Μπορεί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης να διαβεβαίωσε στο περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας την Παρασκευή ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να παραμείνει η ΔΕΗ υπό τον έλεγχο του ευρύτερου δημόσιου τομέα και «εθνικός πυλώνας» στον τομέα της ενέργειας, ωστόσο όλα είναι ανοιχτά.
Το βέβαιο είναι ότι θα πουληθούν μονάδες της ΔΕΗ και η άλλοτε κραταιά δημόσια επιχείρηση θα αποδυναμωθεί και θα απαξιωθεί. Άλλωστε, ο ίδιος ο Γ. Σταθάκης διαβεβαίωσε ότι «δεν έχουμε σχέδιο ξεπουλήματος», αλλά είπε ότι το σχέδιο που φτιάχνεται έχει ορίζοντα έξι μηνών και θα γίνει από την κυβέρνηση, την ΔΕΗ, σε συνεργασία με τους θεσμούς. Παραδέχτηκε πάντως ότι στο σχέδιο αυτό κάποια πράγματα «είναι επιβεβλημένα» (σ.σ. από τους δανειστές), κάποια πρέπει να «αποτραπούν» και κάποια «συζητιούνται», ενώ στη συνέχεια ο αρμόδιος υπουργός εξέφρασε την ελπίδα να μην προκύψει «η απειλή» για την ΔΕΗ.
Η κυβερνητική αισιοδοξία για τη διατήρηση της ΔΕΗ ως «εθνικός πυλώνας» και τη διασφάλιση του «ευρύτερου δημόσιου τομέα της ενέργειας», στηρίζεται στην εμπλοκή φορέων του δημοσίου στην ηλεκτροπαραγωγή, η οποία θα σπάσει το μονοπώλιο των ιδιωτικών συμφερόντων που εποφθαλμιά στον τομέα ενέργειας. «Προσπαθούμε με σοβαρότητα τις καλύτερες δυνατές λύσεις, οι επιλογές μας να είναι ανοιχτές στην τοπική κοινωνία και στα επιχειρηματικά σχήματα να συμμετέχουν φορείς του δημοσίου», σημείωσε ο υπουργός Ενέργειας, χωρίς όμως να μπορεί να καθησυχάσει το Π.Σ. και τους τοπικούς φορείς ότι οι όποιες μονάδες της ΔΕΗ δοθούν προς πώληση θα δοθούν σε δημόσιους φορείς και όχι σε ιδιώτες. Άλλωστε, μπορεί η κυβέρνηση να θέλει να ανοίξει την αγορά της ενέργειας σε «φορείς του δημοσίου», αλλά είναι φανερό ότι όχι μόνο δεν αποκλείονται οι ιδιώτες, αντιθέτως ο προκάτοχος του Γ. Σταθάκη, Πάνος Σκουρλέτης κατήγγειλε «βαποράκια» και «στημένο διαγωνισμό» που εξυπηρετεί τα σχέδια των ιδιωτικών συμφερόντων. Επίσης, ο νυν υπουργός Ενέργειας εμφανίστηκε καθησυχαστικός, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει δέσμευση για το ποιες μονάδες διατίθενται προς πώληση», αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν θα πουληθούν οι σύγχρονες λιγνιτικές μονάδες, αλλά μόνο παλιές. Ωστόσο, αυτό δεν διασφαλίζεται, όπως δεν διασφαλίζεται η μη πώληση υδροηλεκτρικών σταθμών.
Πάντως, ο Γ. Σταθάκης, απαντώντας σε αιτιάσεις του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, Πάρι Κουκουλόπουλου, του ζήτησε …συγνώμη, λέγοντας: «συγνώμη κύριε Κουκουλόπουλε, που δεν υπογράψαμε την πώληση του 40%», ενώ απαντώντας και στη Νέα Δημοκρατία, είπε ότι «οι πολιτικοί μας αντίπαλοι θέλουν την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ». Λίγο νωρίτερα ο Π. Κουκουλόπουλος, απευθυνόμενος στον υπουργό, αλλά και στο ακροατήριο, είπε ότι «θα λέτε Μικρή ΔΕΗ και θα κλαίτε!», ξεχνώντας προφανώς ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, που και ο ίδιος ψήφισε την Μικρή ΔΕΗ επί συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, ότι είχαν βγάλει στις πύλες των σταθμών ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία για να μην ξεπουληθεί η ΔΕΗ, πράγμα το οποίο θα είχαν ήδη πράξει αν δεν είχε πέσει η κυβέρνηση. Ξέχασε ακόμη, ότι αυτός ήταν ίσως, μεταξύ άλλων ο λόγος που μετέτρεψε το άλλοτε κραταιό ΠΑΣΟΚ σε ένα μικρό κόμμα.
Από την πλευρά τους οι κυβερνητικοί βουλευτές Κοζάνης και Γρεβενών επέμειναν στον ισχυρισμό ότι η κυβέρνηση μέσα από την σκληρή διαπραγμάτευση θα προστατέψει τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ. Αντιθέτως, οι βουλευτές της ΝΔ Κοζάνης και Φλώρινας, ζήτησαν το σχέδιο της κυβέρνησης για την ΔΕΗ, υπονοώντας ότι «δεν υπάρχει» και απλώς ξεπουλιέται όσο – όσο η επιχείρηση.
Κλείνοντας τη συνεδρίαση του Π.Σ. ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, σημείωσε ότι «σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να απολέσουμε τον δημόσιο χαρακτήρα της ενέργειας. Δεν μπορούν οι ιδιώτες να λειτουργήσουν τα ορυχεία και τα υδροηλεκτρικά. Αυτό πρέπει να το αποτρέψουμε. Αν δεν το αποτρέψουμε θα καταδικαστεί όχι μόνο η Δυτική Μακεδονία, αλλά η χώρα». Απευθυνόμενος στους συνδικαλιστές της ΔΕΗ ο Θεόδωρος Καρυπίδης, σημείωσε: «Μαζί θα είμαστε στο συλλαλητήριο της Πτολεμαΐδας στις 7 Απρίλη, μαζί θα είμαστε και στις πύλες των σταθμών», ενώ πρόσθεσε ότι «αυτοί οι αγώνες θα είναι στήριγμα για την κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις». Επίσης, ο περιφερειάρχης είπε ότι θα ζητήσει συνάντηση και με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Να σημειωθεί τέλος ότι εκατοντάδες εργαζόμενοι της ΔΕΗ επιφύλαξαν θερμή υποδοχή στον Γ. Σταθάκη στη ΖΕΠ, τον οποίον υποδέχτηκαν με συνθήματα και μαντινάδες, ενώ προκλήθηκε ένταση, όταν κάποιοι έκλεισαν την είσοδο του κτηρίου στον υπουργό, αλλά με παρέμβαση του προέδρου της ΓΕΝΟΠ άνοιξε ο διάδρομος για να περάσει.
Στο τέλος της συνεδρίασης το Π.Σ. εξέδωσε κατά πλειοψηφία το παρακάτω ψήφισμα:
Το Περιφερειακό Συμβούλιο παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεωργίου Σταθάκη δηλώνει για άλλη μια φορά την προσήλωσή του στο ότι η ενέργεια και τα νερά είναι δημόσια αγαθά – δεν ξεπουλιούνται.
Και αποφασίζει:
- Καλεί την κυβέρνηση και τον κύριο Υπουργό να αντισταθεί στις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών και να τηρήσει την υπόσχεσή της για δημόσια επιχείρηση ενέργειας.
- Σε πλήρη συνεργασία με τους εκπροσώπους των εργαζομένων και όλους του φορείς συμμετέχουμε – συνδιοργανώνουμε μεγάλο παλλαϊκό συλλαλητήριο στην πόλη της Πτολεμαΐδας την Παρασκευή 7 Απριλίου, ημέρα διεξαγωγής του Eurogroup.
- Το αμέσως επόμενο διάστημα θα αναπτυχθούν μια σειρά από πρωτοβουλίες του Περιφερειάρχη Θεόδωρου Καρυπίδη με την κυβέρνηση και εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων έτσι ώστε να γίνει ξεκάθαρο το μήνυμα που εκπέμπει όλη η Δυτική Μακεδονία.