Πληθώρα κρουσμάτων με εποχική γρίπη εκδηλώνεται την περίοδο αυτή και στην περιοχή μας, ενώ μεγάλη προσέλευση ασθενών από την περιοχή της Εορδαίας αλλά και την περιοχή του Αμυνταίου σημειώθηκε στα εξωτερικά ιατρεία του Μποδοσάκειου νοσοκομείου Πτολεμαΐδας τον Ιανουάριο, αν και πηγές του νοσοκομείου αναφέρουν ότι ο αριθμός των περιστατικών είναι ελαφρά πιο αυξημένος σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2018.
Οι περισσότεροι ασθενείς με γριπώδη νόσο που απευθύνονται στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο πάσχουν από συνήθεις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού, λίγα περιστατικά ωστόσο χρειάστηκε να κρατηθούν για νοσηλεία στο νοσοκομείο, ενώ πιο αυξημένα είναι τα περιστατικά παιδιών που απευθύνονται στην Παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου Πτολεμαΐδας και κρατήθηκαν για νοσηλεία. Το σίγουρο είναι πάντως πως τον τελευταίο μήνα καταγράφεται σημαντική αύξηση της συνταγογράφησης αντιικών φαρμάκων για όσους χρειάστηκε να νοσηλευτούν στο νοσοκομείο.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του «e-ptolemeos.gr» δύο ασθενείς νοσηλεύονται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Μποδοσάκειου, για τους οποίους υπάρχει υποψία ότι νοσούν από τη γρίπη Η1Ν1. Πρόκειται για έναν άντρα 52 ετών από την Πτολεμαΐδα ο οποίος μεταφέρθηκε την Δευτέρα στη ΜΕΘ του νοσοκομείου λόγω επιπλοκών που παρουσίασε από τη γρίπη και για μια γυναίκα 72 ετών με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη, η οποία προσήλθε στις 29 Ιανουαρίου στην Παθολογική του Μποδοσάκειου και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στη ΜΕΘ. Για τα δύο αυτά περιστατικά αναμένονται τα αποτελέσματα των εξετάσεων που στάλθηκαν στο Εργαστήριο του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Γρίπης Βόρειας Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πράγματι πρόκειται για κρούσματα της γρίπης Η1Ν1.
Οι εργαζόμενοι στο Μποδοσάκειο τηρούν τα προβλεπόμενα μέτρα προφύλαξης από την εποχική γρίπη που βρίσκεται σε έξαρση την περίοδο αυτή, χρησιμοποιώντας μάσκες προφύλαξης, γάντια και χρήση αντισηπτικών υγρών, ανέφερε μιλώντας στο «e-ptolemeos.gr» ο Νοσηλευτής του Γραφείου Λοιμώξεων του Μποδοσάκειου νοσοκομείου Πτολεμαΐδας, Δρ Γιώργος Μανομενίδης. Συνέστησε μάλιστα μέτρα προφύλαξης για όλους, την τήρηση δηλαδή των κανόνων υγιεινής, σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους, για τους ασθενείς πλήρη ανάρρωση τους πριν την επάνοδο στις συνήθεις δραστηριότητες τους και φυσικά τον εμβολιασμό των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου.