Τελευταία, αλλά όχι έσχατη.
Τελευταία μέρα η σημερινή της προεκλογικής περιόδου. Τα πάντα σταματάνε στις 12 το βράδυ.
***
Όχι όμως και έσχατη. Η συλλογή ψήφων δεν σταματά μέχρι να κλείσουν οι κάλπες. Η μάχη του σταυρού είναι ανελέητη και διαρκής.
***
Όσο και αν το διάστημα ενός Σαββατοκύριακου είναι μικρό, πάντα θα υπάρχουν περιπτώσεις υποψηφίων που θα πιστεύουν σοβαρά ότι ακόμα και αυτές οι λίγες ώρες μπορούν να κάνουν τη διαφορά, υπέρ τους ή… εναντίον τους!
***
Πώς; Επηρεάζοντας κάποιους αναποφάσιστους που με τη σειρά τους θα επηρεάσουν καμιά δεκαριά άλλους, ή μεταπείθοντας ορισμένους απ’ το να μην ψηφίσουν άλλο συνυποψήφιο τους, του ιδίου κόμματος.
***
Σύμφωνα με όσα μας αφηγούνται έμπειρα πολιτικά στελέχη που έχουν κολλήσει μεγάλο αριθμό ενσήμων σε γραφεία υποψηφίων βουλευτών, το τελευταίο Σαββατοκύριακο πριν ανοίξουν οι κάλπες, οι υποψήφιοι ενημερώνονται από συνεργάτες και φίλους πού έχουν εντοπιστεί «τρύπες» στο εκλογικό σώμα της περιοχής τους (σ. σ. όπου «τρύπες» ψηφοφόροι που ενώ θεωρούνταν δεδομένοι και σίγουροι έχουν αρχίσει να γκρινιάζουν για διάφορα θέματα δηλώνοντας αναποφάσιστοι ή πως σκοπεύουν να εκφράσουν την όποια δυσαρέσκεια τους σταυρώνοντας άλλο υποψήφιο του ίδιου κόμματος).
Η πρώτη κίνηση είναι να τηλεφωνήσει αμέσως εκεί όπου υπάρχει «τρύπα» κάποιος στενός συνεργάτης του υποψηφίου, που όταν μιλάει είναι σαν να μιλάει εκείνος. Αν τα καταφέρει, έχει καλώς. Διαφορετικά το επόμενο τηλεφώνημα γίνεται από τον ίδιο τον υποψήφιο.
Αν το τηλεφώνημα δεν αποδώσει, περνάνε σε δεύτερη φάση. Στην προσωπική επαφή. Ο υποψήφιος μαθαίνει που είναι ο αναποφάσιστος ή δυσαρεστημένος και σπεύδει για να τον συναντήσει.
Η προσπάθεια να τον μεταπείσει διαρκεί χρονικά ανάλογα με τον αριθμό ψήφων που ελέγχει, ή υποτίθεται πως ελέγχει, ο αναποφάσιστος.
Αν ελέγχει από έναν έως πέντε ψήφους, η μισή ώρα είναι αρκετή. Τον πείσει ή όχι δεν θα πρέπει να χάσει περισσότερο χρόνο.
Αν ελέγχει από έξη έως δεκαπέντε ψήφους, θα πρέπει να διαθέσει από μία έως δύο ώρες το πολύ.
Αν ελέγχει πάνω από δέκα πέντε ψήφους, τότε ίσως χρειαστεί να διαθέσει ολόκληρο το πρωινό ή το απόγευμα του.
Οι πηγές μας λένε πως κάποτε ένας υποψήφιος διέθεσε όλο το Σάββατο του μέχρι το ξημέρωμα της Κυριακής για να πείσει αναποφάσιστο και στο τέλος ανακάλυψε πως εκείνος εκτός απ’ το δικό του δεν έλεγχε ούτε την ψήφο της γυναίκας του, η οποία δήλωνε ανοιχτά πως θα ψηφίσει άλλο κόμμα!
Στην περίπτωση αυτή το λάθος ήταν των συνεργατών του υποψηφίου βουλευτή, ο οποίος δεν χρειάστηκε και να τους απολύσει. Από τη στιγμή που δεν εξελέγη δεν μπορούσε να τους προσλάβει, οπότε πώς να τους απολύσει;
Πολλές εικόνες, λίγες λέξεις…
Την τακτική «πολλές εικόνες, λίγες λέξεις», ακολούθησε η πλειοψηφία των υποψηφίων βουλευτών σ’ αυτή την προεκλογική περίοδο.
***
Φωτογραφίες και βιντεάκια από τις περιοδείες τους που συνοδεύονταν κυρίως από έναν τίτλο, όπου υπήρχε συνήθως το βασικό σύνθημα του κόμματος στο οποίο ανήκουν και αυτό που χαρακτήριζε τη δική τους υποψηφιότητα, και μερικές λέξεις.
Τα υπόλοιπα αφήνονταν στη δημιουργική φαντασία των πολιτών!
***
Αλλά και σε πολλά από τα δελτία τύπου που εκδόθηκαν αυτές τις μέρες, όσα τέλος πάντων εκδόθηκαν και δημοσιοποιήθηκαν, η ίδια, πάνω κάτω, τακτική.
Ένα σύνθημα που ανάλογα με την περίπτωση αναφέρεται σε ¨συνέχεια¨, ¨αλλαγή¨, ή ¨ανατροπή¨, και μια ατάκα του τύπου «Ο/ η τάδε υποψήφιος/ α επισκέφτηκε τον ζωολογικό κήπο της περιοχής του/ της (σ. σ. τον οποίο βρήκε σε άριστη κατάσταση αν είναι του κυβερνώντος κόμματος ή σε πολύ κακή κατάσταση αν είναι της αντιπολίτευσης), τάισε τα περιστέρια και δήλωσε με νόημα ¨είναι σημαντικό ν’ αγαπάμε τα ζώα!¨»
***
Το πώς πρέπει να δείχνουμε την αγάπη μας στα ζώα και τι πρέπει να κάνουμε γι’ αυτά, τίποτα. Μας αφήνουν στα σκοτάδια χωρίς συγκεκριμένες οδηγίες και προτάσεις για να υποθέσουμε εμείς πώς θα πρέπει να κινηθούμε και στο θέμα αυτό. Αυτοί έστειλαν το μήνυμα και ολοκλήρωσαν την αποστολή τους. Προφανώς μας έχουν εμπιστοσύνη διότι σου λένε, ¨μεγάλα παιδιά είναι, θα βρουν το δρόμο τους και θα τα καταφέρουν¨.
Άδικο έχουν;