«Ανάδειξη Μαρτυρικών Σημείων – Μαρτυρίες και Μαρτυρικοί Τόποι», είναι το θέμα του διήμερου συνεδρίου που διοργανώνει η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης στις 24-25 Ιουνίου 2016.
Μιλώντας στον «Π» για τη σημασία του συνεδρίου, ο αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Κοζάνης Παναγιώτης Πλακεντάς, υπογράμμισε ότι «η περιοχή μας βίωσε τις οδυνηρές συνέπειες της τριπλής κατοχής από τους Γερμανούς, Ιταλούς και Βούλγαρους, γνώρισε μεγάλες καταστροφές τόσο με μαζικές εκτελέσεις και θανάτους αθώων πολιτών όσο και ολοκληρωτικό αφανισμό χωριών.
Οι μαρτυρικοί τόποι με τους οποίους είναι γεμάτη η πατρίδα μας και η περιοχή μας αποτελούν αντικείμενο του συνεδρίου που διοργανώνουμε στην πόλη της Κοζάνης, με στόχο την ανάδειξη των μαρτυρικών σημείων μέσα από μαρτυρίες και ιστορικά στοιχεία που θα παρουσιαστούν στη διήμερη συνάντηση». Σύμφωνα μάλιστα με τον αντιπεριφερειάρχη, «η Π.Ε. Κοζάνης έχει πολλούς μαρτυρικούς τόπους – πέραν των ήδη γνωστών Πύργοι, Μεσόβουνο, Σέρβια κ.λ.π. – και ακριβώς θέλουμε να ανιχνεύσουμε όλους αυτούς τους τόπους και την ιστορία τους, μέσα από το επιστημονικό συνέδριο που διοργανώνουμε, γι’ αυτό θα παρουσιάσουν εισηγήσεις εκπρόσωποι από κάθε δήμο ξεχωριστά, ώστε να μας υποδείξουν αυτούς τους τόπους και να μας γνωρίσουν τα ιστορικά στοιχεία και τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν». Άλλωστε, ο Π. Πλακεντάς πρόσθεσε ότι «η καταγραφή, η ανάδειξη, η αναγνώριση και η διεκδίκηση των μαρτυρικών τόπων αποτελεί όχι μόνο χρέος προς τους νεκρούς εκείνης της περιόδου, αλλά και υποχρέωση όλων μας Πολιτείας και πολιτών. Αυτή ακριβώς η ιστορική μνήμη που για δεκαετίες έμεινε στη σκιά των πολιτικών αποφάσεων, είναι ανάγκη να την ανασύρουμε στη μνήμη όλων μας, μέσα από την ανάδειξη όλων των παραπάνω».
Η Συνήγορος του Πολίτη και της Επιχείρησης Τάσα Σιόμου, η οποία έχει σημαντικό ρόλο στη διοργάνωση του συνεδρίου, τόνισε ότι «μεταξύ των στόχων του συνεδρίου είναι η ανάδειξη των μαρτυρικών τόπων, η μύηση των μαθητών στα γεγονότα της εποχής και η ανάληψη δράσεων και πρωτοβουλιών στα σχολεία, καθώς φυσικά και η στήριξη και η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων».
Σε σχέση με το οργανωτικό κομμάτι, η Τ. Σιόμου, σημείωσε ότι συγκροτήθηκαν ή τελούν υπό συγκρότηση δύο επιτροπές: Η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου και η Επιστημονική Επιτροπή, με επικεφαλής στην πρώτη τον αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Κοζάνης, Π. Πλακεντά, η οποία συνεδρίασε ήδη δύο φορές και συνεδριάζει πάλι αύριο Πέμπτη. Μεταξύ των επιστημόνων που κλήθηκαν ως ομιλητές και προφανώς θα συμμετάσχουν στην Επιστημονική Επιτροπή είναι οι: Γιώργος Μαργαρίτης καθηγητής Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ, Στράτος Δορδανάς επίκουρος καθηγητής Σλαβικών Ανατολικών Σπουδών Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και Στέλιος Περάκης καθηγητής Τμήματος Διεθνών Περιφερειακών Σπουδών Πάντειου Πανεπιστήμιου. Να σημειωθεί ότι ο κατάλογος των ομιλητών συμπληρώνεται καθημερινά και οι διοργανωτές ευελπιστούν στη διοργάνωση ενός συνεδρίου με χρήσιμα συμπεράσματα για την περιοχή, από το οποίο μπορεί να προκύψει και ένας οδικός χάρτης των μαρτυρικών τόπων της Π.Ε. Κοζάνης.