Ο γαστρονομικός οδηγός μοιράζεται συχνά τις λίστες του με τα καλύτερα πιάτα, κουζίνες, γλυκά, ποτά κ.α. στον κόσμο.
Η πρώτη πεντάδα με τα καλύτερα street food του κόσμου, είναι:
Garantita, Αλγερία
Guotie, Κίνα
Siomay, Ινδονησία
Birria tacos (Quesabirria), Μεξικό
Parotta, Ινδία
Στην 50αδα βρίσκονται μάλιστα και δύο ελληνικά, εκλεκτά εδέσματα που λατρεύουμε να τρώμε τόσο έξω όσο και στο σπίτι.
Το πρώτο ελληνικό πιάτο βρίσκεται στη 19η θέση και είναι το κοντοσούβλι ενώ στην 23η θέση βρίσκεται ο γύρος.
Τα ελληνικά πιάτα που βρίσκονται στα 100 καλύτερα street food του κόσμου:
το κοντοσούβλι στη 19η θέση
ο γύρος στην 23 θέση
το σουβλάκι στην 56η θέση
το κοκορέτσι στη 97η θέση
Πολύ πιο κάτω βρίσκονται και άλλα ελληνικά street food όπως η σπανακόπιτα (120η θέση), το κουλούρι Θεσσαλονίκης (224η θέση) και η κρεατόπιτα (230η θέση).
«Το κοντοσούβλι είναι ένα παραδοσιακό πιάτο που αποτελείται από μεγάλα κομμάτια χοιρινού κρέατος μαριναρισμένα σε μείγμα βοτάνων και μπαχαρικών, στη συνέχεια σουβλισμένα και μαγειρεμένα αργά σε ψησταριά, σαν γύρο ή σουβλάκι. Η μαρινάδα περιέχει συστατικά όπως σκόρδο, ρίγανη, θυμάρι, δεντρολίβανο, πάπρικα, ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού και κόκκινο κρασί. Μετά το μαρινάρισμα, το κρέας περνάει σε ένα μεγάλο σουβλάκι και ψήνεται σε ανοιχτή φωτιά, που έχει σαν αποτέλεσμα την πλούσια και γευστική εξωτερική κρούστα με ζουμερό, τρυφερό εσωτερικό. Το μαγειρεμένο κρέας σερβίρεται συνήθως σε χοντρές φέτες, συχνά συνοδεύεται από πίτα, σάλτσα τζατζίκι και χωριάτικη σαλάτα, μεταξύ άλλων πιθανών συνοδευτικών. Παραδοσιακά παρασκευαζόταν για το Πάσχα, αλλά σήμερα βρίσκεται στα μενού των ελληνικών ταβέρνων καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου» γράφει το Taste Atlas.
πηγή: iefimerida.gr