ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
(1929-2018)
(Από Αυλήαννα Κοζάνης)
Ο αγαπητός φίλος και εξαίρετος συνάδελφος ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ «έφυγε» από τη ζωή στο παραπέντε του 2019. Ο εκπαιδευτικός και πνευματικός κόσμος της Θεσσαλονίκης, ιδιαίτερα του Ποντιακού Ελληνισμού, θα κρατούν πάντα μέσα τους τον ανεξάντλητο και πολυεπίπεδο λειτουργό της Παιδείας και της κοινωνίας.
Καταρχήν, υπηρεσιακά, ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ έχει εξαντλήσει ως Φιλόλογος Καθηγητής, όλη την ιεραρχία στη Β/θμια Εκπαίδευση.
Εξελίχτηκε επάξια σε Δ/ντή Γυμνασίου και Λυκείου.
Στη συνέχεια, ανεβαίνει σε Προϊστάμενο του νέου νεοσύστατου Γραφείου Ξένων Σχολείων Βορείου Ελλάδος, το οποίο Γραφείο οργάνωσε και προικοδότησε με το δικό του πνεύμα και την δική του ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ για τους διαδόχους του σ΄αυτό το πόστο. Ακολούθως, ανεβαίνει στη βαθμίδα του Προϊσταμένου του 2ου Γραφείου Β/θμιας Εκπαίδευσης Νομού Θεσσαλονίκης. Ήμουν Καθηγητής στο Π.Σ.Π.Θ., εκείνο το διάστημα, και γνωρίζω, από πρώτο χέρι, την αύρα και την μαγεία της πννευματικής και παιδαγωγικής του εποπτείας στα σχολεία ευθύνης του. Ακόμη και σήμερα οι καθηγητές αυτών των σχολείων κρατούν μέσα τους την εικόνα του φωτισμένου Προϊσταμένου Γιώργου Παπαδόπουλου.
Από τις δύο αυτές υψηλές καταξιώσεις ανέπτυξε και ανάλογες δραστηριότητες εντός και εκτός Ελλάδος.
Πράγματι, προσκεκλημένος από παράγοντες της Γερμανίας, έχει επισκεφθεί περί τα είκοσι (20) Γυμνάσια και Λύκεια αυτής της χώρας (1986) και παρακολούθησε εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές – παιδιά Ελλήνων μεταναστών, σε γερμανικά σχολεία.
Αντιλαμβανόμαστε τη σημασία αυτής της δραστηριότητας για την διαμόρφωση των δικών μας εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παλιννοστούντες και μετανάστες μαθητές, που κατέκλυσαν τα σχολεία μας μετά το 1980 και, κυρίως, μετά το 1990.
Για τον ίδιο, όμως, σκοπό, επετέλεσε σημαντικότατο έργο και ως Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας στην Γ.Γ. Παλιννοστούντων Ομογενών του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης (επί Γραμματείας Χρίστου Καμενίδη). Συγκεκριμένα, είχε την ευθύνη των Προγραμμάτων διδασκαλίας της Ελληνικής γλώσσας σε ενήλικες Παλιννοστούντες. Παράλληλα, ως Συντονιστής της Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, για παλιννοστούντες μαθητές των σχολείων της Θεσσαλονίκης, κατέστρωνε και υλοποιούσε ανάλογα προγράμματα. Ακόμη οργάνωνε και Ημερίδες.
Δεν εξαντλούνται, όμως, εδώ οι δραστηριότητές του. Παράλληλα με τις πνευματικές/ εκπαιδευτικές του επιτεύξεις, ανέπτυξε αξιοθαύμαστες δραστηριότητες και σε ένα άλλο επίπεδο: Ως διαχρονικός Γενικός Γραμματέας και Αντιπρόεδρος του Σωματείου «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ» Θεσσαλονίκης. Θα σταθώ σε ορισμένες μόνον όψεις αυτών των δραστηριοτήτων.
Πρώτα-πρώτα, κυρίαρχος και πρωταρχικός ήταν ο ρόλος του στην διαμόρφωση και υλοποίηση των εορταστικών Προγραμμάτων του Δεκαπενταύγουστου, πάνω στο Ι. Ίδρυμα στην Καστανιά, σχεδόν επί δύο δεκαετίες (1980-2000). Έπειτα, με την ίδια ιδιότητα, οργάνωσε και πραγματοποίησε τις Γιορτές των Γραμμάτων (30 Ιανουαρίου) σε είκοσι (20) Νομούς της Ελλάδος, σε συνεργασία με τις κατά τόπους Δ/νσεις Δ.Ε. και με τις Ιερές Μητροπόλεις.
Μέγα το πνευματικό, εθνικό και κοινωνικό νόημα αυτών των εκδηλώσεων, οι οποίες πραγματοποιούνται κάθε χρόνο από το Σωματείο.
Έπειτα, μέγα και το κοινωνικό του έργο, από το ίδιο μετερίζι. Θα σταθώ μόνο σε μια κορυφαία περίπτωση: Στους σεισμούς του 1978, πρωτοστάτησε στην μεταφορά και φιλοξενία (στους ξενώνες του Ιδρύματος, στην Καστανιά) πάνω από εκατό (100) ηλικιωμένων ατόμων (ανδρών-γυναικών), για έναν μήνα, οι οποίοι τη χρονιά εκείνη εισέπραξαν, με αισθήματα ευγνωμοσύνης τη ζεστή αγκαλιά του Σωματείου και την ευλογία της Παναγίας.
Περνάμε στο επίπεδο των επιστημονικών του δραστηριοτήτων.
Πέρα από τη συμμετοχή του, ως εισηγητή και μέλους οργανωτικής επιτροπής, σε παγκόσμια ποντιακά συνέδρια και, πέρα από τα πάμπολλα (πάνω από 300) δημοσιεύματά του σε εφημερίδες και περιοδικά, ο Γιώργος Παπαδόπουλος, με την βαθειά φιλολογική του βαρύτητα, προχώρησε και στη συγγραφή αξιόλογων επιστημονικών ιστορικών έργων:
- «Προσκύνημα στον Πόντο» (1997)
- «Ποντιακά Σίμμικτα» (1999)
- «Ιστορία της Αυλήαννας» (2000)
- «Ποντιακές Προσωπικότητες του 20ου αιώνα» (2001).
Θα λέγαμε ότι το τέλος του 20ου και οι αρχές του 21ου αιώνα σημαδεύονται από την πλούσια επιστημονική συγκομιδή του Γιώργου.
Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΩΣ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
«ΟΙ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΑΥΛΗΑΝΝΙΤΕΣ ΘΕΡΜΗΣ»
Άφησα τελευταίο αυτό το πεδίο δραστηριοτήτων του Γιώργου.
Στην ουσία, όμως, η προεδρία στον Σύλλογό του αποτελεί την πιο ουσιαστική, την πιο πρωταρχική, την πιο εσώψυχη απασχόληση των παραπάνω αξιοζήλευτων λειτουργημάτων που έχει ασκήσει ο Γιώργος: του Γυμνασιάρχη, του Λυκειάρχη, του Προϊσταμένου, του Προέδρου, του Συντονιστή, του Ερευνητή, του Συγγραφέα.
Από όλες τις παραπάνω ιδιότητες, ο Γιώργος Παπαδόπουλος οπλίστηκε με τέτοια δυναμική, ώστε να ανεβάσει το επίπεδο ενός μικρού επαρχιακού Συλλόγου πολύ ψηλά. Πράγματι, οι συγχωριανοί του Αυληαννίτες νιώθουν πολύ περήφανοι για τον αείμνηστο Πρόεδρό τους.
Αγαπητέ μας Γιώργο, το φωτεινό σου παράδειγμα θα είναι εσαεί ένα μάθημα ζωής για τα λαμπρά παιδιά σου, καταξιωμένους επιστήμονες, για τα πολυαγαπημένα σου εγγόνια και για όλους εμάς: συγγενείς, συγχωριανούς, συναδέλφους και φίλους, αλλά και για τους συνεχιστές του έργου σου στον Σύλλογο «ΟΙ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΑΥΛΗΑΝΝΙΤΕΣ ΘΕΡΜΗΣ».
ΑΙΩΝΙΑ ΣΟΥ Η ΜΝΗΜΗ!
ΣΤΑΘΗΣ ΠΕΛΑΓΙΔΗΣ
Καθηγητής Πανεπιστημίου