Μία από τις καλύτερες χρονιές των τελευταίων ετών, διανύει φέτος η συγκομιδή του πολυδιαφημισμένου κρόκου, με το «μωβ χρυσό» να ευνοείται από τις καιρικές συνθήκες και να δίνει πλούσια παραγωγή στους καλλιεργητές.
Τα κροκοχώραφα εδώ και περίπου 10 ημέρες χαρίζουν όμορφες εικόνες, αλλά πάνω απ’ όλα ποιοτική και πλούσια παραγωγή, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για σχεδόν μία εβδομάδα γεμάτη, εφόσον οι καιρικές συνθήκες παραμείνουν στα καλά επίπεδα για την εποχή.
Τα περίπου 5.000 στρ. που καλλιεργούνται σε όλη την περιοχή, αναμένεται να εισφέρουν ένα καλό εισόδημα για τους παραγωγούς, με το εμπορικό κομμάτι να πάει πάρα πολύ καλά, σύμφωνα και με τον Πρόεδρο του Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών, Βασίλη Μητσόπουλο.
Φέτος μάλιστα τα καλλιεργήσιμα στρέμματα φαίνεται να είναι αυξημένα κατά περίπου 10% από την περσινή χρονιά, με τα 800 μέλη του Συνεταιρισμού να συμβάλλουν μέσω της παραγωγής του κρόκου στον οικογενειακό προϋπολογισμό μιας και η παράδοση στην περιοχή είναι η εργασία των περισσοτέρων μελών της οικογένειας στα χωράφια του κρόκου.
«Αν υπολογίσουμε πως 2, 3 ή και 4 μέλη μιας οικογένειας ασχολούνται στη συγκομιδή, γίνεται αντιληπτό πως φτάνουμε σε περίπου 2500- 3.000 εργατικά χέρια αυτή τη στιγμή», λέει στον «Π» ο Βασίλης Μητσόπουλος, ο οποίος όμως επισημαίνει το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών φέτος κάτι που κάνει τους παραγωγούς να δίνουν μάχη με το χρόνο.
Και ενώ όπως αναφέρθηκε η παραγωγή φέτος είναι μία από τις καλύτερες των τελευταίων ετών, δε συμβαίνει το ίδιο με τους εργάτες γης, τόσο από Αλβανία και Βουλγαρία, οι οποίοι δεν μπορούσαν να μπουν στη χώρα λόγω μη εμβολιασμού, αλλά και των ντόπιων εργατών που ασχολούνταν χρόνια με τον κρόκο, με πολλούς να έχουν αναζητήσει εκτός περιοχή την εργασιακή τους ασφάλεια.
Με τις τιμές του 2019, ο κρόκος πωλείται περίπου στα 1200 ευρώ το κιλό, με τους πάντες να αναμένουν μία αύξηση λόγω και της καλής ποιότητας της φετινής παραγωγής, η οποία συνεχίζεται αμείωτη.
Ζήσης Πιτσιάβας