένα αξιοσέβαστο ποσό”, “οι εποχές είναι δύσκολες και πρέπει να μετριάζουμε τα έξοδά μας απ’ όπου μπορούμε”, “καιρός ήταν. Δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο πρέπει να πληρώνουμε. Δεν μας φτάνουν οι λογαριασμοί, δεν μας φτάνει η μειωμένη πελατεία, είχαμε και τη συνδρομή…”, η μία πλευρά που συμφωνεί απολύτως με την κατάργηση της υποχρεωτικής συνδρομής.
Στην αντίπερα όχθη βρίσκονται και πολλοί επιχειρηματίες της περιοχής που θεωρούν πως η κατάργηση της υποχρεωτικής συνδρομής θα πλήξει το Επιμελητήριο και τις δράσεις του. “Χτυπούν το Επιμελητήριο και δεν ξέρω που θα βρει πόρους για να συνεχίσει να υφίσταται”, “δεν είναι δυνατόν να κόβουν και αυτά τα χρήματα από το Επιμελητήριο, πως θα συνεχίσει; πώς θα είναι βιώσιμο;”, “δεν νομίζω ότι τα 30-40€ το χρόνο είναι τόσο σπουδαίο ποσό για τον επιχειρηματία. Το Επιμελητήριο θα σβήσει και δεν είναι δυνατό να το επιτρέψουμε αυτό”, οι απόψεις όσων αντιδρούν στην κατάργηση της συνδρομής.
Εντός των ημερών, το θέμα θα έρθει εντονότερα στη δημοσιότητα και μάλιστα θα ακολουθήσουν και ειδικές συγκλίσεις Διοικητικών Συμβουλίων και Επιτροπών των εμπλεκόμενων στο θέμα φορέων και Υπηρεσιών ίσως και την ερχόμενη Τετάρτη.