Η ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΕΓΧΡΩΜΗ
ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Στο μάθημα της πληροφορικής φέτος μάθαμε για τα εικονοστοιχεία ή PIXEL. Ποιος από εμάς θα μπορούσε όμως να φανταστεί ότι μπορεί να υπάρξει εικόνα σε αυτό το μέγεθος;
Επιστήμονες στην Ελβετία κατάφεραν και εκτύπωσαν τη μικρότερη έγχρωμη εικόνα και κέρδισαν έτσι μια θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες. Η εικόνα που δείχνει σε ένα βυθό ψάρια – κλόουν να κολυμπούν δίπλα σε θαλάσσιες ανεμώνες έχει έκταση μόλις 0,0092 τετραγωνικά χιλιοστά (0.08 Χ 0.115 χιλιοστά) και αντιστοιχεί στο μέγεθος που έχει το εικονοστοιχείο της οθόνης ενός έξυπνου τηλεφώνου.
Η συγκεκριμένη φωτογραφία στηρίζεται στη νέα τεχνολογία εκτυπώσεων , τη 3D Nano Drip που χρησιμοποιεί κβαντικές κουκίδες δηλαδή νανοσωματίδια που εκπέμπουν διαφορετικά χρώματα,ανάλογα με τη συχνότητα του φωτός.
Η νέα αυτή τεχνολογία θα μπορεί στο μέλλον να αξιοποιηθεί για τη δημιουργία νανοδομών σε νέα υλικά, στα ηλεκτρονικά,στην οπτική,στη βιοτεχνολογία κ.α
ΤΑΞΙ ΠΟΥ ΠΕΤΑΝΕ
Τα αεροταξί της SkyTran αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους σύντομα. Πρόκειται για ένα εναέριο σύστημα μεταφοράς επιβατών που βασίζεται σε «οχήματα» τα οποία κινούνται γλιστρώντας μαγνητικά πάνω σε υπερυψωμένες γραμμές. «Ένα εναέριο μεταφορικό σύστημα είναι φτηνότερο και απλούστερο στην κατασκευή σε σχέση με τον σιδηρόδρομο και το μετρό, και είναι και πιο φιλικό προς το περιβάλλον» λέει ο Τζέρι Σάντερς, CEO της SkyTran. «Τα επίγεια μεταφορικά συστήματα είναι ακριβά και οι μεγάλες υποδομές τους καταναλώνουν πολλή ενέργεια». Η εγκατάσταση κοστίζει περίπου 8 εκατομμύρια ανά χιλιόμετρο και το κόστος των οχημάτων είναι μεταξύ 25.000 και 30.000 δολαρίων το καθένα. «Και καίει μόλις το ένα τρίτο της ενέργειας ενός υβριδικού» λέει ο Σάντερς.
ΤΕΧΝΗΤΟ ΔΕΡΜΑ
Ένα εύκαμπτο υλικό σαν δέρμα, το οποίο μπορεί να «αισθανθεί» την πίεση και ταυτόχρονα να επικοινωνήσει άμεσα με το νευρικό σύστημα και τον εγκέφαλο
Άλλα είδη τεχνητού δέρματος που είχαν δημιουργηθεί έως τώρα, απαιτούσαν την παρουσία ενός επεξεργαστή ή ενός υπολογιστή για να «μεταφράσει» τις αισθητηριακές πληροφορίες στον εγκέφαλο. Το νέο «δέρμα» τις στέλνει απευθείας και αυτές γίνονται αμέσως αντιληπτές, όπως έδειξαν πειράματα με ζώα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Ζενάν Μπάο, καθηγήτρια του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Στάνφορντ των ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Science”, δήλωσαν ότι ο απώτερος στόχος τους είναι η δημιουργία ενός τεχνητού δέρματος με ηλεκτρονικούς αισθητήρες, το οποίο θα καλύπτει πλήρως ένα τεχνητό προσθετικό άκρο και θα του προσδίδει την αίσθηση της αφής. Το «μυστικό» του πλαστικού υλικού είναι ότι περιέχει δισεκατομμύρια νανοσωλήνες άνθρακα, οι οποίοι, όταν συμπιέζονται, μπορούν να παράγουν και να μεταφέρουν ηλεκτρισμό.
Το πλαστικό δέρμα μιμείται το ανθρώπινο, το οποίο μεταφέρει τις πληροφορίες της αφής στα εγκεφαλικά κύτταρα με την μορφή βραχέων παλμών ηλεκτρισμού, όπως ο κώδικας Μορς.
Ο ΜΑΝΔΥΑΣ
ΠΟΥ ΤΑ ΚΑΝΕΙ…ΑΟΡΑΤΑ
Έναν «αόρατο μανδύα», σαν εκείνο που φορούσε ο μαθητευόμενος μάγος Χάρι Πότερ, κατάφεραν να κατασκευάσουν επιστήμονες στις ΗΠΑ.
Ειδικότερα, επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ και του Εθνικού Εργαστηρίου Λόρενς Μπέρκλεϊ του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, ανακοίνωσαν πως δημιούργησαν έναν υπερβολικά λεπτό μανδύα αορατότητας, που όταν «πέφτει» πάνω σε διάφορα αντικείμενα έχει τη δυνατότητα να αλλοιώνει την εξωτερική τους εμφάνιση ή και να τα εξαφανίζει.
Οι έρευνες βρίσκονται σε αρχικό στάδιο και γι’ αυτό και θα χρειαστούν πέντε με δέκα χρόνια μέχρι να ξεκινήσουν οι πρακτικές εφαρμογές. Επoμένως βρέθηκε ο τρόπος να είμαστε αόρατοι… Στο σχολείο άραγε μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε;
ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΗ ΕΚΤΥΠΩΣΗ (3D)
Σίγουρα η τρισδιάστατη εκτύπωση είναι ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα γιατί με το πάτημα ενός κουμπιού μπορεί να έχουμε οτιδήποτε έχουμε ανάγκη. Τυπώνεται όποιο αντικείμενο επιθυμούμε ακόμη και ανθρώπινα όργανα με στόχο τη χρήση τους στις μεταμοσχεύσεις. Ο πιο πρόσφατος 3D εκτυπωτής χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή σπιτιού. Δημιουργήθηκε ένα διώροφο πλήρες κτήριο με δωμάτια, σκάλες και χωρίσματα. Χρησιμοποιήθηκε μόνο άμμος και μια συνδετική ύλη. Το υλικό που προέκυψε είχε την ίδια αντοχή με το οπλισμένο σκυρόδεμα. Ο χρόνος που χρειάστηκε για την κατασκευή του είναι το ένα τέταρτο του χρόνου κατασκευής ενός παραδοσιακού κτίσματος.
ΡομπΟτ στο αεροδρΟμιο
του Αμστερνταμ
Ο σκοπός του προγράμματος με το Spencer είναι να αναπτυχθεί ένα ρομπότ
το οποίο θα βοηθά και καθοδηγεί τους επιβάτες με τρόπους κοινωνικά
αποδεκτούς. Η KLM σε συνεργασία με πανεπιστήμια, ξεκίνησε τις πρώτες
δοκιμές του ρομπότ Spencer στο αεροδρόμιο Schiphol. Το Spencer έχει ξεπεράσει τις ικανότητες και επιδεξιότητες της παρούσας γενιάς των ρομπότ. Στόχος είναι να μπορεί να συνθέτει ομάδες και να αναγνωρίζει συναισθήματα, να λαμβάνει υπ΄ όψιν την συμπεριφορά της ομάδας και να χρησιμοποιεί αυτά τα δεδομένα στο να καθοδηγεί ομάδες επιβατών μέσα σε χώρους με μεγάλη κίνηση.
ΦορτΙστε το κινητΟ σας…
περπατΩντας!
Μια νέα συσκευή έχει τη δυνατότητα να συγκεντρώνει ενέργεια από την κίνηση ώστε να μπορείτε να φορτίσετε το τηλέφωνό σας ενώ περπατάτε!
Το σύστημα που αναπτύχθηκε από ερευνητές στο MIT χρησιμοποιεί τη μηχανική ενέργεια για την παραγωγή τάσης. Το μέγεθός του και η έμφυτη ευελιξία του θα μπορούσε κάποια μέρα θα αποδειχθεί χρήσιμη καθώς μπορεί να «φορεθεί» και σε άλλες εύκαμπτες ηλεκτρονικές συσκευές. Η ευλύγιστη συσκευή είναι ηλεκτροχημική και λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο όπως μια μπαταρία. Ένα στρώμα από πορώδες πολυμερές εμποτισμένο με υγρό ηλεκτρολύτη «στριμώχνεται» μεταξύ κραμάτων λιθίου, που λειτουργούν ως ηλεκτρόδια.
Μαζί με τις χρήσεις για τις έξυπνες συσκευές δηλαδή τα κινητά και τις άλλες παρόμοιες, το εύκαμπτο σύστημα θα μπορούσε να έχει βιοϊατρικές εφαρμογές ή να ενσωματωθεί στο οδόστρωμα, σε γέφυρες, αλλά και σε άλλα συστήματα, σύμφωνα με τους ειδικούς.
ΡομπΟτ και τεχνολογΙα vs ανθρΩπινες θΕσεις εργασΙας
5,1, εκατ. θέσεις εργασίας προβλέπεται να χαθούν μέχρι το 2020, εξαιτίας της αύξησης της χρήσης ρομπότ και της τεχνητής νοημοσύνης, σε 15 μεγάλες χώρες, σύμφωνα με ανάλυση που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα. Τα δύο τρίτα των θέσεων εργασίας που θα χαθούν αφορούν στα επαγγέλματα γραφείου και σε διοικητικές υπηρεσίες, καθώς έξυπνα μηχανήματα θα αναλάβουν περισσότερες τέτοιες εργασίες. Οι μεγαλύτεροι χαμένοι θα είναι οι γυναίκες καθώς η εργασία τους συχνά εστιάζεται σε τομείς όπως οι πωλήσεις, η εργασία γραφείου και οι διοικητικές υπηρεσίες.
Μανώλης Πεϊνούδης Γ4
Απόστολος Στογιάννης Β4
Ανθούλα Καρατάσου Β2