Δύο στρατόπεδα δημιουργούνται στην αξιωματική αντιπολίτευση με τη δεξιά πτέρυγα να θέλει άμεση εκλογή αρχηγού και τους «κεντρώους» να παραταθεί η παραμονή του νυν Προέδρου
Ανεβαίνουν οι τόνοι στο εσωκομματικό πεδίο της ΝΔ ενόψει της συνεδρίασης της Πολιτικής Επιτροπής της προσεχούς Παρασκευής που θα αποφανθεί εάν θα παραμείνει στην ηγεσία ο νυν πρόεδρος Ευάγγελος Μεϊμαράκης ή θα δρομολογηθούν διαδικασίες για την εκλογή νέου ηγέτη.
Με φόντο τις διαφωνίες για τη στροφή προς τον μεσαίο χώρο που εξήγγγειλε ο κ. Μεϊμαράκης με τη συνέντευξη που παραχώρησε τη Δευτέρα στην ΕΡΤ, διαμορφώνονται ήδη δύο στρατόπεδα: από τη μια είναι κυρίως η δεξιά πτέρυγα του κόμματος με τους Μάη Βορίδη και Αδωνη Γεωργιάδη, όπως και ορισμένα ακόμη επώνυμα στελέχη που εμφανίζονται να θέλουν την άμεση εκλογή διαδόχου και από την άλλη αντιπαρατάσσεται το μπλοκ των «καραμανλικών» και όσων θέλουν άνοιγμα της ΝΔ προς το Κέντρο, όπως οι Ν. Δένδιας, Ε. Στυλιανίδης, και αρκετών φιλελεύθερων, που υποστηρίζουν την παραμονή του νυν Προέδρου μέχρι το επόμενο τακτικό συνέδριο.
Τις τελευταίες ώρες κυκλοφορεί η 30ή Αυγούστου ως η πιθανή ημερομηνία για στηθούν οι κάλπες που θα αναδείξουν τον επόμενο αρχηγό με την προβλεπόμενη από το ισχύον καταστατικό διαδικασία που δεν βρίσκει σύμφωνο τον κ. Μεϊμαράκη, ο οποίος θα επιδιώξει την αλλαγή της σε τρόπον ώστε «να μην έχει δικαίωμα να ψηφίζει ο κάθε περαστικός που δίνει δύο ευρώ», αλλά ο πρόεδρος του κόμματος να εκλέγεται από αντιπροσώπους που θα ψηφίζονται από τα μέλη του κόμματος.
Πηγές, ωστόσο, από τη Συγγρού επιμένουν ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί καμία ημερομηνία και πάντως δύσκολα θα καταστεί δυνατή η εκλογή στις 30 Αυγούστου. Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι σε κάθε περίπτωση, για να οριστεί χρονοδιάγραμμα θα πρέπει νωρίτερα να απορριφθεί η πρόταση Μεϊμαράκη για αλλαγή της διαδικασίας, κάτι που με τους υφιστάμενους συσχετισμούς δεν θεωρείται πολύ πιθανό, εκτός εάν ρίξει προς αυτή την κατεύθυνση όλο το βάρος του ο τέως πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για τον οποίο λέγεται ότι «δεν καλοβλέπει τις πρωτοβουλίες του διαδόχου του».