Σε μια περίοδο που τα εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά χτυπιούνται από την ακρίβεια στο ηλεκτρικό ρεύμα, στα καύσιμα , τα τρόφιμα κ.α. έρχεται στα Δημοτικά Συμβούλια της περιοχής το “Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσεων και Κανονισμός Τιμολόγησης Υπηρεσιών Διαχείρισης ΑΣΑ έτους 2023” της ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ Δυτικής Μακεδονίας» που προβλέπει νέες αυξήσεις προς τους Δήμους που θα φτάσουν και το 40%.
Το κόστος αυτό λόγω της ανταποδοτικότητας θα πέσει στην πλάτη των δημοτών που καλούνται να πληρώσουν τις αυξήσεις, σπρώχνοντας τους πιο βαθιά στη φτώχεια και την εξαθλίωση.
Η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη και οι εκλεγμένοι της Λαϊκής Συσπείρωσης στα Δημοτικά Συμβούλια έγκαιρα προειδοποίησαν το λαό για τις συνέπειες της εμπορευματοποίησης της διαχείρισης των απορριμμάτων, με βάση την πολιτική της Ε.Ε στον τομέα αυτό, που στόχο έχει την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.
Το σχέδιο έρχεται να υλοποιήσει το πολυνομοσχέδιο σκούπα του Υπουργείου Περιβάλλοντος με τον τίτλο «Ολοκληρωμένο πλαίσιο για την διαχείριση αποβλήτων», το οποίο ενσωματώνει οδηγίες της Ε.Ε. «περι αποβλήτων, συσκευασιών και απορριμμάτων». Υλοποιεί δηλαδή την πολιτική της Ε.Ε. για την Πράσινη Μετάβαση, που στόχο έχει να ανοίξει νέα πεδία κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, στη συγκεκριμένη περίπτωση στην διαχείριση απορριμμάτων.
Ο νόμος αυτός ενεργοποίησε αντιλαϊκά χαράτσια που είχε προβλέψει ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Εθνικό Σχεδιασμό για τη Διαχείριση Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ) εισάγοντας το σλόγκαν «πληρώνω όσο πετάω». Αυτή η λογική διαπνέει και το σχέδιο της ΔΙΑΔΥΜΑ.
Στα πλαίσια αυτά εισήχθη άλλο ένα χαράτσι στις πλάτες των δημοτών, το περιβόητο «τέλος ταφής» που από 20ευρω τον τόνο από 1/1/2022 (στο σχέδιο της ΔΙΑΔΥΜΑ για το 2023 φτάνει περίπου τις 850χιλ ευρώ) θα εκτιναχθεί σε 55ευρώ τον τόνο το 2027.Η μεγαλύτερη επιβάρυνση για το 2023 προέρχεται και από την αύξηση του λειτουργικού κόστους (περίπου 1,6 εκ, ευρώ) που είναι αποτέλεσμα της Σύμβασης ΣΔΙΤ για την λειτουργία του εργοστασίου της ΕΠΑΔΥΜ (ρήτρες, μείωση χρηματοδότησης από ΠΔΕ, μετακύληση ΦΠΑ στη ΔΙΑΔΥΜΑ κ.α) πέρα απο τις αυξήσεις λόγω πληθωρισμού. Όλα αυτά δείχνουν ότι οι φετινές αυξήσεις είναι μόνο η αρχή αφού σταδιακά το χαράτσι για την ταφή αυξάνεται και η κρατική χρηματοδότηση μειώνεται.
Αυτά είναι τα αποτελέσματα του «πρότυπου» ΣΔΙΤ για την διαχείριση των απορριμμάτων στην περιοχή.
Κέρδη για την ΕΠΑΔΥΜ, χαράτσια και εργασιακές σχέσεις μεσαίωνα για τους εργαζόμενους και το λαό. Όλοι όσοι στήριξαν και διαφήμισαν αυτήν την πολιτική πρέπει να απολογηθούν στο λαό.
Οι εκλεγμένοι της Λαϊκής Συσπείρωσης στους Δήμους της Δυτικής Μακεδονίας θα καταψηφίσουμε τον εν λόγω σχεδιασμό και θα δώσουμε όλες τους τις δυνάμεις στην οργάνωση των εργαζόμενων και του λαού ενάντια σε αυτή την πολιτική που έχει μετατρέψει την διαχείριση απορριμμάτων σε ένα χρυσοφόρο πεδίο κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους του κλάδου που για μια ακόμα φορά θα πληρώσει ακριβά ο λαός.
Αυτό που αποδεικνύεται σήμερα είναι ότι η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας δίνει την δυνατότητα η διαχείριση των απορριμμάτων να υπηρετήσει τις λαϊκές ανάγκες με προϋπόθεση να βγει από τη μέση το κέρδος.
Καλούμε τους φορείς του κινήματος να παλέψουμε σε σύγκρουση με τα μονοπώλια και την εξουσία τους και να διεκδικήσουμε :
– Ενιαίο δημόσιο κρατικό φορέα διαχείρισης απορριμμάτων, χωρίς καμιά ανάμειξη ιδιωτών σε όλα τα επίπεδα.
– Πλήρη απαλλαγή του λαού από τα ανταποδοτικά τέλη και τα χαράτσια.
– Υπογραφή Σ.Σ.Ε με αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων στην ΕΠΑΔΥΜ.
Οι εκλεγμένοι της Λαϊκής Συσπείρωσης στους Δήμους της Δυτικής Μακεδονίας.
1. Στολτίδης Νόντας (Δήμος Κοζάνης)
2. Δημαράκη Δώρα (Δήμος Κοζάνης)
3. Χόλμπα Αντωνία (Δήμος Εορδαίας)
4. Τορλαχίδης Ρούλης (Δήμος Φλώρινας)
5. Τίγκας Γεώργιος (Δήμος Καστοριάς)
6. Ντάγκα Παναγιώτα (Δήμος Γρεβενών)
7. Κλεισιάρης Γιάννης (Δήμος Γρεβενών)
8. Καραμπατζιάς Μιχάλης (Δήμος Βοίου)
9. Γιγαντίδης Φούλης (Δήμος Βοίου)
10. Αννέτα Γραμμένου (Δήμος Άργους Ορεστικού)
11. Αθανασιάδης Κώστας (Δήμος Άργους Ορεστικού)
12. Γεωργακόπουλος Νίκος (Δήμος Σερβίων)
13. Νάκας Αστέριος (Δήμος Σερβίων)
14. Γαλάνης Τάκης (Δήμος Δεσκάτης)
15. Ελευθεριάδης Κυριάκος (Δήμος Αμυνταίου)
16. Γκαμπράνη Ειρήνη (Δήμος Βελβενδού)
1/9/2022