Στα έτη 1975-1979 υπήρξα φοιτητής της Ανωτάτης Εμπορικής -Α.Σ.Ο.& Ε.Ε.-σημερινό Οικονομικό Πανεπιστήμιο, στην Αθήνα.
Η περίοδος αυτή των πρώτων χρόνων της μεταπολίτευσης ήταν η πιο έντονη πολιτικά .
Από τα πρώτα ονόματα, που άκουσα στη σχολή και έμαθα για τη ζωή του, ήταν αυτό του Σωτήρη Πέτρουλα, φοιτητή της Α.Σ.Ο.& Ε.Ε , καταγόμενου από τη Μάνη Λακωνίας , που δολοφονήθηκε σαν σήμερα στις 21 Ιουλίου 1965 από τους ένστολους της ιουλιανής εκτροπής-αποστασίας.
Ο Σ.Π. είχε εξελιχθεί σε αριστερό αγωνιστή στέλεχος της Νεολαίας της Ε.Δ.Α. και στέλεχος του φοιτητικού κινήματος. Ήταν μπροστάρης στους αγώνες για το 114 και το 15% για την παιδεία .
Η τότε Ε.Φ.Ε.Ε. είχε καλέσει στις 21 07 1965 τους φοιτητές σε συγκέντρωση στα Προπύλαια ενάντια στις αυθαιρεσίες του βασιλιά με κεντρικά συνθήματα “Να φύγει η αυλόδουλη κυβέρνηση”, “Την κυβέρνηση εκλέγει ο λαός και όχι το παλάτι και οι Αμερικανοί” κ.ά. Κατά τη διάρκεια της μαζικότατης διαδήλωσης, οι αστυνομικοί, κατόπιν εντολής του υπουργού δημόσιας τάξης, ναυάρχου Τούμπα, (που σε πολύ λίγο έγινε Υπουργός Δημόσιας Τάξης) επιτέθηκαν στους διαδηλωτές με δακρυγόνα και ξυλοδαρμούς. Ο απολογισμός τραγικός: 200 τραυματίες, 258 συλληφθέντες, μεταξύ των οποίων 28 μαθητές, και ένας νεκρός.
Ο 23χρονος τότε Σωτήρης έπεσε νεκρός στη συμβολή των οδών Σταδίου και Λαδά, χτυπημένος από τη δολοφονική επίθεση της αστυνομίας.
Η κηδεία του Σωτήρη στις 23 Ιουλίου εξελίχθηκε στην πιο ηχηρή διαδήλωση ενάντια στο παλάτι, σε μια διαδήλωση οργής 500.000 ανθρώπων, που ακολουθούν τη σορό του από το σπίτι της οικογένειας στον Κολωνό, ενώ ακούγεται το τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη που γράφτηκε ειδικά γι’ αυτόν.
Σωτήρη Πέτρουλα αηδόνι και
λιοντάρι, βουνό και ξαστεριά.
Σωτήρη Πέτρουλα σε πήρε ο Λαμπράκης,
σε πήρε η Λευτεριά………………
Μια μεγάλη φωτογραφία του ήταν κρεμασμένη στην είσοδο του ισογείου του κτιρίου της Α.Σ.Ο.& Ε.Ε. από τον Σύλλογο Φοιτητών της σχολής, που έφερε το όνομα του και θύμιζε στον καθένα το χρέος του αγώνα για δημοκρατία.
Αυτά τα ολίγα ως φόρος τιμής στη μνήμη του Σ.Π., αλλά και αφορμή να θυμηθούμε οι παλαιότεροι- και να ενδιαφερθούν να μάθουν οι νεότεροι- για τα γεγονότα της αποστασίας, τους πρωταγωνιστές και τα αποτελέσματα της. .