Σε επιστολή που έστειλε η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, σχετικά με τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, αναφέρει τα εξής:
«Με αφορμή το φλέγον ζήτημα της διαδικασίας του ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων, σας αποστέλλουμε την παρακάτω επιστολή, εκφράζοντας τα αιτήματα πολλών μελών των Εμπορικών Συλλόγων της Ομοσπονδίας μας.
Οι έμποροι είναι πλέον υποχρεωμένοι να συνδέσουν τα POS με τις ταμειακές μηχανές τους, ώστε τα στοιχεία κάθε συναλλαγής με κάρτα να καταγράφονται απευθείας στην ταμειακή και να αποστέλλονται στην ΑΑΔΕ. Όμως τα POS που έχουν προμηθευτεί από διάφορες τράπεζες, στην πλειοψηφία τους, δεν είναι συμβατά με την απευθείας αυτή σύνδεσή. Όλο αυτό κοστίζει χρόνο, χρήμα και έχουν φτάσει σε απόγνωση οι επιχειρήσεις και οι τεχνικοί στο απροχώρητο. Το χειρότερο όμως είναι ότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχει αποτέλεσμα, καθώς τεχνικά προβλήματα δεν επιτρέπουν η διασύνδεση αυτή να επιτευχθεί, ενώ μερικές φορές οι έμποροι καταλήγουν ακόμα και με POS που σταματούν να λειτουργούν.
Υπάρχουν πολλά τεχνικά προβλήματα, αλλά και οι τεχνικοί, πέρα από το ότι δεν συνδέονται τα μηχανάκια, δεν προλαβαίνουν να κάνουν τόσες συνδέσεις εντός προθεσμίας. Τα λογισμικά δεν είναι πλήρως έτοιμα και αναγκάζονται να πηγαίνουν δύο και τρεις φορές σε έναν πελάτη. Η τεχνική υποστήριξη των τραπεζών, ισχυρίζεται ότι φταίει η ταμειακή μηχανή, κι αυτό ενώ ο κάτοχος του POS πληρώνει συνδρομή που υποτίθεται ότι περιλαμβάνει τεχνική υποστήριξη. Εν αντιθέσει, η πολιτεία αντί να προχωρήσει με μία στοχευμένη προσπάθεια για την εξοικείωση των επιχειρήσεων, χρησιμοποίησε την τακτική της άμεσης επιβολής προστίμων.
Επιπλέον οι κατασκευαστές λογισμικών των POS άφησαν ανεκμετάλλευτο το εύλογο διάστημα που είχαν μπροστά τους, σχεδόν έναν ολόκληρο χρόνο, ώστε να προχωρήσουν στις αναβαθμίσεις και συνεπώς στην ομαλή λειτουργία του νέου συστήματος και φτάνουμε στο σημείο σήμερα να χρεωθούν τις καθυστερήσεις των παρόχων τεχνολογίας οι έμποροι και οι προμηθευτές των ταμειακών μηχανών.
Άλλωστε, τόσο ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Χατζηδάκης όσο και ο συναρμόδιος υφυπουργός, Χ. Θεοχάρης έχουν τονίσει ότι αυτό το μέτρο, για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, είναι εξαιρετικά πολύπλοκο, κάτι το οποίο διαπιστώνεται από τα ζητήματα που ανακύπτουν. Αναμένουμε, λοιπόν, από το αρμόδιο υπουργείο να μην μένει μόνο στην ανακοίνωση υψηλών προστίμων, αλλά στην ανάληψη πρωτοβουλιών που θα βοηθήσουν την ομαλή μετάβαση της αγοράς στη νέα πραγματικότητα. Η προθεσμία που δίνεται στην αγορά, θα έπρεπε να προσμετράται από την ημερομηνία που το σύνολο των παρόχων θα είναι έτοιμο να υποστηρίξει αυτή την μεταρρύθμιση.
Με δεδομένο, ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός στο λιανεμπόριο είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, αιτούμεθα την πρόβλεψη μίας «περιόδου χάριτος», μέχρις ότου λυθούν εν γένει τα ανωτέρω, τα οποία καθιστούν έως αδύνατη την ομαλή λειτουργία του νέου συστήματος.»