-Εκδήλωση στην Κοζάνη για «μετάβαση της οικονομίας λιγνιτικών περιοχών σε καθεστώς χαμηλής λιγνιτικής εξάρτησης»
Την θεσμοθέτηση του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, με συνολικό ποσό 60 εκ. ευρώ για την τριετία 2018-2010, ανακοίνωσε από την Κοζάνη ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας σε εκδήλωση ενώπιον φορέων της περιοχής, με θέμα «μετάβαση της οικονομίας των λιγνιτικών περιοχών σε καθεστώς χαμηλής λιγνιτικής εξάρτησης».
Σύμφωνα με τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό η θεσμοθέτηση του νέου χρηματοδοτικού εργαλείου για Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη θα γίνει σε έναν μήνα, οπότε θα πέσουν οι υπογραφές του ίδιου και του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργου Σταθάκη. Η χρηματοδότηση ξεκινά από το 2018 με 20.000.000 ευρώ και αντίστοιχα ποσά θα διατεθούν για το 2019 και 2020, σύνολο 60.000.000 ευρώ, ενώ η εξαγγελία συμπίπτει με την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. «Είμαστε σήμερα εδώ στην Κοζάνη για να ανακοινώσουμε την ίδρυση του Ελληνικού Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης», τόνισε ο Σ. Φάμελλος, προσθέτοντας ότι «είναι μία πρωτοπορία για την Ευρώπη γιατί είναι το πρώτο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης που δημιουργείται, είναι ένα Ταμείο που θα υποστηρίξει άμεσα από το 2018 με εξασφαλισμένους πόρους ελληνικές περιοχές και βασικά τη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη». Διαβεβαίωσε ότι «οι πόροι είναι εξασφαλισμένοι από τον πλειστηριασμό των δικαιωμάτων των αερίων του θερμοκηπίου, αυτό που λέμε διοξείδιο του άνθρακα, που εδώ και χρόνια διεκδικούσε η περιοχή και πρέπει να πούμε ότι δεν τόλμησαν να κάνουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις αυτή την επιλογή.
Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος διαβεβαίωσε ότι «υπάρχει δέσμευση της κυβέρνησης για την απόδοση 20 εκ. ευρώ για το 2018, τα οποία είναι εξασφαλισμένα, αλλά και τριετής εξασφάλιση του αντίστοιχου πόρου, ώστε να γίνει από τώρα προγραμματισμός για ένα χρηματοδοτικό ταμείο 60 εκ. ευρώ για Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη». Είπε πως «το μοναδικό κριτήριο που θα συζητήσουμε σε μια διαδικασία διαβούλευσης με τις τοπικές Αρχές και τους φορείς, είναι ότι θέλουμε αυτοί οι πόροι να πιάσουν τόπο σε θέσεις εργασίας που θα είναι μακροπρόθεσμες και βιώσιμες. Άρα χρηματοδοτούμε τη νέα επιχειρηματικότητα η οποία είναι με χαμηλές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και με μηδενικά απόβλητα. Δημιουργούμε αν θέλετε εδώ στην Κοζάνη, από τώρα παραδείγματα από το μέλλον, το μέλλον του 2050, μιας νέας κλιματικής φάσης της ανθρωπότητας, κι’ αυτό αν θέλετε είναι ένα μεγάλο στοίχημα καινοτομίας και προόδου».
Επίσης, ο Σ. Φάμελλος υποσχέθηκε «πλήρη σαφήνεια και διαφάνεια» στη διαμόρφωση και υλοποίηση του προγράμματος, τονίζοντας πως «γι’ αυτό ήρθαμε εδώ σήμερα, για να συζητήσουμε μαζί σας και να καταθέσετε τις προτάσεις σας. Η πρόταση του υπουργείου πάνω στην οποία θα γίνει διαβούλευση θα αναρτηθεί σε είκοσι ημέρες. Είναι πρόταση ανοιχτή και αναμένουμε τις δικές σας προτάσεις για την τελική διαμόρφωση». Είπε επίσης ότι θα υπάρχει μία τριμερής κοινή υπουργική επιτροπή, καθώς στις δράσεις θα εμπλέκονται τα υπουργεία Ενέργειας – Περιβάλλοντος, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εργασίας. Αυτή η τριμερής υπουργική επιτροπή θα βρίσκεται σε διαρκή διαβούλευση με την αντίστοιχη επιτροπή των τοπικών φορέων.
Οι πόροι των 60 εκ. ευρώ του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Σ. Φάμελλο, «δεν σχετίζονται με άλλους πόρους όπως το λιγνιτόσημο ή το κοινωνικό περιβαλλοντικό τιμολόγιου, αλλά είναι πρόσθετοι πόροι». Τέλος, θα υπάρξει ειδικός λογαριασμός για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, για να μην χαθούν οι πόροι.