«Στο τέλος της ημέρας, η ΔΕΗ θα παραμείνει ισχυρός πυλώνας της εθνικής ενεργειακής αγοράς» υποστηρίζει σε συνέντευξή του στο Capital.gr και στους Γ. Αγγέλη και Δ. Καδδά ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης.
Ο κ. Σταθάκης εστιάζει στο ότι η συμφωνία για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ δεν αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση αλλά συνέπεια της απόφασης του Ευρωδικαστηρίου ενώ επισημαίνει ότι η κυβέρνηση πέτυχε να ακυρώσει το σχέδιο για τη «Μικρή ΔΕΗ».
Ο υπουργός δε θέλησε να κάνει πρόωρες εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα του market test, το οποίο, όπως είπε, θα γίνει μέχρι το Νοέμβριο.
Σε ό,τι αφορά τους υδρογονάνθρακες, ο κ. Σταθάκης τονίζει ότι τα μηνύματα από τις σχετικές έρευνες στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο είναι θετικά κάτι που, σε συνδυασμό με το ενδιαφέρον μεγάλων πετρελαϊκών εταιριών για την περιοχή αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για την πιθανότητα ανακάλυψης εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων, κάτι που μένει να φανεί στο μέλλον.
Τέλος, ο υπουργός εκφράζει την πεποίθησή του ότι η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές μπορεί να ξεκινήσει εντός του 2017.
Αναλυτικά, η συνέντευξη του κ. Σταθάκη έχει ως εξής:
Τις επόμενες ημέρες αρχίζουν ξεδιπλώνονται πρωτοβουλίες κορυφής για το χρέος και τα πλεονάσματα. Αναφερθήκατε προ ημερών σε ενδεχόμενο συμφωνίας για το χρέος στην σύνοδο του Eurogroup στις 22/5 ή εναλλακτικά για έναν οδικό χάρτη προς μία συμφωνία. Πόσο “πολιτικά βιώσιμη” μπορεί να είναι μία συμφωνία γι’ αυτή ή για τις επόμενες κυβερνήσεις, με ένα τόσο ασφυκτικό πρόγραμμα με συνεχή εποπτεία ΔΝΤ;
Νομίζω ότι αυτή η συμφωνία είναι περισσότερο πολιτικά βιώσιμη από κάθε άλλη μετά το ξέσπασμα της κρίσης. Αφενός, για πρώτη φορά υπάρχει ένα αποδεκτό από όλους δημοσιονομικό μονοπάτι με ορίζοντα τουλάχιστον 5ετή, που μάλιστα στο τέλος του είναι… κατηφορικό. Σας θυμίζω ότι αντίστοιχες συμφωνίες που αποδέχτηκαν προηγούμενες κυβερνήσεις, προέβλεπαν πρωτογενή πλεονάσματα υψηλότερα του 4% χωρίς καν να αποσαφηνίζεται μέχρι πότε. Σήμερα, η ελάφρυνση του χρέους, που αποτελεί βασικό κομμάτι της συμφωνίας, όπως έχει κατ’ επανάληψη υπογραμμίσει και ο πρωθυπουργός, επιτρέπει τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα να απαιτούνται για μερικά έτη και στη συνέχεια να μειώνονται σημαντικά. Στη συμφωνία περιγράφεται, άρα, η έξοδος από την περιπέτεια που βιώνει η Ελλάδα από το 2010.
Διαβάστε περισσότερα εδώ…