Η δημιουργία 3.448 νέων τμημάτων ένταξης σε σχολεία της Επικράτειας ανακοινώθηκε την Πέμπτη από το Υπουργείο Παιδείας, με αρκετά εξ αυτών να λειτουργούν και στη Δ. Μακεδονία και ειδικότερα στο Νομό Κοζάνης, για πρώτη φορά.
Ειδικότερα, ιδρύονται 64 νέα τμήματα ένταξης σε επίπεδο Δ. Μακεδονίας και εξ αυτών τα 26 αφορούν στο Νομό Κοζάνης, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια), ενώ αξίζει να σημειωθεί πως για πρώτη φορά ιδρύονται τμήματα ένταξης στα Μουσικά σχολεία της χώρας (μεταξύ αυτών στα Μουσικά Σχολεία Πτολεμαΐδας, Σιάτιστας & Καστοριάς), όπως και στο Καλλιτεχνικό Σχολείο Κοζάνης.
Στην Εορδαία, εκτός του Μουσικού Σχολείου Πτολεμαΐδας, τμήματα ένταξης δημιουργούνται επίσης στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Πτολεμαΐδας, στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Πτολεμαΐδας, στο 6ο Νηπιαγωγείο Πτολεμαΐδας, στο 18ο Νηπιαγωγείο Πτολεμαΐδας, στο 10ο Νηπιαγωγείο Πτολεμαΐδας, 2ο ΕΠΑΛ Πτολεμαΐδας, 1ο Ημερήσιο ΓΕΛ Πτολεμαΐδας, 3ο Ημερήσιο ΓΕΛ Πτολεμαΐδας.
Μιλώντας στον «Π» η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Κοζάνης Βασιλική Βόντσα αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα δημιουργίας νέων τμημάτων ένταξης στα σχολεία της περιοχής και πόσο σημαντικό είναι για την υποστήριξη των μαθητών. Σημείωσε, μάλιστα, πως: «Στο νομό Κοζάνης είχαμε μια πολύ καλή οργάνωση στα ζητήματα ειδικής αγωγής, έχοντας τμήματα ένταξης σε όλα τα γυμνάσια και σχολικές δομές ενιαίων επαγγελματικών γυμνασίων – λυκείων και ΕΕΕΕΚ. Με τα νέα τμήματα ένταξης που δημιουργούνται, ολοκληρώνεται αυτός ο σχεδιασμός και είναι σημαντικό ότι γίνονται τμήματα ένταξης επίσης στα ΕΠΑΛ σε Κοζάνη & Πτολεμαΐδα, όπως και στα Μουσικά Σχολεία και το Καλλιτεχνικό».
Το μόνο ζήτημα που θίγει η ίδια σε ό,τι αφορά την δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι η μη δημιουργία τμημάτων ένταξης στο Βόιο, τονίζοντας πως δεν έχουν τα σχολεία: Γυμνάσιο Σιάτιστας, Γυμνάσιο Νεάπολης και Γυμνάσιο Τσοτυλίου, με τη Νεάπολη μάλιστα να έχει τεκμηριωμένα υψηλό αριθμό μαθητών που χρειάζονται ανάλογη υποστήριξη.
Τα τμήματα ένταξης είναι υποστηρικτική δομή Ειδικής Αγωγής και λειτουργεί ως αυτόνομο τμήμα μέσα στο σχολείο. Στελεχώνεται με έναν εκπαιδευτικό όπου έχει κατάρτιση στην Ειδική Αγωγή και στόχος του είναι η πλήρης ένταξη των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στο σχολικό περιβάλλον.
Όπως εξηγεί η κ. Βόντσα, τα τμήματα ένταξης στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στελεχώνονται από φιλόλογους και μαθηματικούς, παρέχοντας εξειδικευμένη βοήθεια σε μαθητές στους δύο βασικούς γραμματισμούς: Γλώσσα και Μαθηματικά. Οι εκπαιδευτικοί που τα στελεχώνουν έχουν εξειδίκευση στην ειδική αγωγή και ανάλογα με τις μαθησιακές ανάγκες των μαθητών τους ομαδοποιούν, κάνοντας στοχευμένες παρεμβάσεις, ανάλογα με το επίπεδό τους και τις μαθησιακές τους ανάγκες. Για την παρακολούθηση τμημάτων ένταξης οι μαθητές έχουν περάσει από το ΚΕΔΑΣΥ (Κέντρο Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης), λαμβάνοντας την ανάλογο διάγνωση. Στα τμήματα ένταξης στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση δεν υπάρχει διαφοροποίηση, με τους δασκάλους να υποστηρίζουν τους μαθητές σε όποιο γνωστικό αντικείμενο υπάρχει ανάγκη.
Να σημειωθεί, τέλος, ότι με σχετικό μήνυμά του ο βουλευτής ΝΔ Ν. Κοζάνης Μιχάλης Παπαδόπουλος καλωσόρισε την απόφαση του υπουργείου, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «Η ενίσχυση της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης αποτελεί σταθερή προτεραιότητα για την Κυβέρνηση και αντανακλά τον σεβασμό μας σε κάθε παιδί και την ανάγκη για ισότιμη πρόσβαση στη μάθηση», προσθέτοντας πως στόχος είναι η διαρκής στήριξη και ενίσχυση των σχολικών μονάδων της περιοχής.