Ενόψει της Καθαράς Δευτέρας μπαίνουμε στην κουζίνα και ετοιμάζουμε τις πιο νόστιμες και εύκολες λαγάνες ! Φέτος κάντε τη διαφορά και φτιάξετε κι εσείς σπιτική λαγάνα για τα αγαπημένα σας πρόσωπα!
Φτιάχνουμε λαγάνες για την Καθαρά Δευτέρα!
Prep Time 30 λεπτά
Cook Time 20 λεπτά
Ingredients
- 980 gr αλεύρι σκληρό
- 13 gr μαγιά ξερή
- 15 gr αλάτι
- 115 gr ζάχαρη κρυσταλλική
- 80 gr ταχίνι
- 60 ml καλαμποκέλαιο
- 650 ml νερό χλιαρό
Για να ψεκάσουμε τις λαγάνες
- 100 gr νερό
- 10 gr ζάχαρη
Instructions
-
Βάζουμε σε ένα μπολ την μαγιά, τη ζάχαρη, το ταχίνι και το νερό χλιαρό. Προσέχουμε να μην είναι πολύ ζεστό το νερό και κάψει την μαγιά.
-
Αφήνουμε στην άκρη για 15-20 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
-
Έπειτα προσθέτου το καλαμποκέλαιο, το αλεύρι και το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα ξύλινο κουτάλι.
-
Μόλις ενωθούν καλά όλα τα υλικά, αδειάζουμε την ζύμη σε λαδωμένο μπολ & σκεπάζουμε για να διπλασιαστεί (1 με 2 ώρες)
-
Αφαιρούμε τη ζύμη από το μπολ και με ένα ίσιο μαχαίρι κόβουμε σε 2 ίσα κομμάτια τη ζύμη και απλώνουμε το κάθε κομμάτι πάνω σε μία λαδόκολλα ή σε λαδωμένη επιφάνεια.
-
Ανοίγουμε με τη βοήθεια του πλάστη και λίγο αλευριού σε λαγάνες τόσο μεγάλες ώστε να χωράνε σε 2 ταψιά φούρνου.
-
Μεταφέρουμε τις λαγάνες μας σε 2 ταψιά με λαδόκολλα ανοίγοντας τες λίγο πάνω στο ταψί για να κρατήσουν το σχήμα τους κατά το ψήσιμο.
-
Σκεπάζω τις λαγάνες και αφήνω μισή ώρα να φουσκώσουν. Προθερμαίνω το φούρνο στους 200 βαθμούς και βάζω κάτω – κάτω ένα μπολ με νερό.
-
Κάνω δαχτυλιές στις λαγάνες ψεκάζω με ζαχαρόνερο ή νερό με μέλι και ρίχνω σουσάμι.
-
Ψήνω 20-25 λεπτά περίπου και ελέγχω, πάντα ανάλογα τον φούρνο
***Ψεκάζω 1-2 φορές τα πρώτα 10 λεπτά για πιο τραγανές λαγάνες.
Βγάζω το μπολ με το νερό από το φούρνο και ψήνω άλλα 15 λεπτά.