Την κατάθεση της πρότασης για την παραγωγή υδρογόνου από την επεξεργασία της λυματολάσπης του βιολογικού της ΔΕΥΑΚ, ενέκρινε χθες το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης συμμετέχοντας με αυτόν τον τρόπο ενεργά στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών η οποία προωθείται το τελευταίο διάστημα στη Δυτική Μακεδονία.
Ο Δήμος Κοζάνης θα συμμετέχει σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς στη συγκεκριμένη πρόταση, ως επικεφαλής, χωρίς όπως ειπώθηκε να χρειαστεί να χρησιμοποιήσει δικά του κονδύλια ενώ το ύψος του project αγγίζει τα 6,25εκ. ευρώ με τα 5εκ. να χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκά προγράμματα και την ιδία συμμετοχή να μπαίνει από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, όπως ενημέρωσε χθες το Δημοτικό Συμβούλιο ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Μαρνέλλος.
Το υδρογόνο που θα παράγεται από την επεξεργασία της λυματολάσπης θα χρησιμοποιείται στη συνέχεια από οχήματα του Δήμου Κοζάνης, κυρίως απορριμματοφόρα και στόχος είναι όση ποσότητα παράγεται να καταναλώνεται ώστε να στεφθεί με επιτυχία η πρώτη πιλοτική εφαρμογή της ανάπτυξης τεχνολογιών υδρογόνου στην περιοχή. «Ευελπιστούμε να εγκριθεί και σε 2 χρόνια να υλοποιηθεί», τόνισε ο Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας.
Η συγκεκριμένη πρόταση έρχεται ως συνέχεια της δέσμευσης της προηγούμενης δημοτικής αρχής η οποία είχε υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας για την ανάπτυξη τεχνολογιών υδρογόνου και στοχεύει σε ένα πιλοτικό έργο που θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην κοινωνία της πόλης, με αισθητή μείωση των εκπομπών διοξειδίων του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και την αθόρυβη κίνηση οχημάτων καθαριότητας ή και άλλα, στους δρόμους της πόλης.
«Στην Ελλάδα δεν υπάρχει κάτι ανάλογο και προσπαθούμε να είμαστε πρωτοπόροι», σημείωσε ο κ. Μαρνέλλος, ο οποίος παρουσίασε κατά προσέγγιση και τα οικονομικά οφέλη που μπορούν να προκύψουν από την εφαρμογή του έργου.
Η απόφαση για την κατάθεση της πρότασης εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία με την παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης να την καταψηφίζει.
Ζήσης Πιτσιάβας