Ομιλία του Βουλευτή Π.Ε. Κοζάνης Στάθη Κωνσταντινίδη, στη Βουλή, στο σ/ν του Υπουργείου Δικαιοσύνης «Τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης».
Σημεία της ομιλίας στην αναθεώρηση διατάξεων των Ποινικών Κωδίκων:
- Από τη θέση της αντιπολίτευσης ακόμα η ΝΔ διατύπωνε τη σταθερή αντίθεσή της στην εκπτωτική αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ για την εγκληματικότητα.
- Είχε αντιταχθεί στην οριζόντια ελάφρυνση των απειλούμενων κυρώσεων και την προκλητική χαλάρωση της διαδικασίας έκτισης των ποινών.
- Είχε επισης εναντιωθεί στην κύρωση των νέων κωδίκων, αφού ήταν πολιτικά και νομοθετικά ανάρμοστο, μία απερχόμενη κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ), κατά κυριολεξία στην πόρτα της εξόδου από την εξουσία, να δεσμεύσει την Πολιτεία με τις δικές της επιλογές για την απονομή της ποινικής δικαιοσύνης.
- Να σημειωθεί ότι στο ποινικό δίκαιο ακόμα και ο βραχύβιος νόμος παράγει δικαιώματα για τον κατηγορούμενο, λόγω της εφαρμογής της ηπιότερης διάταξης.
- Για το ζήτημα αυτό κατηγόρησε δριμύτατη την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ο Υπουργός της κ Κοντονής, ο οποίος μίλησε για σκόπιμη μετάθεση κατά μία εβδομάδα των εθνικών εκλογών του 2019, προκειμένου να προλάβουν να ψηφιστούν οι νέοι κώδικες και να καταστεί δέσμια η εφαρμογή συγκεκριμένων διατάξεων από τη ελληνική δικαιοσύνη και αναφέρθηκε σε «ανάξιες ηγεσίες που τελικά γίνονται αδίστακτες».
- Είχε, λοιπόν, δεσμευτεί από τότε η σημερινή κυβέρνηση για τις επικείμενες αλλαγές, ενώ, και ο Υπουργός της Δικαιοσύνης είχε εξαγγείλει τη σύσταση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για την επεξεργασία των κωδίκων. Συνεπώς, καμία σπουδή και κανένας αιφνιδιασμός δεν υπήρξε.
- Μάλιστα, η αντιπολίτευση συντάχθηκε με αρκετές από τις προτεινόμενες αλλαγές, γεγονός που επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα και ορθότητα του νομοθετήματος.
- Ένα νομοθέτημα, που, πέρα από τις αναμενόμενες ακαδημαικές αντιγνωμίες, ανταποκρίνεται στην κοινωνική πραγματικότητα, για να έρθουμε και στο περιβόητο περί δικαίου αίσθημα.
- Είπε προηγουμένως συνάδελφος του ΣΥΡΙΖΑ, μα θα νομοθετούμε με το κοινό περί δικαίου αίσθημα; Μα ψηφιζόμαστε με το κοινό περί δικαίου αίσθημα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
- Όμως, στην κοινωνία υπάρχει πεποίθηση ατιμωρησίας.
- Από έρευνες προκύπτει ότι ένα συντριπτικό ποσοστό 80% ως 82% των ερωτηθέντων δεν είναι ικανοποιημένο από την αυστηρότητα των επιβαλλόμενων ποινών.
- Αυτό δεν μπορεί να το αγνοήσει ο νομοθέτης, όχι χάριν της ικανοποίησης κάποιας εκλογικής πελατείας, όπως αυθαίρετα μας καταλογίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού το 65,6% των αριστερών και το 74,6% των κεντροαριστερών απάντησαν ότι επίσης δεν είναι ικανοποιημένοι από την αυστηρότητα των ποινών.
- Καταλάβετέ το, κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, αυτός που χάνει έναν συγγενή του σε ένα έγκλημα ανθρωποκτονίας, αυτός που χάνει το βιος του σε μία ληστεία, αυτός που πέφτει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης, δεν είναι αριστερός, κεντρώος ή δεξιός. Είναι ένας καθημερινός άνθρωπος, που θέλει να ζει τη ζωή του σε συνθήκες ασφάλειας και ειρήνης.
- Συνεπώς, ενώ το κοινό περί δικαίου αίσθημα δεν πρέπει να επηρεάζει την απονομή της δικαιοσύνης σε συγκεκριμένες υποθέσεις, το νομοθετικό πλαίσιο δεν μπορεί να βρίσκεται σε πλήρη διάσταση από την κοινωνική αντίληψη για το έγκλημα και την τιμώρησή του.
- Δεν ισχυρίζεται κανείς, βεβαίως, ότι η αυστηροποίηση των ποινών από μόνη της θα εξαλείψει άμεσα την βαριά ή μέση εγκληματικότητα.
- Ο εγκληματίας, κατά κανόνα πιστεύει ότι δεν θα συλληφθεί. Οι περισσότεροι όμως γνωρίζουν καλά και λαμβάνουν υπόψη τους κατά την τέλεση των εγκλημάτων τους τα ποινικά ισχύοντα.
- Απαιτείται, λοιπόν, σίγουρα συνολική αναβάθμιση της αντεγκληματικής λειτουργίας του κράτους, για την ουσιαστική βελτίωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, όμως καλό είναι και οι επίδοξοι παραβάτες, ιδίως μίας σφαίρας δικαιωμάτων που χρήζει αυξημένης προστασίας, να γνωρίζουν ότι η επιφυλασσόμενη ποινή θα είναι βαρύτατη.
- Θα φοβάται λοιπόν ο νοικοκύρης, που θα συμβεί να ξυπνήσει κατά την τέλεση κλοπής ή ληστείας, αλλά να φοβάται και ο δράστης από το μοναδικό όπλο που έχει στη διάθεσή του το θύμα, τον νόμο!
- Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις:
- Ενισχύεται η προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, ανηλίκων, εργαζομένων, πολιτών τρίτων χωρών, θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης και trafficking,
- Αυστηροποιούνται οι προϋποθέσεις υφ όρο απόλυσης καταδίκων, ιδίως για σοβαρά κακουργήματα
- Διευρύνεται το αξιόποινο στα κοινώς επικίνδυνα εγκλήματα, και ιδιαιτέρως στον εμπρησμό των δασών.
- Ρυθμίζεται η προτεραιότητα για υποθέσεις εξαιρετικής φύσης ή για κακουργήματα που αφορούν εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας.
- Τίθεται φραγμός στη διασπορά ψευδών ειδήσεων στον χώρο της δημόσιας υγείας, που μπορεί να βλάψουν τους πολίτες.
- Ενώ, τέλος, επαναφέρονται και δικονομικά δικαιώματα στους διαδίκους.
- Συνεπώς, αδικούμε το σ/ν όταν περιορίζουμε τη συζήτηση στην αυστηριοποίηση των ποινών, αφού με τις διατάξεις του ρυθμίζονται αστοχίες και κενά, αναφορικά με τη δίωξη αξιόποινων συμπεριφορών, εξορθολογίζεται το κυρωτικό πλαίσιο στα μείζονος απαξίας αδικήματα και το πλαίσιο έκτισης, αντιμετωπίζονται ειδικά ζητήματα παραγραφής και συνολικά επέρχεται βελτίωση στο ποινικό οπλοστάσιο, για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και την εμπέδωση αισθήματος δικαιοσύνης στην κοινωνία.