Το ερέθισμα για την κατάθεση μιας απόγνωσης που αφορά στο θάνατο των δέντρων, το πήρα από τον ηχηρό τίτλο του θεατρικού έργου του Αλεσάντρο Κασόνα, «Τα Δέντρα πεθαίνουν όρθια».
Την ίδια πεποίθηση είχα από μικρό παιδί, όταν πολύ σπάνια έβλεπα τον φυσικό θάνατο ενός δέντρου, που ξεντυμένο από τις φυσικές του ομορφιές και τα εποχικά του στολίδια άπλωνε στον ήλιο τα ξεραμένα του χέρια εκλιπαρώντας ν’ αναστηθεί.
Και όμως η ομορφιά και το κάλλος, που προσέδιδαν τα ροζιασμένα ξερόκλαδα στις φαντασμαγορικές πινελιές του ηδυπαθούς δειλινού, προσέλκυαν τις ανήσυχες παιδικές μας ματιές.
Πέρασαν χρόνια πολλά για να μάθω, πως τα δέντρα πεθαίνουν και ξαπλωμένα, όταν κάποιο βέβηλο χέρι τραβώντας το σχοινί ενός μηχανήματος, αρχίζει να βγάζει έναν συριστικό και αποκρουστικό θανατικό θόρυβο.
Τότε είναι η στιγμή, που το αιχμάλωτο αλλά περήφανο δέντρο στην προσπάθειά του να επιζήσει κάνει τη φωνή του πιο τρομακτική. Το μηχάνημα μετουσιώνεται σε τέρας που βρυχάται, τη στιγμή που το δολοφονικό του πριόνι βυθίζεται στην καρδιά του αθώου και ανυπεράσπιστου φίλου μας, που πέφτει νεκρό και οι χυμοί του ξεχειλίζουν στο πεζοδρόμιο.
Το σκηνικό της δολοφονίας συνήθως στήνεται από μια εγκληματική δολοφονική ομάδα ,που στεγάζεται σε κάτι περίλαμπρα κτήρια, που τα ονομάζουν Δημαρχεία. Ηθικός αυτουργός η ελλειμματική ελληνική νομοθεσία, που επιτρέπει χωρίς καμιά συνέπια τους δολοφόνους των δέντρων να κυκλοφορούν ανάμεσά μας. Συμμέτοχοι στο έγκλημα οι ανυποψίαστοι περίοικοι, που δε γνωρίζουν τις συνέπιες ενός άδεντρου τοπίου.
Και βέβαια υπάρχουν και οι τυπικά υπεύθυνοι, που ονομάζονται δήμαρχοι , αντιδήμαρχοι πρασίνου , και πρόεδροι τοπικών συμβουλίων.
Το έγκλημα, που συντελείται σε βάρος των αθώων δέντρων στο δήμο Πτολεμαΐδας και ιδιαίτερα στο Ανατολικό αγγίζει τα όρια της οικολογικής γενοκτονίας.
Δυστυχώς είναι πολύ δύσκολο να αποτρέψει κανείς τους δολοφόνους των δέντρων, αφού στην Ελλάδα, αν τολμήσει κάποιος πολίτης να υπερασπιστεί το πράσινο και το περιβάλλον, θεωρείται γραφικός και ψυχικά φορτισμένος.
Γ’ αυτό κανείς δεν έχει τιμωρηθεί για δενδροκοπία.. ή δενδροξηρασία…
Σιωπηρά κυκλοφορούν πολλές μέθοδοι δενδροξηρασίας όπως: υπερβολικό κλάδεμα, ρίξιμο απορρυπαντικών ή χημικών στη ρίζα, ακόμα και αινέσιμες αμπούλες.
Αν οι μαγαζάτορες δεν μπορούν να εκτιμήσουν το φυσικό στολίδι, που υπάρχει μπροστά στα μάτια τους και προτιμούν μια πόλη χωρίς πράσινο και οξυγόνο, αυτό καλείται να το υπερασπιστεί μια παιδευμένη με γνώσεις και ευαισθησίες υπηρεσία, επανδρωμένη με άμεμπτους και ανιδιοτελείς επιστήμονες γεωπόνους, που θα διέπονται από την αρχή, ότι η Εορδαία είναι η πιο μολυσμένη περιοχή της Ελλάδας.
Εξ άλλου σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης, που χάνονται άνθρωποι από τη μεγάλη ανέχεια, ποιός θα ασχοληθεί με τον χαμό κάποιων “δέντρων”.
Η ζωή και η αξία μιας Μανώλιας, μιας Κλαίουσας, μιας Ακακίας Κωνσταντινουπόλεως ,μιας δεντροκαλούς Τούγιας ή οκτώ κυπαρισσιών, που στόλιζαν μέχρι πρόσφατα εκκλησιές και πλατείες στο Ανατολικό είναι ξεπεσμένη στο χρηματιστήριο των πολιτιστικών και περιβαλλοντικών αξιών κάποιων, που η ελλειμματική εξουσία, τούς εξόπλισε με δολοφονικά εργαλεία, που λέγονται ηλεκτρικά πριόνια.
Στην Ελλάδα της κρίσης από τότε που έπαψαν οι πολιτικοί να ψηφοθηρούν με διορισμούς ημετέρων, άρχισαν να ψηφοθηρούν με το κόψιμο των δέντρων….!
Γ’ αυτό κάποιος πρόεδρος με τον πριονοφόρο υπάλληλο δίπλα του, πήρε τα σπίτια σβάρνα και χτυπώντας το κουδούνι της “κυρά Κατίνας” τη ρωτούσε ευγενικά “Μήπως σε ενοχλεί το δέντρο στο πεζοδρόμιο και θέλεις να το κόψουμε ..;”
Ίσως στις μέρες μας τα δέντρα να μην πεθαίνουν όρθια, γιατί έχει πεθάνει η ψυχή αυτών, που τα φύτεψαν….!
Η αξία κάθε δέντρου, που κόβεται, έχει κοστολογηθεί παγκοσμίως και είναι πολλών εκατομμυρίων. Ακούγεται, πως στην Αγγλία, τον Καναδά και αυστηρότερα στην Αυστραλία, όποιος κόψει ένα κλαδάκι χωρίς την έγκριση της υπεύθυνης επιτροπής τιμωρείται με φυλάκιση. Ευτυχώς σε κάθε δέντρο, που κόβεται, οι εγκληματίες αφήνουν τα ίχνη τους. Είναι το κομμένο άψυχο κορμί και οι ρίζες του.. Κύριε Δήμαρχε, για κάθε αυθαίρετη παρέμβαση, όπως έγινε με τα δέντρα του Ανατολικού η ευθύνη βαρύνει αποκλειστικά εσάς και τον εισαγγελέα της Πτολεμαΐδας.
Υ.Γ.
Ενημερωτικά σας πληροφορώ, ότι στην κεντρική πλατεία της Βόννης στη Γερμανία, μπροστά ακριβώς από το δημαρχιακό μέγαρο, έγειρε από τους ισχυρούς ανέμους ένα δέντρο και το διέσωσαν υποβασταζόμενο με τεχνική αντηρίδα με άλλο δέντρο…..!