Είναι κοινό μυστικό. Το εξ ανατολών τουρκικό κράτος, (το ‘’κράτος συμμορία’’ κατά τον Σ. Καλεντερίδη, στρατιωτικό αναλυτή και συγγραφέα, στην πρωινή εκπομπή ‘’Καλημέρα Ελλάδα’’ ΑΝΤ1, 6-3-20), απροκάλυπτα ζητά καθημερινά από την Ελλάδα ‘’γην και ύδωρ’’. Πίσω του το μαύρο παρασκήνιο των ‘’δοκούντων άρχειν επί της γης’’ ιμπεριαλιστών. Από το παρελθόν και ως τώρα εκτοξεύει φραστικές απειλές εναντίον της πατρίδας μας και επιδίδεται σε συνεχείς παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου προκαλώντας την υπομονή, τον πολιτισμό, την καλή γειτονία και την ευγένειά μας. Με πρόσχημα και προβολή την προσφυγιά, τους πραγματικά δυστυχισμένους και καταδιωκόμενους από τις πατρογονικές τους εστίες ανθρώπους, επιδίδεται σε έναν πρωτοφανή ‘’υβριδικό πόλεμο’’ εναντίον της πατρίδας μας. Είμαστε φιλόξενοι οι Έλληνες παλαιόθεν. Έχουμε πολιτισμό. Δεν είμαστε ασκέρι. Κάνουμε υπομονή. Δεν είμαστε όμως καρπαζοεισπράκτορες.
Δασκάλους έχουμε πολλούς οι Έλληνες. Τρεις από αυτούς, ο Αίσωπος με τους γνωστούς ‘’Αισώπειους Μύθους’’ του, ο Διονύσιος Σολωμός με τα ποιήματά του και τον ‘’Ύμνον εις την Ελευθερίαν’’ και ο Διονύσης Σαββόπουλος με τα τραγούδια του. Από τους Μύθους, την ποίηση και τα τραγούδια τους δίδαξα πολλά στους μαθητές μου στο Δημοτικό Σχολείο όλα αυτά τα χρόνια.
Μάθημα 1ο. Αισώπου Μύθος: ‘’Όφις πατούμενος και Ζευς’’.
‘’Όφις υπό πολλών πατούμενος ανθρώπων, Διί ετύγχανε περί τούτου. Ο δε Ζευς προς αυτόν είπεν. Αλλ’ ει τον πρότερόν σε πατήσαντα έπληξας, ουκ αν ο δεύτερος επεχείρησε τούτο ποιήσαι’’.
Στο Μύθο ο Αίσωπος διηγείται για ένα φίδι, που το τσαλαπατούσαν πολλοί και έκανε τα παράπονά του γι’ αυτό στον Δία. Και ο Ζευς ‘’πατήρ ανδρών τε θεών τε’’ το συμβούλεψε: ‘’Αν δάγκωνες τον πρώτο που σε πάτησε, δεύτερος δεν θα τολμούσε να σου κάνει το ίδιο’’.
Ο Μύθος, κατά τον Αίσωπο, δηλώνει και υποδεικνύει ότι: ‘’οι τοις πρώτοις επεμβαίνουσιν ανθιστάμενοι, τοις άλλοις φοβεροί γίνονται’’. Όσοι αντιστέκονται σε αυτούς που τους επιτίθενται, εκφοβίζουν όλους τους άλλους.
Μάθημα 2ο. Διονύσιος Σολωμός.
Ποίημα: ‘’Ύμνος εις την Ελευθερίαν’’, στροφή 96.
‘’Το σπαθί σου αντισηκώνεις, // τρία πατήματα πατάς, // σαν τον πύργο μεγαλώνεις // κι εις το τέταρτο κτυπάς’’. Αναθάρρηση, ανάταξη, αποφασιστικότητα.
Μάθημα 3ο. Διονύσης Σαββόπουλος. ‘’Τραπεζάκια έξω. – Τσάμικο’’.
‘’Ζήτω η Ελλάδα // και κάθε τι μοναχικό στον κόσμο αυτό // Ελασσόνα, Λειδαδιά, Μελβούρνη // Μόναχο // Αλαμάνα και Γραβιά // … 25ης Μαρτίου…’’, (Έβρος, Μυτιλήνη, Χίος και Καστελόριζο), ‘’η Ελλάδα που αντιστέκεται // η Ελλάδα που επιμένει // κι όποιος δεν καταλαβαίνει // δεν ξέρει πού πατά // και πού πηγαίνει. // Καλωσόρισες πουλί μου // μοναξιά ελληνική μου // απ’ αγάπη φεύγεις έρχεσαι // πηγαινοέρχεσαι // σαν την πνοή μου // κι απ’ την έρμη την απόσταση // παίρνει υπόσταση // κάθε γιορτή μου’’.
Διαπίστωση: Καταγραφή τουρκικών παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδας. Οι Τούρκοι πραγματοποίησαν μόνο στους τελευταίους 62 μήνες ούτε μια, ούτε δέκα, ούτε εκατό, ούτε έστω χίλιες παραβιάσεις, αλλά 16.248!
Συμπέρασμα – δίδαγμα: Αν τιμούσαμε την σοφία των προγόνων μας, και – εν τοις πράγμασι – αντιστεκόμασταν, όπως μας συμβουλεύουν ο Αίσωπος και ο Σολωμός, δεν θα αποτολμούσαν, οι εξ ανατολών γείτονές μας Τούρκοι, ούτε δεύτερη!
Τους ακρίτες στη μεθοριογραμμή του Έβρου επισκέφτηκε (3-3-20) ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος Β’, μαζί με τους Μητροπολίτες Θράκης, Ξάνθης κ. Παντελεήμονα, Μαρωνείας κ. Πανελεήμονα, Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμο και Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνό. – Για τους δύο Σεβ. Μητροπολίτες Αλεξανδρουπόλεως και Διδυμοτείχου η μεθοριογραμμή Έβρου είναι και ο τόπος της Επισκοπικής διακονίας τους.
Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος Β’ μίλησε για ανθρώπους που ‘’έκαναν πολέμους, είναι άνθρωποι πονεμένοι, άνθρωποι οι οποίοι είναι υπό στρεβλή καθοδήγηση, άνθρωποι με ψυχές που τους πονάμε’’, αλλά ταυτόχρονα και ‘’άνθρωποι που τους εκμεταλλεύονται αυτή τη στιγμή, οι οποίοι μέσα σ’ αυτή την αναζήτηση, δέχονται κοροϊδίες και εξευτελισμούς’’. Τόνισε με έμφαση ότι ‘’εδώ είναι τα σύνορα όχι μόνο της Ελλάδος αλλά και τα σύνορα της Ευρώπης και αυτή τη στιγμή θα έπρεπε σε αυτά τα σύνορα, όχι μόνο να είστε εσείς, για τους οποίους αισθανόμαστε υπερήφανοι για τον αγώνα σας, όχι μόνο να είναι ο στρατός μας […] θα ‘πρεπε να είναι οι φίλοι μας οι Ευρωπαίοι, οι εταίροι μας αλλά και οι σύμμαχοί μας, διότι μαζί έπρεπε να στηρίζουμε αυτά εδώ τα σύνορα. Είναι ιερά, έχουν ποτιστεί με αίμα, γι’ αυτό πρέπει να οπλιστούμε γι’ αυτά’’, είπε χαρακτηριστικά ο Μακαριώτατος.
Καθημερινά τώρα τη Μεγάλη Σαρακοστή στο Μέγα Απόδειπνο ψάλλουμε: ‘’Κύριε των Δυνάμεων, μεθ’ ημών γενού, άλλον γαρ εκτός σου βοηθόν εν θλίψεσιν ουκ έχομεν. Κύριε των Δυνάμεων, ελέησον ημάς’’.
π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας,
παπαδάσκαλος,
8-3-2020