Τελικά είμαστε προσωπολάτρεις!
Μια πολύ ενδιαφέρουσα μέτρηση της κοινής γνώμης δημοσίευσε προχθές η ενημερωτική ιστοσελίδα protagon.gr.
Η νέα δημοσκόπηση είναι της εταιρείας Real Polls, διεξήχθη το διάστημα 9 με 12 Μαΐου σε δείγμα 1.723 πολιτών, και τα βασικά της ευρήματα είναι τα εξής:
το πολιτικό σκηνικό παραμένει πάντα ρευστό,
η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται να ανακτά δυναμική και να ξεπερνά με άνεση το ψυχολογικό όριο του 30% και να προσεγγίζει πια το 32%,
μετρήθηκε για τρίτη συνεχόμενη φορά η Πλεύση Ελευθερίας στη δεύτερη θέση, η οποία φαίνεται να παγιώνεται σε διψήφια ποσοστά,
το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής δείχνει να ανακάμπτει σε σύγκριση με την αντίστοιχη μέτρηση του Απριλίου,
ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία εμφανίζει χαρακτηριστικά δημοσκοπικής κατάρρευσης αφού βρίσκεται στα χαμηλότερα ποσοστά του από την έναρξη των μετρήσεων.
***
Πέρα απ’ όλα τα παραπάνω όμως, η έρευνα είχε ένα πολύ ενδιαφέρον όσο και πρωτότυπο ερώτημα, το εξής:
«Στο υποθετικό σενάριο που όλα τα κόμματα είχαν για αρχηγό διαφορετικό πρόσωπο απ’ αυτό που έχουν τώρα, ποιο κόμμα θα ψηφίζατε;»
Οι απαντήσεις δε εκπλήσσουν.
Και εκπλήσσουν γιατί:
Η Νέα Δημοκρατία χωρίς τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη θα έπεφτε στο 24% από το 31,9% που της δίνει η πρόβλεψη αποτελέσματος.
Αντίθετα, το ΠΑΣΟΚ χωρίς τον κ. Νίκο Ανδρουλάκη θα ανέβαινε και μάλιστα σημαντικά καθώς από το 12,9% θα πήγαινε στο 17,1%.
***
Τα πράγματα θα ήταν πολύ δύσκολα για το κόμμα της Πλεύσης Ελευθερίας αφού χωρίς την κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου θα έπεφτε τόσο πολύ που δεν θα έμπαινε καν στη Βουλή, αφού από το 18,9% θα κατρακυλούσε στο 2,8%!
Μεγάλη πτώση θα είχε και η Ελληνική Λύση χωρίς τον κ. Κυριάκο Βελόπουλο και θα έμενε κι αυτή εκτός Βουλής μιας και το (δημοσκοπικό) 7,1% της μέτρησης θα γινόταν 2,2%!
***
Πτώση θα είχαν και τα άλλα κόμματα εφόσον αποφάσιζαν να κατέβουν στις εκλογές με άλλο αρχηγό απ’ αυτόν που έχουν σήμερα.
Το μόνο που, επίσης, θα κέρδιζε, όπως το ΠΑΣΟΚ, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που από το 5% θα πήγαινε στο 8,4%.
Συμπέρασμα: Τελικά παίζει ρόλο και μάλιστα πολύ μεγάλο για όλους μας το ποιος/ ποια ηγείται ενός κόμματος.
Μια επίκαιρη και διαχρονική ρήση του Τσώρτσιλ.
“Πολιτική είναι η ικανότητα να παρουσιάζεις σήμερα τι θα γίνει αύριο και να εξηγείς αύριο γιατί δεν έγινε.”
Ουίνστον Τσώρτσιλ
Βρετανός πρωθυπουργός (1874-1965), κέρδισε το Νόμπελ λογοτεχνίας το 1953 και ονομάστηκε «πατέρας της νίκης» για τη σημαντική συμβολή του στην επικράτηση των συμμαχικών δυνάμεων στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
***
Γιατί επιλέξαμε αυτή τη ρήση του Τσώρτσιλ;
Ας πούμε πως είναι μια φράση που ταιριάζει σε πάρα πολλές και επαναλαμβανόμενες περιπτώσεις και μια και τη θυμηθήκαμε είπαμε να τη βάλουμε έτσι, για να βρίσκεται.
Σπόντες και καρφιά μέσω facebook.
Το facebook μπορεί ν’ ανήκει στην κατηγορία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (social media), αλλά έχει εξελιχθεί και σε τόπο έκφρασης πολιτικών απόψεων και κάποιες φορές και αντιπαραθέσεων.
Έκφραση απόψεων;
Όχι ακριβώς, καθώς πολλοί πολιτικοί το χρησιμοποιούν περισσότερο όταν θέλουν με υπαινικτικό ή πλάγιο τρόπο να σχολιάσουν κάποια πράξη ή δήλωση άλλου πολιτικού με την οποία δεν συμφωνούν ή εκτιμούν πως, ίσως, επηρεάζει αρνητικά κάποια δικά τους σχέδια ή πρωτοβουλίες.
***
Έτσι, επιλέγουν τις σπόντες και τα καρφιά αντί για την ευθεία επίθεση.
Τακτική που σε πολλές περιπτώσεις τους παρέχει τη δυνατότητα κάποιων… διπλωματικών ελιγμών!
***
Τι εννοούμε;
Πως και κριτική ασκούν σε αυτόν που θέλουν και τις όποιες σχέσεις διατηρούν μαζί του δεν τις χαλάνε, καθώς όταν δεν ονομάζεις κάποιον ευθέως μπορείς αν σου ζητήσει το λόγο να ισχυριστείς ότι ο υπαινιγμός αφορούσε κάποιον άλλο κι αυτό να γίνει αποδεκτό.
Τακτική που δεν τη λες και άσχημη…