Ένα ακόμα κρίσιμο (σ. σ. μέχρι το επόμενο…) Σαββατοκύριακο ήταν αυτό που πέρασε για το ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.
Οι τοπικές οργανώσεις έστησαν κάλπες και τα μέλη του κόμματος ψήφισαν εκλέγοντας αυτούς που θα συμμετάσχουν στο Συνέδριο του που θα γίνει το ερχόμενο Παρασκευοσαββατοκύριακο.
Οι τίτλοι από δύο ρεπορτάζ που δημοσίευσε το e-ptolemeos.gr γι’ αυτή τη διαδικασία περιγράφουν το τι ακριβώς συνέβη.
***
Ο πρώτος τίτλος την Κυριακή 3 Νοεμβρίου και ώρα 1.32 μ.μ. έλεγε ότι: «Ένταση στην ψηφοφορία για τους συνέδρους του ΣΥΡΙΖΑ στην Πτολεμαΐδα – Επενέβη και η Αστυνομία»
Βέβαια, όπως σημειώνει το ρεπορτάζ, τελικά, δεν χρειάστηκε καμιά επέμβαση της αστυνομίας αφού τα πνεύματα ηρέμησαν και η διαδικασία συνεχίστηκε κανονικά και ομαλά.
Δεν μπορούμε όμως να μην μεταφέρουμε το σχόλιο φίλου, παλιού αριστερού που τα τελευταία χρόνια παρακολουθεί απλώς τις όποιες εξελίξεις από μακριά, που μόλις το έμαθε είπε: «Ποιος να το περίμενε; Παλιά, η αστυνομία επενέβαινε όταν είχαμε διάφορες διαδικασίες για να μας πάει στο τμήμα για … εξακρίβωση στοιχείων, και σήμερα επεμβαίνει πυροσβεστικά, για να εκτονώσει την ένταση μεταξύ των συντρόφων! Εξέλιξη, το δίχως άλλο, εντελώς σουρεαλιστική…»
***
Ο δεύτερος τίτλος, λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής, στις 12.π.μ. της Δευτέρας 4 Νοεμβρίου, μας πληροφορούσε ότι είχαμε: «Εκλογές με όλους νικητές- Χάος με τα αποτελέσματα στον ΣΥΡΙΖΑ- Ποιοι επικρατούν ανά Π.Ε. στη Δυτική Μακεδονία»
Το ρεπορτάζ προσπάθησε να δώσει μια όσο γινόταν πιο ακριβή εικόνα για τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας στη Δυτική Μακεδονία, κάτι που όπως αποδείχτηκε μόνο εύκολο δεν ήταν εξ αιτίας των αντικρουόμενων πληροφοριών.
Ό,τι, δηλαδή, προσπάθησαν να κάνουν και τα ρεπορτάζ απ’ όλα τα μέσα ενημέρωσης σε όλη τη χώρα, αφού όλοι νίκησαν παντού, όλοι εξέλεξαν τους περισσότερους συνέδρους και άρα όλοι ελέγχουν το συνέδριο που θα γίνει 8 με 10 Νοεμβρίου.
***
Αξίζει όμως τον κόπο να πάρουμε μια γεύση απ’ αυτό το «χάος» των αποτελεσμάτων, ή αν προτιμάτε του «αλαλούμ» αναδημοσιεύοντας κάποια αποσπάσματα από ρεπορτάζ ορισμένων ενημερωτικών ιστοσελίδων που έχουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς εμπλέκουν και την Πτολεμαΐδα!
Ξεκινάμε με το protothema.gr, το οποίο στον τίτλο του λέει «ΣΥΡΙΖΑ: Αλαλούμ με την εκλογή συνέδρων – Και η πλειοψηφία, και ο Κασσελάκης δηλώνουν νικητές» και ανάμεσα στα όσα αναφέρει κάπου μας… εμπλέκει ως Πτολεμαΐδα σημειώνοντας πως «… δεν έλειψαν και οι περιπτώσεις νομαρχιακών οργανώσεων, όπως και Οργανώσεων μελών που και οι δύο πλευρές εξέδωσαν διαφορετικά αποτελέσματα, όπως για παράδειγμα:
Στην Πτολεμαΐδα, όπου η πλειοψηφία έδινε συσχετισμό 12-8 υπέρ της, ενώ η πλευρά Κασσελάκη 17-0 υπέρ της…»
Το ρεπορτάζ του in.gr έχει τίτλο «ΣΥΡΙΖΑ: Πήρε τον έλεγχο του Συνεδρίου η πλειοψηφία – Δεύτερο γύρο ζητά ο Κασσελάκης» και στο κείμενο του διαβάζουμε πάλι για την Πτολεμαΐδα και συγκεκριμένα ότι «…Στην Πτολεμαΐδα το σκορ έγραψε 12-8 υπέρ Κασσελάκη ενώ το στρατόπεδό του έδινε 17-0.»
***
Όπως αντιλαμβάνεστε, μεταξύ των δύο ρεπορτάζ υπάρχει ένα λάθος (σ. σ. ή μια αντίφαση, αν προτιμάτε) σε σχέση με την Πτολεμαΐδα καθώς το ρεπορτάζ του protothema.gr λέει πως η πλειοψηφία κέρδισε τους συνέδρους, με το συσχετισμό να είναι 12-8, ενώ το in.gr συμφωνεί μεν με το 12-8 αλλά ότι αυτός ο συσχετισμός είναι υπέρ του κ. Κασσελάκη! (σ. σ. όταν αναφέρουν πλειοψηφία, εννοούν τους 100 που έκαναν τη μορφή κατά Κασσελάκη στην Κ.Ε.)
Σ’ αυτό βέβαια που συμφωνούν και τα δύο ρεπορτάζ είναι πως η πλευρά Κασσελάκη υποστηρίζει ότι κέρδισε όλους τους συνέδρους με 17- 0! (σ. σ. για το οποίο επίσης υπάρχει ένα ζήτημα, καθώς οι μεν κάνουν λόγο για εκλογή 20 συνέδρων [12 + 8] και οι δε για εκλογή 17 [17 + 0]. Τελικά, ποιος αριθμός είναι ο σωστός; Ο 20 ή ο 17;)
***
Το λάθος που εντοπίσαμε στα δύο παραπάνω ρεπορτάζ είναι λογικό και φυσιολογικό να συμβεί έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, καθώς για να καταλήξει κάποιος σ’ ένα ασφαλές και τεκμηριωμένο αποτέλεσμα για την εκλογή συνέδρων στο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει μάλλον να έχει γνώσεις ανωτάτων μαθηματικών και μεταπτυχιακό!
Διαφορετικά συμπέρασμα δεν βγαίνει για την ώρα.
Όλοι όμως περιμένουν, και ελπίζουν, πως θα βγει όταν με το καλό ξεκινήσει το συνέδριο και αρχίσουν να μπαίνουν διάφορα θέματα για τα οποία θα χρειάζεται ψηφοφορία.
Άρα, τότε, λογικά θα φανεί ποιος πραγματικά έχει το πάνω χέρι.
Χωρίς, φυσικά, αυτό να σημαίνει πως κάθε αποτέλεσμα ψηφοφορίας δεν θα εγείρει και διάφορες αμφισβητήσεις, εντάσεις, αντιπαραθέσεις και νέες κόντρες.