Με μεγάλη επιτυχία και με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου, που γέμισε την αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου «Αντώνης Τρίτσης» του Δήμου Αθηναίων, παρά τις δυσμενείς συνθήκες (γενική απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ), πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Δικτύου Αναγνώρισης Γενοκτονιών, την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου, με θέμα: «Ο Ραφαέλ Λέμκιν και τα δικαιώματα της ανθρωπότητας».
Εκ μέρους του Δικτύου χαιρέτησε ο Συντονιστής του, Παυλίδης Αντώνης. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις συνθήκες που οδήγησαν στη συγκρότηση του Δικτύου και τόνισε τις προτεραιότητες και τη στρατηγική του Δικτύου καθώς και τη σημασία της πραγματοποίησης της εκδήλωσης.
Απ’ τους συμμετέχοντες φορείς χαιρέτησαν: Ο Άρτο Σεμάλ εκ μέρους της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής, Ο Παναγιώτης Γκατζώλης εκ μέρους της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας, η Αθηνά Σωτηριάδου εκ μέρους της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας και ο Κυριάκος Μπατσάρας εκ μέρους της Πανελλήνιας Ένωσης Ασσυρίων. Όλοι αναφέρθηκαν στη μεγάλη σημασία πραγματοποίησης της εκδήλωσης και παράλληλα τόνισαν την ανάγκη σφυρηλάτησης της ενότητας των λαών που έχουν υποστεί Γενοκτονίες.
Το λόγο στη συνέχεια έλαβαν οι κύριοι ομιλητές. Ο Βασίλης Αλεξανδρής, Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, αφού αναφέρθηκε στη ζωή του Ραφαέλ Λέμκιν, μ’ ένα μεστό και τεκμηριωμένο λόγο ανέλυσε τόσο τη σύμβαση του ΟΗΕ του 1948, όσο και παραπλήσια νομικά κείμενα, που σχετίζονται με το μεγάλο ανθρωπιστή. Ο Νίκος Λυγερός, Στρατηγικός Σύμβουλος, ανέλυσε διεξοδικά τη σημασία και την ουσία του έργου του Ραφαέλ Λέμκιν και τη συμβολή του στο μέλλον της ανθρωπότητας, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι ο Λέμκιν εργάστηκε έχοντας στραμμένη την προσοχή του στο μέλλον κι ότι κύριο μέλημά του ήταν να υπάρχει κόστος για το θύτη.
Το ψήφισμα της εκδήλωσης, που αναγνώστηκε απ’ το Συντονιστή, δημοσιογράφο Παντελή Σαββίδη, εγκρίθηκε ομόφωνα.
Την επόμενη ημέρα 9 Δεκεμβρίου, πενταμελής αντιπροσωπεία από το Δίκτυο και τους φορείς που συμμετείχαν στην εκδήλωση, αποτελούμενη απ’ τους: Αντώνη Παυλίδη, Συντονιστή, Γιώργο Βαρυτυμιάδη, εκπρόσωπο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, Αθανασιάδη Γιάννη, Πρόεδρο της Παμμακεδονικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, Σέρκο Αγαμπαντιάν απ’ την αρμενική κοινότητα και Μπατσάρα Κυριάκο, Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Ασσυρίων, επισκέφτηκαν τη Βουλή για να επιδώσουν το ψήφισμα της εκδήλωσης.
Ο Πρόεδρος του σώματος, δέχτηκε την αντιπροσωπεία, αλλά επικαλέστηκε σημαντικές έκτακτες υποχρεώσεις και την παρέπεμψε στο Βουλευτή Αλέξανδρο Τριανταφυλλίδη. Τα μέλη της αντιπροσωπείας τον ενημέρωσαν για την εκδήλωση και στη συνέχεια κατέθεσαν το ψήφισμα και ζήτησαν να διανεμηθεί σ’ όλα τα κόμματα του κοινοβουλίου και παράλληλα να αναγνωστεί στην ολομέλεια πριν την ημερήσια διάταξη, με την ευκαιρία ορισμού απ’ τον ΟΗΕ της 9ης Δεκεμβρίου, ως παγκόσμιας ημέρας μνήμης των θυμάτων των Γενοκτονιών.
ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΩΝ
(8 Δεκεμβρίου 2016)
Όλοι εμείς που συγκεντρωθήκαμε σήμερα Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Δικτύου Αναγνώρισης Γενοκτονιών με την ευκαιρία της καθιέρωσης της 9ης Δεκεμβρίου από τον ΟΗΕ ως ημέρας μνήμης των θυμάτων των Γενοκτονιών:
- Υποκλινόμαστε ενώπιον όλων των λαών του κόσμου που έχουν υποστεί το έγκλημα της Γενοκτονίας και διαβεβαιώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα τόσο για τη διεθνή αναγνώριση των Γενοκτονιών που πραγματοποιήθηκαν, όσο και για την αποτροπή άλλων στο μέλλον, έναν αγώνα που ξεκίνησε ο μέγας ανθρωπιστής Raphael Lemkin, τον οποίο ανακηρύσσουμε «Δίκαιο» για τους Έλληνες, τους Αρμένιους και τους Ασσύριους.
- Ζητάμε απ’ τη Βουλή των Ελλήνων να προχωρήσει στην αναγνώριση και της Γενοκτονίας των Ασσυρίων, μετά τις αναγνωρίσεις των Γενοκτονιών των λοιπών χριστιανικών λαών της Ανατολής που πραγματοποιήθηκαν στο ίδιο πλαίσιο, απ’ τον ίδιο θύτη, στις αρχές του 20ου αιώνα, καθώς και τη Γενοκτονία των Yazidi απ’ την τρομοκρατική οργάνωση Daesh, που πραγματοποιείται στη Συρία και το Ιράκ στις μέρες μας.
- Ζητάμε από τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να προχωρήσουν στην ανέγερση μνημείων της Γενοκτονίας των χριστιανικών λαών της Ανατολής σε κεντρικά σημεία των ελληνικών πόλεων.
- Τέλος προτείνουμε στη Διεθνή Ένωση Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών (I.A.G.S.) και στους άλλους αντίστοιχους φορείς, να προχωρήσουν στη συγκρότηση ενός φορέα με τη συμβολική ονομασία R 2 L (Rıght to Lıfe = δικαίωμα στη ζωή), που θα είναι μια διεθνής ένωση των λαών-θυμάτων Γενοκτονίας και όσων μεριμνούν για το ανθρώπινο δικαίωμα στη ζωή.
- Το σύνθημά μας στον αγώνα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Χριστιανών της Ανατολής (Ελλήνων, Αρμενίων, Ασσυρίων) είναι:
Μια Γενοκτονία, Μια Στρατηγική, Ένα Μνημείο, Ένας Αγώνας, Μια Αναγνώριση.
Για το Δίκτυο Αναγνώρισης Γενοκτονιών
ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ
Για την Αρμενική Εθνική Επιτροπή
ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΙΑΝ ΣΕΡΚΟ
Για την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας
ΣΩΤΗΡΙΑΔΟΥ ΑΘΗΝΑ
Για την Πανελλήνια Ένωση Ασσυρίων
ΜΠΑΤΣΑΡΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ