Οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή μας τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει σημαντικά. Όλο και πιο συχνά αντιμετωπίζουμε έντονα καιρικά φαινόμενα, όπως είναι η υψηλή θερμοκρασία που μπορεί να διαρκέσει γι’ αρκετές ημέρες, κάνοντας δύσκολή την καθημερινότητά μας. Για να αντιμετωπίσουμε τη ζέστη και τη δυσφορία που μας προκαλεί, αρκετοί καταφεύγουμε στην προμήθεια κλιματιστικού.
Μιλήσαμε με τον εργοδηγό ψυκτικό κι επίσημο συνεργάτη της Daikin στην Δυτική Μακεδονία, κ. Στέλλιο Βίττη, σχετικά με την κίνηση στην αγορά κλιματιστικών στην περιοχή μας κι αν οι υψηλές θερμοκρασίες αύξησαν τις πωλήσεις.
Όπως δήλωσε στον «Π» ο κ. Βίττης, η αγορά των κλιματιστικών κινείται πάρα πολύ, όχι μόνο τη φετινή χρονιά, αλλά τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Από τους βασικότερους λόγους που μας ανέφερε είναι η πραγματική αλλαγή του καιρού και η πολλή ζέστη που αρχίσαμε να αντιμετωπίζουμε κι εμείς στην περιοχή μας, αλλά και το γεγονός ότι πλέον υπάρχουν πολλά προγράμματα που δίνουν οικονομικά κίνητρα για την αγορά κλιματιστικού, όπως είναι το «Εξοικονομώ».
Ο κόσμος εκτός από την αντιμετώπιση των καιρικών συνθηκών, εκμεταλλεύεται τα επιδοτούμενα προγράμματα του ΥΠΕΝ για την αναβάθμιση της ενεργειακής κατηγορίας της οικίας του.
Παρά το γεγονός ότι υπάρχει η αντίληψη της μεγάλης κατανάλωσης ρεύματος λόγω του κλιματιστικού, όπως μας είπε ο κ. Βίττης, αυτό πλέον αποτελεί ένα μύθο. Ένα κλιματιστικό ψύξης/θέρμανσης καταναλώνει τέσσερις φορές λιγότερο ρεύμα απ’ ότι ένα ηλεκτρικό καλοριφέρ. Άλλωστε η ΕΕ έχει θεσπίσει εδώ και 12 χρόνια οδηγία που απαιτεί η εισαγωγή κλιματιστικών στις Ευρωπαϊκές χώρες να είναι τεχνολογίας inverter.
Αυτό μπορεί να καθιστά πιο ακριβά τα μηχανήματα στην αγορά τους, αλλά έχουν μια εξοικονόμηση της τάξης του 40 – 50% σε σχέση με τα συμβατικά μηχανήματα.
Κατά τη διάρκεια του καύσωνα στην περιοχή μας, η ζήτηση ήταν πολύ μεγάλη. Υπήρξαν αρκετοί πελάτες, σύμφωνα με τον κ. Βίττη, οι οποίοι δεν εξυπηρετήθηκαν άμεσα καθώς δόθηκε προτεραιότητα σε ευπαθείς ομάδες με προβλήματα υγείας. Γιατί εκτός από την αγορά του κλιματιστικού, θα πρέπει να γίνει και η εγκατάστασή του, διαδικασία που απαιτεί χρόνο.
Σε ερώτησή μας για το αν οι τιμές των κλιματιστικών διαφοροποιούνται ανάλογα με την ζήτηση, αλλά και πώς κινούνται αυτές τα τελευταία χρόνια, ο κ. Βίττης απάντησε ότι ο ίδιος στην επιχείρησή του δεν ακολουθεί αυτή την πιθανή τάση, καθώς οι τιμές πανευρωπαϊκά τα τελευταία 3 χρόνια έχουν ανέβει περίπου 25% σε σχέση με τα προηγούμενα δέκα χρόνια που ήταν σταθερές.
Σε αυτό συνετέλεσε το γεγονός των επιπτώσεων του κορωνοϊού και της ενεργειακής κρίσης, που οδήγησε τόσο στην μείωση της παραγωγής στην πρώτη περίπτωση όσο και στην αύξηση των τιμών στις πρώτες ύλες και τις μετακινήσεις. Τα μέχρι τώρα δεδομένα πάντως δείχνουν ότι θα παραμείνουν σταθερές οι τιμές το επόμενο διάστημα.
Πριν την αγορά και την τοποθέτηση κλιματιστικού, θα πρέπει να γίνει μία αυτοψία στον χώρο της οικίας ή της επιχείρησης από γνώστη του αντικειμένου, όπως π.χ. ο υπεύθυνος του καταστήματος που θα γίνει η αγορά. Γιατί για το σωστό μέγεθος του κλιματιστικού και την ορθή εγκατάστασή του, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η μόνωση, τα τετραγωνικά του χώρου, τα άτομα που θα κινούνται σε αυτό, η λειτουργία του αν θα είναι μόνο για ψύξη ή και για θέρμανση. Επίσης, πολύ σημαντικό είναι να δοθεί προσοχή στην ενεργειακή σήμανση του μηχανήματος.
Αυτό είναι σημαντικό γιατί υπάρχουν τρεις κλιματικές ζώνες με τις ανάλογες ενδείξεις. Το Α+++ αφορά θερμές περιοχές, όπως είναι η Αθήνα και η Κρήτη, το Α++ αφορά περιοχές όπως η Δυτική Μακεδονία, με αρκετό κρύο το χειμώνα και το Α+ αφορά ψυχρές περιοχές όπως είναι η βόρεια Ευρώπη και η Ρωσία.
Το Α++ ενδείκνυται για την περιοχή μας λόγω του ότι αντέχει η λειτουργία θέρμανσης σε ακραίες καιρικές συνθήκες.
Στο θέμα της σωστής λειτουργίας και χρήσης, ο κ. Βίττης επισήμανε ότι για να έχουμε μεγαλύτερη εξοικονόμηση στην κατανάλωση ρεύματος, αλλά και να μην αντιμετωπίσουμε προβλήματα με τις ακραίες αλλαγές της θερμοκρασίας εσωτερικού κι εξωτερικού περιβάλλοντος, θα πρέπει το κλιματιστικό να έχει συνεχή λειτουργία σε σταθερή θερμοκρασία περίπου στους 26 -27 βαθμούς το καλοκαίρι και στους 20-22 βαθμούς το χειμώνα. Βέβαια αυτό έγκειται στις ανάγκες του κάθε ατόμου, αλλά καλό είναι να αποφεύγονται οι υπερβολές.
Για τη συντήρησή του, οι επίσημες εταιρείες αναφέρουν ότι θα πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο, αλλά δεν είναι απόλυτο. Σε συνεχή και για μεγάλο χρονικό διάστημα λειτουργία ενός κλιματιστικού, η συντήρηση θα πρέπει να είναι ετήσια και κάθε μήνα να γίνεται καθαρισμός των φίλτρων από τον ίδιο τον πελάτη, ενώ όταν χρησιμοποιείται κάποιες μέρες το χρόνο, τότε η συντήρηση μπορεί να γίνει και στην τριετία.
Οι αντλίες θερμότητας ( αέρος – αέρος όπως αναφέρονται τα κλιματιστικά & αέρος – νερού που κουμπώνουν στα καλοριφέρ και χρησιμοποιούνται για τη θέρμανση) είναι οικονομική λύση για όσους ζουν σε μονοκατοικίες, χωρίς τη δυνατότητα χρήσης της τηλεθέρμανσης αναφορικά με την περιοχή μας. Οι αποδόσεις των αντλιών θερμότητας είναι καλύτερες και σαφώς πιο οικονομικές από συμβατικές λύσεις και μηχανήματα.
Η τεχνολογία στα κλιματιστικά έχει εξελιχθεί τόσο πολύ, που ήδη υπάρχουν συσκευές που ειδοποιούν τον αντιπρόσωπο της εταιρίας που το εγκατέστησε ότι κάτι δεν λειτουργεί σωστά κι έτσι ενημερώνεται άμεσα ο πελάτης.
Τέλος, ο κ. Βίττης παροτρύνει όσους σκοπεύουν να προβούν σε αγορά κλιματιστικού, να το κάνουν από επίσημους συνεργάτες και αντιπροσώπους για να μπορούν να έχουν πραγματική 5ετή ή 10ετή εγγύηση, ενώ θα πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη σημασία στο αν η Eurovent πιστοποιεί την ενεργειακή βαθμίδα του μηχανήματος.