Ερώτηση στον Υπουργό Υγείας Π. Κουρουμπλή για την επιδείνωση των προβλημάτων λειτουργίας του “Μαμάτσειου” Νοσοκομείου Κοζάνης λόγω των ελλείψεων προσωπικού, κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κ.Κ.Ε.
Στο κείμενο της ερώτησης που κατέθεσαν στη Βουλή οι Βουλευτές Σάκης Βαρδαλής και Ελένη Γερασιμίδου, γίνεται λόγος για “επικίνδυνη” λειτουργία του Νοσοκομείου, ενώ -εκτός άλλων- καλούν τον Υπουργό Υγείας να λάβει μέτρα άμεσα ώστε να καλυφθούν τα κενά στο προσωπικό.
Το πλήρες κείμενο της σχετικής ερώτησης, αναφέρει τα εξής:
“Επικίνδυνη μπορεί πλέον να χαρακτηριστεί για το λαό της Π.Ε. Κοζάνης η λειτουργία του «ΜΑΜΑΤΣΕΙΟΥ» Γενικού Νοσοκομείου γιατί καθημερινά οξύνονται τα προβλήματα λειτουργίας του λόγω των σοβαρών ελλείψεων σε προσωπικό. Ζητήματα τα οποία έχει αναδείξει το ΚΚΕ και στη Βουλή με πρόσφατες ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ (1658/08-04-2015 και 2572/14-5-2015), χωρίς όμως δυστυχώς οι απαντήσεις του Υπουργείου να δίνουν θετική διέξοδο στην εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου
Συγκεκριμένα, δέκα ειδικευόμενοι γιατροί στην παθολογική κλινική του νοσοκομείου, σε πρόσφατη ανοιχτή τους επιστολή, καταγγέλλουν ότι η λειτουργία του τμήματος επειγόντων περιστατικών-τακτικών εξωτερικών ιατρείων παθολογικής (09:00-15.00) γίνεται αποκλειστικά από ειδικευόμενους γιατρούς, χωρίς την επίβλεψη ειδικού κάτι το οποίο κρίνεται εκτός από παράνομο και επικίνδυνο.
Το πρόβλημα προέκυψε λόγω της λειτουργίας της παθολογικής με δύο ειδικούς γιατρούς μετά την μετακίνηση του ειδικού Παθολόγου από το ΤΕΠ (Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών), οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την παρακολούθηση και τη νοσηλεία του ήδη μεγάλου αριθμού των νοσηλευόμενων ασθενών στην παθολογική κλινική. Επίσης στο πρόγραμμα εφημεριών του Ιουλίου 2015 της παθολογικής κλινικής υπάρχουν μέρες ακάλυπτες που συνεπάγεται αδυναμία λειτουργίας της Παθολογικής Κλινικής και του ιατρείου Επειγόντων Περιστατικών για τις αντίστοιχες ημέρες.
Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:
- Να καλυφθούν άμεσα τα κενά σε προσωπικό όλων ειδικοτήτων, με προσλήψεις μόνιμων και πλήρους απασχόλησης εργαζομένων, ώστε να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου και να καλύπτονται οι ανάγκες των ασθενών;
- Η λειτουργία Τακτικών Εξωτερικών ιατρείων σε διαφορετικό χώρο από το Τμήμα Επειγόντων περιστατικών για την ασφαλέστερη, ομαλότερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών;
- Την αυτόνομη ύπαρξη Τμήματος Επειγόντων καρδιολογικών περιστατικών καθώς αποτελούν το 40% των περιστατικών του ΤΕΠ παθολογικής και είναι αυτά που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης;”.