Χθες, Δευτέρα 13 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε στην πλατεία των Κομνηνών Εορδαίας η εκδήλωση με τις παραδοσιακές αυγομαχίες, που διοργάνωσε ο Φυσιολατρικός Όμιλος Κομνηνών «Φίλοι του Βουνού», συνεχίζοντας ένα πασχαλινό έθιμο με βαθιές ρίζες στην ποντιακή παράδοση.
Σύμφωνα με το κάλεσμα των διοργανωτών, το έθιμο συνδέεται με τις πατρίδες του Πόντου και μεταφέρθηκε στην περιοχή από τους προγόνους των κατοίκων, παραμένοντας ζωντανό μέχρι σήμερα ως μέρος της πολιτιστικής ταυτότητας του τόπου.
Ο διαγωνισμός ήταν χωρισμένος σε δύο μέρη, με ξεχωριστή συμμετοχή για τα παιδιά και τους ενήλικες. Για τους μεγαλύτερους προβλεπόταν συμμετοχή με 30 άβαφα αυγά, ώστε να διασφαλίζεται ο έλεγχος της διαδικασίας και η τήρηση των όρων του εθίμου.
Η διοργάνωση πλαισιώθηκε από ποντιακή μουσική και τραγούδια από τοπικούς καλλιτέχνες, δίνοντας στην εκδήλωση γιορτινό αλλά και έντονα παραδοσιακό χαρακτήρα.
Όπως επισημαίνουν οι άνθρωποι του συλλόγου, οι αυγομαχίες δεν αποτελούν μόνο ένα πασχαλινό λαϊκό δρώμενο, αλλά και ένα έθιμο με ισχυρό συμβολισμό, καθώς παραπέμπει στη νίκη του καλού απέναντι στο κακό και στο μήνυμα της Ανάστασης.
Η εκδήλωση στα Κομνηνά αποτέλεσε για ακόμη μία χρονιά σημείο συνάντησης για κατοίκους και επισκέπτες, με επίκεντρο τη διατήρηση της μνήμης, της παράδοσης και του ποντιακού στοιχείου στην περιοχή της Εορδαίας.

































