Καμπάνα κινδύνου για απώλεια 1.500 θέσεων εργασίας από το Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας στα αμέσως επόμενα χρόνια, έκρουσε το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, αλλά και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο Δ.Σ. της ΔΕΗ Παντελής Καραλευθέρης και Νίκος Φωτόπουλος, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν αργά το απόγευμα της Κυριακής στην Πτολεμαΐδα. Καθώς, όπως ανέφεραν, δεν χωράνε στον ενεργειακό σχεδιασμό (ΕΣΕΚ) που κατέθεσε η κυβέρνηση πριν λίγους μήνες ο ΑΗΣ Αμυνταίου- Φιλώτα, ο ΑΗΣ Καρδιάς και οι μονάδες 1 και 2 του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, οι οποίες κινδυνεύουν να τεθούν εκτός λειτουργίας από τον Ιούνιο του 2020.
Σημειώνεται ότι μόνο από τον ΑΗΣ Αμυνταίου και το ορυχείο Αμυνταίου θα χαθούν 800 θέσεις εργασίας, αν ο πρόεδρος της ΔΕΗ επιμείνει στην αιφνιδιαστική κίνηση για απόσυρση των δυο λιγνιτικών μονάδων του Αμυνταίου με τη συμπλήρωση των 32.000 ωρών λειτουργίας από το 2016.
Ματαίωση απαλλοτρίωσης στον Ελλήσποντο
Τόσο το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ, όσο και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο Δ.Σ. εξέφρασαν φόβους ότι δεν θα λειτουργούν τα επόμενα χρόνια οι μονάδες 1 και 2 του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου. Με την εξέλιξη αυτή μάλιστα συνέδεσαν ευθέως και την απόφαση που έλαβε το Δ.Σ. της ΔΕΗ την περασμένη Παρασκευή (5 Απριλίου), για ματαίωση της απαλλοτρίωσης 6,5 χιλιάδων στρεμμάτων που είχε κηρύξει η ΔΕΗ το 2018 με κωδικό ΟΝΠ 10 στην περιοχή του Ελλησπόντου, για την επέκταση του Ορυχείου Νοτίου Πεδίου της ΔΕΗ.
Την εκτίμηση, πάντως, ότι θα συνεχίσουν να λειτουργούν οι μονάδες 3 και 4 του ΑΗΣ Καρδιάς για την τροφοδοσία της Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας, μέχρι να τεθεί σε λειτουργία ο “ΑΗΣ Πτολεμαΐδας 5” στις αρχές ή εντός του 2021, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γιώργος Αδαμίδης.
Μονόδρομος για τους εργαζόμενους της ΔΕΗ, τους θεσμικούς φορείς της περιοχής και την τοπική κοινωνία, είναι να μην αφήσουν να περάσει αυτός ο ενεργειακός σχεδιασμός, να αλλάξουν βασικές παράμετροι του εθνικού σχεδίου για την ενέργεια και να αποφευχθεί η βίαιη αποβιομηχάνιση της περιοχής, αλλά και η απαξίωση και ο κατήφορος της ΔΕΗ.
Όπως τονίστηκε ωστόσο, η βίαιη απολιγνιτοποίηση δεν είναι θέμα μόνο των εργαζομένων της ΔΕΗ ή της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά αφορά ολόκληρο τον ελληνικό λαό, καθώς αν δεν αλλάξει ο ενεργειακός σχεδιασμός η χώρα θα αντιμετωπίσει τα επόμενα χρόνια ενεργειακό έλλειμμα.