Την κορυφή του Ολύμπου κατέκτησαν ορειβάτες οι οποίοι χόρεψαν τικ με τη συνοδεία της ποντιακής λύρας στην ψηλότερη κορυφή της χώρας μας, στο βουνό των Δώδεκα Θεών και τώρα διεκδικούν τα πρωτεία της χορευτικής κατάκτησης του υψηλότερου βουνού της ελληνικής Επικράτειας.
Τρεις όμως διεκδικούν την εφορία της χορευτικής κατάκτησης του Ολύμπου. Το εγχείρημα της εφορίας της χορευτικής κατάκτησης του Ολύμπου, διεκδικούν οΔημήτρης Αμπερίδης στη λύρα, και ο Τριαντάφυλλος Ασαρίδης, και οΔημήτριος Σαββίδης στο χορό, οι οποίοι κατέκτησαν το Μύτικα χορεύοντας υπό τους ήχους της ποντιακής λύρας το Σεπτέμβριο του 2018.
Η κατάκτηση της κορυφής του Ολύμπου έγινε πριν από πάρα πολλά χρόνια. Να μην αναφερθούμε στην εποχή των αρχαίων, που αναζητούσαν την κατοικία των Ολύμπιων Θεών και πολλές φορές την έβρισκαν…
Από τους σύγχρονους Γιαγκούλας, Μπαμπάνης, Λιόλιος έγραψαν την δική τους εποποιία στις βαθύσκιωτες χαράδρες του, άσχετα με το τραγικό τέλος τους.
Η ιστορία αναφέρει τον Άγιο Διονύσιο ως τον πρώτο σύγχρονο εξερευνητή και οδοιπόρο του Ολύμπου στις αρχές του 16ου αιώνα. Τον τίτλο διεκδικεί και ο σουλτάνος Μεχμέτ Δ” ο Κυνηγός, σύμφωνα με άλλους ιστορικούς.
Τον Ιούλιο του 1780 ο Γάλλος αξιωματικός του ναυτικού Σονινί προσπάθησε ανεπιτυχώς να φθάσει στις ψηλότερες κορυφές του Ολύμπου. Από τότε, οι προσπάθειες ήταν συνεχείς, μέχρι τις 2 Αυγούστου 1913, όταν δύο Ελβετοί, ο Φρεντ Μπουασονά και ο Ντανιέλ Μπο-Μποβί, με οδηγό τον ντόπιο κυνηγό Χρήστο Κάκαλο, πάτησαν την ψηλότερη κορυφή του Ολύμπου, τον Μύτικα.
Στα χρόνια που ακολούθησαν και άλλοι ορειβάτες έγραψαν το όνομά τους στο Πάνθεον των κατακτητών του Μύτικα:
Γιώργος Κωνσταντάκος, πρώτη μοναχική ανάβαση: (20 Ιουλίου 1920).
Τασία Αποστολοπούλου και Έφη Νομίδη – Μαρκεζίνη από την Αθήνα, πρώτη ανάβαση από γυναίκες με οδηγό τον Χρήστο Κάκαλο. (20 Ιουλίου 1920).
Ζορζ Ντοριέ, Ηρακλής Ιωαννίδης και Κώστας Νάτσης, πρώτη χειμερινή ανάβαση. (20 Μαρτίου 1931).
Άννα Πετροχείλου, πρώτη χειμερινή ανάβαση γυναίκας. (27 Δεκεμβρίου 1953).
Στη σύγχρονη εποχή η κορυφή του Ολύμπου γνώρισε στιγμές δόξας, αλλά και αγωνίας με την αναζήτηση των χαμένων κατακτητών.
Τρεις όμως διεκδικούν την εφορία της χορευτικής κατάκτησης του Ολύμπου. Το εγχείρημα ανήκει στους Δημήτριο Αμπερίδη, Τριαντάφυλλο Ασαρίδη, Δημήτριο Σαββίδη, που κατέκτησαν το Μύτικα χορεύοντας υπό τους ήχους της ποντιακής λύρας το Σεπτέμβριο του 2018. Απολαύστε τους…
Πηγή: Ολύμπιο Βήμα