Πανηγυρικά έγιναν τις προηγούμενες ημέρες, τα εγκαίνια του δημοτικού βρεφονηπιακού σταθμού στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο. Και δικαίως έγιναν πανηγυρικά, καθώς πρόκειται για ένα μεγάλο και σύγχρονο έργο, που μετά από αρκετά χρόνια τίθεται στη διάθεση της κοινωνίας. Ο σταθμός ξεκίνησε να λειτουργεί το Σεπτέμβριο του 2021 από το Δήμο Εορδαίας, μετά την παραχώρηση της υποδομής προς χρήση από το Νοσοκομείο στον Δήμο.
Το έργο το ακούμε εδώ και πολλά χρόνια. Η κατασκευή του βρεφονηπιακού σταθμού είναι τμήμα του έργου «Προσθήκη Πτέρυγας κατ’ επέκταση του υπάρχοντος κτιρίου και προμήθεια- Εγκατάσταση Ιατρικού και Ξενοδοχειακού Εξοπλισμού του Γενικού Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας “Μποδοσάκειο”», Π/Υ 10 εκατομμυρίων ευρώ. Δηλαδή εντάσσεται στο έργο της νέας μεγάλης πτέρυγας που φιλοξενεί την Ογκολογική, το Εμβολιαστικό, την Αιμοδοσία, τα Χειρουργεία Ημέρας και τις εγκαταστάσεις της ΣΕΥΠ του Πανεπιστημίου. Υπάρχει το επιχείρημα το ότι λόγω της τεράστιας γραφειοκρατίας, έχει καθυστερήσει πολύ η κατασκευή του έργου. Ας δούμε γιατί:
Η μελέτη του έργου έγινε το 2008 και χρηματοδοτήθηκε από τη Νομαρχία Κοζάνης επί θητείας Γιώργου Δακή. Δηλαδή πριν 14 χρόνια. Η κατασκευή του έργου εντάχθηκε στις αρχές του 2012 στο ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας από τον τότε Περιφερειάρχη Γιώργο Δακή, παρά τις θηριώδεις πολιτικές και τοπικιστικές αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν. Κρίσιμη για την υλοποίηση του έργου ήταν η επιμονή και η αποφασιστικότητα της τότε Διοικήτριας Τάσας Μπούρτσου. Ενάμιση χρόνο μετά, και αφού είχε υπάρξει ανάδοχος μετά από σχετικό διαγωνισμό, υπογράφηκε η σύμβαση σε μια επίσης πανηγυρική εκδήλωση τον Σεπτέμβριο του 2013. Σε εκείνη την εκδήλωση, ο τότε Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλης Παπαδόπουλος, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη λύπη του γιατί χρειάστηκαν 7 ολόκληρα χρόνια προκειμένου να ξεκινήσει το έργο, λέγοντας μάλιστα ότι είναι υποχρέωση της πολιτείας να λειτουργεί με τελείως διαφορετική λογική και τελείως διαφορετικούς ρυθμούς.
Οι εργασίες ξεκίνησαν την άνοιξη του 2014 και τελείωσαν στα τέλη του 2019, πέντε χρόνια αργότερα δηλαδή. Όμως, σε δήλωση του στον “Πτολεμαίο” στις 20 Αυγούστου 2014, ο τότε αναπλ. διοικητής του Γ.Ν. «Μαμάτσειο- Μποδοσάκειο»- με αρμοδιότητα στο “Μποδοσακειο” Νίκος Αντωνάκης, δήλωνε ικανοποιημένος από τους ρυθμούς των εργασιών κατά την πρώτη τους φάση, και μάλιστα ανέφερε πως εάν συνεχίσουν να προχωρούν οι εργασίες με τους ρυθμούς εκείνης της περιόδου, το έργο θα ήταν δυνατό να παραδοθεί εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος, δηλαδή ακόμα και στο τέλος του 2015 (!). Πρακτικά δηλαδή, την περίοδο μετά το 2014, ελάχιστα είχαν γίνει.
Οι αιτίες των καθυστερήσεων είναι πολλές, με κυριότερη την παθογένεια των διαφόρων μορφών γραφειοκρατίας του Δημοσίου. Καθυστερήσεις στο ΕΣΠΑ, καθυστερήσεις στις Υπηρεσίες Διαχείρισης, καθυστερήσεις το 2011 από την Κυβέρνηση για το ποιος θα αναλάβει την δημοπράτηση (κατέληξαν “με το ζόρι” στον κρατικό φορέα της ΔΕΠΑΝΟΜ), καθυστερήσεις επειδή η επόμενη κυβέρνηση αποφάσισε να συγχωνεύσει τη ΔΕΠΑΝΟΜ με δύο αντίστοιχους κρατικούς φορείς, καθυστερήσεις από την μεθεπόμενη κυβέρνηση λόγω των capital controls που επέβαλε το 2015 και πάγωσε όλα τα δημόσια έργα για μήνες ή και για χρόνια, καθυστερήσεις στις πληρωμές του αναδοχου, και ανάμεσα σε όλα αυτά καθυστερήσεις για τεχνικούς λόγους, όπως για παράδειγμα το ότι βρέθηκαν κατά την εκσκαφή αγωγοί νερού που έπρεπε να μεταφερθούν σε άλλα σημεία (!).
Τέλος καλό όμως, όλα καλά. Το έργο κατάφερε επιτέλους να παραδοθεί, και σταδιακά να ξεκινήσει να χρησιμοποιείται. Όμως μιλάμε για ένα έργο το οποίο εγκαινιάζεται (τμηματικά) το 2022, και το οποίο το 2020 κλήθηκε να εξυπηρετήσει τις ανάγκες που μελετήθηκαν καταγράφηκαν το 2008. Δηλαδή 14 χρόνια μετά. Αλήθεια, οι ανάγκες της κοινωνίας είναι ίδιες 14 χρόνια μετά; Το δυσκίνητο κράτος πρέπει να επιταχύνει τις ενέργειες του, και να εξυπηρετεί τις σημερινές ανάγκες των πολιτών, σήμερα. Δεν πάει άλλο.
Λίγους μήνες μόλις μετά την απόφαση της χρηματοδότησης της κατασκευής νέας πτέρυγας στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης από τη σημερινή Περιφερειακή Αρχή, ο Δήμαρχος Κοζάνης βγαίνει στα μπαλκόνια και εξαγγέλει καινούργιο Νοσοκομείο. Αλήθεια, ποιες θα είναι οι ανάγκες, και ποια θα είναι η άποψη στην κοινή γνώμη της Κοζάνης, όταν σε πέντε ή δέκα ή δεκατέσσερα χρόνια, ολοκληρωθεί η κατασκευή της νέας πτέρυγας στο Μαμάτσειο;