Άκυρη και άκαιρη χαρακτήρισε για ακόμα μία φορά τη συζήτηση για τη δημιουργία ενός περιφερειακού νοσοκομείου στη Δυτική Μακεδονία, ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας, Τάσος Φούντογλου, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου την οποία παραχώρησε για θέματα Υγείας και Κοινωνικής Συνοχής στην περιοχή.
Ο κ. Φούντογλου στάθηκε στην έλλειψη περιφερειακής κουλτούρας για τέτοια ζητήματα και επεσήμανε πως αυτή η συζήτηση δεν έχει περιεχόμενο και ουσία πια, ενώ υποστήριξε πως δεν υπάρχουν σοβαρά δεδομένα που να ενισχύουν μια τέτοια ανάγκη για τη Δυτική Μακεδονία.
Μιλώντας για τον υγειονομικό χάρτη ξεκαθάρισε πως αυτός θα γίνει από επιστήμονες και επανέλαβε πως η περιφερειακή αρχή είχε στις προεκλογικές της δεσμεύσεις την προετοιμασία με προτάσεις αναφορικά με τη Δυτική Μακεδονία:
«Πρέπει να αποτυπώσουμε τις ανάγκες μας αρχικά. Να δούμε γιατί ένα 25-30% του πληθυσμού αναζητά ιατρικές υπηρεσίες σε Ιωάννινα και Θεσσαλονίκη. Οφείλουμε να δούμε τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται όπως η γήρανση του πληθυσμού αλλά και η έξαρση πανδημιών. Με αυτό το σκεπτικό μπορούμε να σχεδιάσουμε και να προτείνουμε».
Για άλλη μία φορά έδειξε προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας, λέγοντας πως δεν είναι η απάντηση το Νοσοκομείο για μια σειρά θεμάτων τα οποία προκύπτουν, ενώ έκανε λόγο για κατακερματισμό των δυνάμεων του προσωπικού που οδηγεί και στην έλλειψη σοβαρών κλινικών:
«Αν μπορέσουμε να συνεννοηθούμε μεταξύ μας και σοβαρές κλινικές θα έχουμε και υψηλό επίπεδο παροχής υγείας θα έχουμε και δεν θα χρειάζεται να κάνουμε διακομιδές στη Θεσσαλονίκη. Να ενισχύσουμε όλες τις δομές οι οποίες θα αντιμετωπίζουν τα επείγοντα περιστατικά και στη συνέχεια να διαχειριζόμαστε στο δικό μας σύστημα υγείας και τις διακομιδές».
Ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας απάντησε και σε όσους τον κατηγορούν ότι δεν μπορεί να υπερασπιστεί το δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος υγείας ξεκαθαρίζοντας πως στη θέση που βρίσκεται δεν βρίσκεται ως ιδιώτης- νεφρολόγος, αλλά ως Αντιπεριφερειάρχης που εκπροσωπεί πολίτες:
«Όποιοι νομίζουν ότι έχουν ιδιοκτησιακά δικαιώματα με το ΕΣΥ, είναι πρόβλημα τους».
Ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής
Στη συνέντευξη τύπου ο Τάσος Φούντογλου στάθηκε ιδιαίτερα στα θέματα κοινωνικής συνοχής και ενίσχυσης των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, τονίζοντας πως διανύουμε μια μεταβατική περίοδο με πολλές προκλήσεις.
«Η κοινωνική φτώχεια και ο αποκλεισμός είναι ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε», είπε, με την περιφερειακή αρχή να απαντάει με δύο προγράμματα.
Το ΤΕΒΑ ύψους 10,8εκ. ευρώ και την άντληση 8εκ. ευρώ μέσω του ΔΑΜ, ώστε να χτιστεί ένα κοινωνικό δίχτυ προστασίας σε συμπολίτες που το έχουν άμεση ανάγκη.
Ο ίδιος συνεχάρη και την προηγούμενη περιφερειακή αρχή, αλλά και τις υπηρεσίες για τη δέσμευση μεγάλων ποσών σχετικά με το ΤΕΒΑ, ενώ σε συναντήσεις τις οποίες έκανε στην Αθήνα και σε αρμόδια Υπουργεία υπήρξε η δέσμευση ότι προγράμματα τα οποία σχεδιάζονται για όλη την Ελλάδα θα μπορούσαν να εφαρμοστούν πιλοτικά στη Δυτική Μακεδονία.
«Δική μας ευθύνη είναι η περιφερειακή στρατηγική για την κοινωνική ένταξη», τόνισε μεταξύ άλλων ο Τάσος Φούντογλου.