Με έντονες αντιδράσεις και ισχυρές ενστάσεις πραγματοποιήθηκε η συζήτηση- ενημέρωση για την πρόθεση ανάπτυξης φωτοβολταικών εντός της λίμνης Πολυφύτου, που πραγματοποιήθηκε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
Το θέμα που προέκυψε μετά από την ανάρτηση στο χάρτη της ΡΑΕ που αφορά τις αιτήσεις όλων των έργων ΑΠΕ ανά την Ελλάδα, προκάλεσε ερωτήματα για το μέλλον της λίμνης και των δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται στην περιοχή, με την περιφερειακή αρχή να συζητά τις επιπτώσεις την περασμένη εβδομάδα, ενώ σοβαρές αντιδράσεις υπάρχουν από τους Δήμους Κοζάνης, Σερβίων, Βελβεντού και τους ψαράδες.
Η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης, Καλλιόπη Κυριακίδου, ενημέρωσε πως πρόκειται για δύο περιπτώσεις που θα καλύψουν περίπου 11.500 στρ., με τη μία αίτηση να αφορά τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες(1350στρ.) και τη δεύτερη την ιδιωτική εταιρεία «Σάββας Ζαφειράτος» η οποία έχει αιτηθεί 11.000 στρ.
Όπως σημείωσε «αυτό σημαίνει πως θα καλυφθεί το 1/6 της συνολικής έκτασης της λίμνης» ξεκαθαρίζοντας πως η περιφερειακή αρχή είναι αντίθετη σε μια τέτοια εξέλιξη, καθώς εκεί το πλάνο ανάπτυξης είναι διαφορετικό, υπάρχουν 150 επαγγελματίες ψαράδες αλλά και αργότερα σχέδιο για τη δημιουργία υδατοδρομίου: «Όλα αυτά καταρρίπτονται αν προχωρήσει η ανάπτυξη φωτοβολταϊκών».
Στη συνεδρίαση συμμετείχε εκπρόσωπος της εταιρείας «Σάββας Ζαφειράτος» ο οποίος παρουσίασε μία εντελώς διαφορετική εικόνα καθώς είπε πως η αίτηση αφορά μόλις 3.000στρ. χωρίς να υπάρχει διάθεση να διαταραχθούν οι υπόλοιπες δραστηριότητες της λίμνης: «Γνωρίζουμε τα όρια που επιτρέπονται και σε καμία περίπτωση δε ζητάμε παράλογα πράγματα. Είμαστε ανοιχτοί να βρούμε μια κοινή συνισταμένη με τους αρμόδιους φορείς».
Το λόγο ζήτησε και πήρε επίσης η κόρη του Σάββα Ζαφειράτου, Ελένη, η οποία σημείωσε πως η εταιρεία δεν έχει βλέψεις επεκτατικής πολιτικής στη λίμνη και επιζητά συνέργειες στη Δυτική Μακεδονία: «Αν όσα σας παρουσιάσουμε με τα ανταποδοτικά που θα προτείνουμε δεν σας ικανοποιούν, τότε θα δούμε τη συνέχεια».
Πάντως η αναφορά της κας Ζαφειράτου, περί πρότερης επικοινωνίας με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, προκάλεσε ερωτήματα με μέλη της αντιπολίτευσης να ζητούν εξηγήσεις.
Την επικοινωνία διέψευσε η Πρόεδρος της Επιτροπής, Καλλιόπη Κυριακίδου, ενώ ο Αντιπεριφερειάρχης, Στέργιος Κιάνας επεσήμανε πως υπήρξε επαφή τον Οκτώβριο με την εταιρεία η οποία απλώς εξέφρασε την πρόθεσή της για ανάπτυξη πλωτών φωτοβολταϊκών: «Αυτή η επαφή ήταν απλώς ενημερωτική και πρώιμη χωρίς να υπάρχει κάποια άλλη συζήτηση».
Την συζήτηση περί επικοινωνίας έκλεισε ουσιαστικά η διευκρίνιση της κας Ζαφειράτου, η οποία ξεκαθάρισε πως απλώς έστειλε μια πρόταση ανταποδοτικών μετά τα δημοσιεύματα που προέκυψαν την προηγούμενη εβδομάδα.
Την Τετάρτη το θέμα θα έρθει στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όπου διάθεση να ενημερώσει το σώμα έχει εκδηλώσει ο ιδιοκτήτης της εταιρείας, ενώ προσπάθεια γίνεται να συμμετέχει και εκπρόσωπος από τη «ΔΕΗ Ανανεώσιμες».
Ο Δήμαρχος Σερβίων, Χρήστος Ελευθερίου, αναφέρθηκε σε προχειρότητες και ερασιτεχνισμούς από τη ΡΑΕ υποστηρίζοντας πως η λίμνη είναι για άλλου είδους δραστηριότητες.
Αρνητικός εμφανίστηκε και ο Δήμαρχος Βελβεντού, Μανώλης Στεργίου, ο οποίος μάλιστα ενημέρωσε πως αναζήτησε τους εκπροσώπους της εταιρείας αλλά δεν κατάφερε να επικοινωνήσει μαζί τους.
Στο Περιφερειακό Συμβούλιο μετατέθηκαν και τα άλλα θέματα για εγκρίσεις ΜΠΕ έργων ΑΠΕ.
Ζήσης Πιτσιάβας