Την ξεκάθαρη πρόθεση της ΔΕΗ να εντάξει στο επενδυτικό της πλάνο την κατασκευή μονάδας θερμικής επεξεργασίας απορριματογενών ενεργειακών πρώτων υλών, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Επιχείρησης, Γιώργος Στάσσης, από τον ΑΗΣ Καρδιάς την προηγούμενη Πέμπτη, επιβεβαιώνοντας πλήρως τις ενέργειες του προηγούμενου διαστήματος.
Όπως σας έχει παρουσιάσει ο «Π», η ΔΕΗ είχε καταθέσει από το καλοκαίρι του 2024 πρόταση δημιουργίας τέτοιας μονάδας, γνωστής και ως μονάδας καύσης στερεών αποβλήτων, στα πλαίσια της αρχικής διαβούλευσης του Υπουργείου Ενέργειας, με το πλάνο να προβλέπει έξι(6) τέτοιες μονάδες σε όλη την Ελλάδα.
Μαζί με τη ΔΕΗ, πρόταση έχει καταθέσει και ο όμιλος Μυτιλιναίου, ο οποίος επιλέγει την περιοχή «Άσπρα Σπίτια» στη Βοιωτία όπου και δραστηριοποιείται.
Η ΔΕΗ από τη μεριά της σκοπεύει να εκμεταλλευτεί τα πρώην Ορυχεία στη Δυτική Μακεδονία, με τον Πρόεδρό της να χωροθετεί την εγκατάσταση στην αυλή λιγνίτη της μονάδας «Πτολεμαΐδα 5», με τον όμιλο όμως να εξετάζει τις ενέργειές του ανάλογα με το αδειοδοτικό πλαίσιο.
Η μονάδα θα είναι τεχνολογίας «Waste to Energy» και προβλέπει την εγκατάσταση γεννήτριας ισχύος περίπου 38MW που εκτός από ρεύμα θα μπορεί να διαθέτει και θερμική ενέργεια για την κάλυψη των αναγκών των τηλεθερμάνσεων της Δυτικής Μακεδονίας.
Η μονάδα θα διαθέτει State of the Art αντιρρυπαντική τεχνολογία ενώ σημαντική θα είναι και η ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών από τα προϊόντα της καύσης, όπως ανέφερε στην ομιλία του ο Πρόεδρος της ΔΕΗ.
Συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα δεν προέκυψε από τις αναφορές Στάσση, η επένδυση όμως θα είναι της τάξης των 300εκ. ευρώ και θα απασχολήσεις 200 εργαζομένους κατά την κατασκευή της.
Οι τεχνολογίες Waste-to-Energy (WtE) προσφέρουν μια βιώσιμη μέθοδο διαχείρισης των αποβλήτων μετατρέποντας τα μη ανακυκλώσιμα απόβλητα σε χρησιμοποιήσιμες μορφές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της θερμότητας, των καυσίμων και της ηλεκτρικής ενέργειας.
Αυτές οι τεχνολογίες περιλαμβάνουν κυρίως την αποτέφρωση, όπου τα απόβλητα καίγονται για την παραγωγή ενέργειας, την αεριοποίηση, μια διαδικασία που μετατρέπει τα οργανικά υλικά σε υδρογόνο και μονοξείδιο του άνθρακα μέσω υψηλών θερμοκρασιών και περιορισμένου οξυγόνου και την αναερόβια χώνευση, η οποία διασπά τα οργανικά απόβλητα σε βιοαέριο απουσία οξυγόνου.
Είναι δεδομένο πως όταν προκύψει η συζήτηση για την κατασκευή μιας τέτοιας μονάδας στην περιοχή, θα ανοίξει ένας μεγάλος κύκλος συζητήσεων για τα θετικά και αρνητικά της επένδυσης, με τα περιβαλλοντικά ζητήματα να προβάλλονται ήδη από πολλούς ως επιχειρήματα ώστε να μην προχωρήσει.
Σύμφωνα με τους υποστηρικτές τέτοιων τεχνολογιών που εφαρμόζονται για χρόνια σε χώρες όπως η Σουηδία, αυτή είναι μια μέθοδος που ενώ εκπέμπει CO2, είναι πολύ καλύτερη για το κλίμα από το να «αποθηκεύονται» σκουπίδια σε χωματερές.
Η Σουηδία διαθέτει 34 μονάδες παραγωγής ενέργειας από απόβλητα που προμηθεύουν 1.445.000 νοικοκυριά με θερμότητα και 780.000 νοικοκυριά με ηλεκτρική ενέργεια, εντυπωσιακά στοιχεία για μια χώρα με πληθυσμό μόλις 10 εκατομμυρίων.
Το θέμα είχε έρθει προς συζήτηση σε πρόσφατο Περιφερειακό Συμβούλιο, όταν υπήρξε ερώτηση της αντιπολίτευσης στον Περιφερειάρχη, με τον Γιώργο Αμανατίδη να αρκείται να πει πως η Περιφέρεια δεν εμπλέκεται ή έχει ενημερωθεί περαιτέρω, με το στάδιο της περιβαλλοντικής αδειοδότησης- όταν αυτό προκύψει- να καλείται να πάρει θέση.
Ίδια στάση είχε κρατήσει και ο Γενικός Διευθυντής της ΔΙΑΔΥΜΑ, σημειώνοντας πως η συζήτηση γίνεται εδώ και 2-3 χρόνια και τόνισε πως όταν πραγματικά προκύψει το θέμα η εταιρεία θα λάβει θέση.
Την 25η Μαρτίου στην Κοζάνη βρέθηκε, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, ο Γ.Γ. Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος, ο οποίος απαντώντας σε δημοσιογράφους σημείωσε πως οι ανακοινώσεις θα γίνουν στο χρόνο που πρέπει.