Μπλόκο στην είσοδο εργατών γης, κυρίως από την Αλβανία, έχει βάλει η απόφαση της κυβέρνησης να κρατάει κλειστά τα σύνορα της Κρυσταλλοπηγής στα πλαίσια των περιοριστικών μέτρων για την καταπολέμηση της πανδημίας covid-19, δημιουργώντας όμως πολλά προβλήματα στους παραγωγούς του πρωτογενή τομέα στη Δυτική Μακεδονία.
Στους Νομούς Καστοριάς και Φλώρινας, αλλά και σε άλλες περιοχές όπως το Βόιο, οι εργάτες γης έπρεπε σταδιακά να έχουν ξεκινήσει τις εργασίες τους, κάτι που όμως είναι αδύνατο αυτή τη στιγμή εφόσον δεν ανοίξουν τα σύνορα της Κρυσταλλοπηγής.
Όσοι εργάτες γης επιθυμούν να έρθουν στη Δυτική Μακεδονία, πρέπει να ταξιδέψουν μέχρι την Κακαβιά, κάτι που φυσικά είναι ασύμφορο για τους ίδιους.
Στην περιοχή φτάνουν κυρίως εργάτες από την επαρχία της Κορυτσάς, με τον αριθμό τους φέτος να υπολογίζεται σε κάτι περισσότερο από 1000 άτομα, μετά και τους καταστροφικούς παγετούς στις δενδροκαλλιέργειες.
Την Τετάρτη, στην Π.Ε. Φλώρινας, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας έχει συγκαλέσει σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς παρουσία στελεχών του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας, με το αίτημα να είναι η λειτουργία του συνοριακού σταθμού της Κρυσταλλοπηγής έστω για κάποιες ώρες την ημέρα, ώστε καθημερινά να διέρχονται στην Ελλάδα περίπου 100-150 άτομα.
Τα υγειονομικά πρωτόκολλα επιβάλλουν μοριακό τεστ, αρνητικό, τουλάχιστον 72 ωρών, ενώ στις προτάσεις της Περιφέρειας που έχουν κατατεθεί σε τουλάχιστον τρεις(3) επιστολές προς τα συναρμόδια Υπουργεία, Αγροτικής Ανάπτυξης, Εξωτερικών, Εργασίας και Μεταναστευτικής Πολιτικής, έχει προταθεί να διενεργούνται και rapid test στα σύνορα.
Παράλληλα οι εργάτες γης οφείλουν να παραμένουν σε καραντίνα μίας εβδομάδας, με τους παραγωγούς να βρίσκονται σε απόγνωση βλέποντας τις δουλειές τους να πηγαίνουν όλο και πιο πίσω, ειδικά όταν υπάρχουν αντικείμενα στα οποία κάθε χρόνο απασχολούνται άνθρωποι που γνωρίζουν πολύ καλά τη δουλειά τους.
Ζήσης Πιτσιάβας