Στο συμπέρασμα πως δεν υπάρχει χρόνος, γνώση και πόροι για να πέσει σε τόσο ασφυκτικό πλαίσιο το «μπαλάκι» της χωροθέτησης των ΑΠΕ στην αυτοδιοίκηση, κατέληξε το δημοτικό συμβούλιο Αμυνταίου, στη συνεδρίασή του που έγινε την Τετάρτη, διαδικτυακά, συντασσόμενο ουσιαστικά στην πρόταση της ΠΕΔ. Είχε προηγηθεί ομόφωνη απόφαση των δημάρχων της Δ. Μακεδονίας, πως δεν μπορεί η αυτοδιοίκηση να λάβει αποφάσεις για ζώνες αποτροπής και εγκατάστασης ΑΠΕ μέχρι τις 20/8, όπως ζητούσε σχετικά η Περιφέρεια να γίνει.
Θυμίζουμε ότι στις 25 Ιουνίου κοινοποιήθηκε έγγραφο από τον Περιφερειάρχη Γ. Κασαπίδη για την εγκατάσταση ΑΠΕ στη Δυτική Μακεδονία, επιστολή που διαβάστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο από τον δήμαρχο Άνθιμο Μπιτάκη, τονίζοντας πως επισημαίνεται στο έγγραφο ότι οι αιτήσεις –που εντοπίζονται στις ΠΕ Κοζάνης και Φλώρινας- ξεπερνούν τα 16 GW, θέτοντας επί τάπητος το ζήτημα του ειδικού χωροταξικού πλαισίου ΑΠΕ, για αυτό και ζήτησε από τους δήμους να καταθέσουν τις προτάσεις τους για προτεινόμενες ζώνες και ζώνες αποτροπής ΑΠΕ στα όρια των δήμων τους. Ωστόσο, τις οριστικές αποφάσεις θα τις πάρει το ΥΠΕΝ, όπως τόνισε ο δήμαρχος.
Για το θέμα συνεδρίασε άμεσα και η ΠΕΔ, λαμβάνοντας ομόφωνη απόφαση, πως ο καθορισμός προτεινόμενων ζωνών και ζωνών αποτροπής δεν είναι εφικτό σε τόσο αυστηρό χρονικό πλαίσιο, και η προθεσμία λήψης απόφασης έως και 20/8/21 είναι ανέφικτο να γίνει, πόσο δε μάλλον με τις ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό στους δήμους και χωρίς πόρους για να κάνουν μελέτες. «Δεν είμαστε αντίθετοι στην πράσινη ανάπτυξη. Υποστηρίζουμε έναν ορθολογικό σχεδιασμό ανάπτυξης ΑΠΕ, που θα σέβεται τις ευαισθησίες των τοπικών κοινωνιών, αλλά είμαστε αντίθετοι να αναλάβουμε ευθύνες, που δεν μας αναλογούν», τόνιζε η ΠΕ Δ. Μακεδονίας στην απόφασή της.
Για το θέμα ο Άνθιμος Μπιτάκης σχολίασε πως υπάρχει πρόθεση του ΥΠΕΝ να χωροθετήσει ζώνες ΑΠΕ έως το τέλος του έτους, για να προλάβει προσφυγές στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Ωστόσο, το υπουργείο δεν είναι υποχρεωμένο να τηρήσει τις προτάσεις των δήμων.
Οι προτάσεις Μπιτάκη προς το σώμα ήταν δύο, είτε να προτείνουν σαν σώμα ζώνες ΑΠΕ μετά από διαβούλευση, είτε να συνταχθούν με την απόφαση της ΠΕΔ (ζητώντας ανάκληση δύο έργων ΑΠΕ σε Νυμφαίο και Περικοπή και στις δύο προτάσεις):
- 1α. Να προτείνει το Δ.Σ. εντός του Αυγούστου ζώνες αποτροπής και εγκατάστασης ΑΠΕ, μετά από διαβούλευση με φορείς και προτάσεις συμβούλων, φορέων, κατοίκων, περιβαλλοντικών οργανώσεων κ.α.
- 1β. Ανάκληση απόφασης για την εγκατάσταση αιολικού πάρκου στο Νυμφαίο.
- 1γ. Ανάκληση απόφασης για εγκατάσταση αιολικού στη θέση Περικοπή.
- 1β. Να συνταχθεί το Δ.Σ. με την απόφαση της ΠΕΔ, προσθέτοντας πως έως να γίνει ειδικό χωροταξικό, η πολιτεία να αποκεντρώσει την διαδικασία αδειοδότησης και η αυτοδιοίκηση να συναδειοδοτεί για εγκατάσταση ΑΠΕ, προστατεύοντας λίμνες και ορεινούς όγκους.
- 2.β. Ανάκληση απόφασης για την εγκατάσταση αιολικού πάρκου στο Νυμφαίο.
- 2.γ. Ανάκληση απόφασης για εγκατάσταση αιολικού στη θέση Περικοπή.
Ο κ. Μπιτάκης προσέθεσε πως σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα δεν είναι εφικτό σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα να καθορίζουν ζώνες ΑΠΕ, αλλά οι πληροφορίες λένε πως το ΥΠΕΝ βιάζεται να προλάβει προσφυγές.
Ο Κ. Θεοδωρίδης, επικεφαλής της μείζονος αντιπολιτευσης, σχολίασε πως υπάρχει ειδικό χωροταξικό στο Δήμο που ωστόσο δεν είναι δεσμευτικές. Συναίνεσε με την απόφαση της ΠΕΔ, ενώ είπε πως ο χρόνος είναι πολύ λίγος και δεν χρειάζεται να παρθεί κάποια απόφαση «εν βρασμώ».
Ο κ. Γρομπανόπουλος είπε πως είναι «ανέκδοτο» να μπορέσουν οι δήμοι να κάνουν προτάσεις σε ένα μήνα, λέγοντας πως εκ των πραγμάτων είναι αρνητικοί στην πρόταση του περιφερειάρχη, γιατί είναι αδύνατον να γίνει αυτό μέσα σε ένα μήνα. Ως προς το αν πρέπει να συνταχθούν στην απόφαση της ΠΕΔ, είπε πως κινείται σε σωστή βάση, αλλά «νίπτει τα χείρας της», γιατί κάποια στιγμή θα πρέπει να καταθέσουν προτάσεις και να έχουν λόγο στις αποφάσεις. Είπε επίσης, ότι μέσα σε ένα 6μηνμο οι δήμοι θα μπορούσαν να ασχοληθούν με το θέμα και να καταθέσουν προτάσεις.
Ο κ. Ελευθεριάδης είπε πως το χωροταξικό είναι ένα επιχείρημα που χρησιμοποιείται κατά κόρον, ιδίως όσο ανεβαίνουν οι αντιδράσεις πανελλαδικά, ώστε να πετούν το «μπαλάκι» στην κερκίδα. Προσέθεσε πως δεν υπάρχουν μελέτες για άλλες επιπτώσεις με την εγκατάσταση ΑΠΕ σε περιοχές. Είπε πως θα ψηφίσει την πρόταση του ΔΣ, για την ανάκληση των γνωμοδοτήσεων εγκατάστασης έργων ΑΠΕ, αλλά διαφώνησε στο κομμάτι αποκέντρωσης των αδειοδοτήσεων.
Επίσης, ο κ. Ελευθεριάδης πρότεινε να συνταχθούν με την ΠΕΔ και μέχρι να γίνει το ειδικό χωροταξικό να μην δοθούν άλλες άδειες ΑΠΕ, όπως επίσης, να ζητήσουν και οι αποφάσεις των ΔΣ να είναι δεσμευτικές για τις όποιες μετέπειτα κεντρικές αποφάσεις. Επίσης, το ΔΣ να συναποφασίζουν μέχρι το οριστικό χωροταξικό που θα γίνει, όταν θα γίνει, θέματα στα οποία συντάχθηκαν και οι άλλοι επικεφαλείς.
Τελικά, το σώμα συντάχθηκε ομόφωνα στο πρώτο σκέλος της δεύτερης πρότασης του δημάρχου, συντασσόμενο με την ΠΕΔ, ζητώντας ωστόσο να συμμετέχει και ο δήμος στη λήψη αποφάσεων. Ενώ ο κ. Θεοδωρίδης συντάχθηκε με την πρόταση της ΠΕΔ χωρίς να υιοθετηθεί η πρόταση για ανάκληση των έργων ΑΠΕ σε Νυμφαίο και Περικοπή, εφόσον ήδη έχει ζητηθεί η αναστολή τους.