Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Εορδαίας, ο προϋπολογισμός για το 2023, που ξεπερνάει τα 85 εκ. ευρώ. Η αντιπολίτευση άσκησε κριτική στο δήμο για μια σειρά θεμάτων, ενώ δεν έλειψαν αναφοράς σε έργα του δήμου με τα οποία είτε υπάρχει διαφωνία είτε δεν προχωρούν, καθώς επίσης και στη μειωμένη κρατική χρηματοδότηση.
Αναλυτικότερα, για προϋπολογισμό ισοσκελισμένο και ρεαλιστικό έκανε λόγο ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Εορδαίας Δημήτρης Ορφανίδης, προσθέτοντας ότι ανταποκρίνεται στις ανάγκες του Δήμου.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε σε ανταποδοτικά χρήματα που εφέτος εισπράττουν οι κοινότητες και φέτος μπαίνουν στους κωδικούς ώστε να υπάρχουν ως «κουμπαράς» στις κοινότητες και αναλόγως όταν χρειάζεται να εκτελούν έργα με δική τους χρηματοδότηση: (Στην Άρδασσα έσοδα από την εμποροπανήγυρη, στην Αναρράχη έσοδα από λαϊκή αγορά, στην κοινότητα Εμπορίου από ακίνητα που νοικιάζει, στους Πύργους η λαϊκή, στην Ολυμπιάδα από ακίνητα, στην Ερμακιά με χωράφια και δημοτικά χωράφια και στον Περδίκκα με περίπτερο).
Ο κ. Ορφανίδης σημείωσε, ακόμη, ότι το ταμειακό υπόλοιπο στο δήμο φτάνει τα 13 εκ. ευρώ, ενώ αναφέρθηκε και στην μεγάλη ενεργειακή κρίση με τρομακτικές αυξήσεις στα καύσιμα, που κλήθηκε να αντιμετωπίσει ο δήμος πέρυσι.
Ακόμη, ανέφερε ότι για το 2023 ο δήμος αναμένει έκτακτες χρηματοδοτήσεις από το κράτος, και συγκεκριμένα για μια έκτακτη επιχορήγηση πάνω των 500.000 ευρώ. Τόνισε ότι υπάρχει πολύ καλή ροή εσόδων στο δήμο, ενώ ευχήθηκε ο δήμος να μπει σε μια καλύτερη χρονιά στην αύξηση εσόδων, για να αφαιρεθούν δυσβάστακτοι στόχοι, λέγοντας επίσης: «Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο. Θα συνεχίσουμε τον ίδιο αγώνα στην οικονομική υπηρεσία».
Επίσης, στην ίδια συνεδρίαση εγκρίθηκε και το ολοκληρωμένο πλαίσιο δράσης του δήμου και των ΝΠΔΔ για το έτος 2023, με εισήγηση Ορφανίδη.
Η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Αθηνά Τερζοπούλου στην ψηφοφορία δήλωσε «παρών», ασκώντας κριτική για τα πεπραγμένα του δήμου, θυμίζοντας ότι ίδια στάση είχαν κρατήσει και στο Τεχνικό Πρόγραμμα.
Ειδικότερα αναφέρθηκε στο θέμα του π. Στρατοπέδου και του σχεδίου του δήμου να γίνει εκεί η Πανεπιστημιούπολη, ενώ αναρωτήθηκε αν μπορούν να συνυπάρξουν όλα αυτά (Σχολή ΠΔΜ, Εργοθεραπεία, Εστία, Εστιατόριο, Λογοθεραπεία), προτείνοντας να αγοραστεί από το δήμο το κτήριο του π. ξενοδοχείου ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ, ώστε να στεγάσει το ένα τμήμα και να γίνουν εστία και εστιατόριο. Έθεσε, επίσης, και το θέμα των νερών που λιμνάζουν στο υπόγειο του Μουσείου της Πτολεμαΐδας, λέγοντας με κριτική πως «δεν ίδρωσε κανενός υπεύθυνου το αυτί. Η τότε αντιδήμαρχος πολιτισμού και η πρόεδρος του ΚΟΙΠΑΠ και ο δήμαρχος δεν έχουν ευθύνη;». Ακόμη, αναφέρθηκε στο θέμα ανάγκης ενεργειακής αναβάθμισης του ηλεκτροφωτισμού, κλείνοντας πως «ο πήχης είναι πολύ χαμηλά».
Η Αντωνία Χόλμπα της Λαϊκής Συσπείρωσης καταψήφισε τον προϋπολογισμό, θίγοντας θέματα, όπως των μειωμένων οικονομικών του Δήμου από κεντρικά έσοδα, έθιξε το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, άσκησε κριτική για την έλλειψη παιδικών σταθμών και νέων κτιρίων για νηπιαγωγεία, καταλήγοντας πως «πρέπει να διεκδικήσουμε όσα μας ανήκουν».
Ο Γιάννης Καραβασίλης, αναφέρθηκε στο γενικότερο «συμμάζεμα» που υπάρχει και στην καλύτερη εικόνα στα οικονομικά του δήμου, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και τις προηγούμενες δημοτικές αρχές, λέγοντας ότι θα πρέπει να απαιτηθούν κονδύλια από την πολιτεία αλλά και νέες προσλήψεις προσωπικού.
Για το θέμα του Μουσείου, απάντησε η κ. Πράπα, τόνισε πως υπήρχαν καταστροφές και στο παρελθόν, λέγοντας ότι με τη μεγάλη πλημμύρα, το παραδοσιακό υλικό υπήρχε κατεστραμμένο και πριν το ’19, από παλαιότερες πλημμύρες. Προσέθεσε ότι έχουν γίνει ενέργειες, καθαρίστηκαν υδρορροές, επίσης εντοπίστηκε από πού μπαίνουν τα νερά και θα γίνει μελέτη, ενώ μεταφέρθηκε το υλικό επάνω και καθαρίστηκε ο χώρος, ενώ κατέληξε ότι καταστράφηκε υλικό αξίας.
Πλακεντάς: «Θα κριθούμε με γνώμονα την πραγματικότητα και όχι την εικονική πραγματικότητα»
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Εορδαίας Π. Πλακεντάς απάντησε αρχικά στην Αθ. Τερζοπούλου για το π. Στρατόπεδο ότι 40 στρέμματα καταγράφηκαν στο πολεοδομικό ως χώρος εκπαίδευσης και τα υπόλοιπα ως διοίκηση ή αθλητισμός. Για το «ξενοδοχείο ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ», απάντησε ότι είναι παλιά πρόταση, είχε εξεταστεί και επί θητείας Μουσουρούλη στο ΔΑΜ, για το που θα στεγαστεί το ΠΔΜ, σημειώνοντας ότι αυτή η πρόταση ήταν από τις πρώτες του δήμου, αλλά απορρίφθηκε από το ίδρυμα, γιατί απαιτούνται πολλές εργασίες. Επίσης, εντός του Μαρτίου θα υποβληθεί το πόρισμα για την υπόθεση των χρημάτων που εντοπίστηκε ότι λείπουν από τα ταμεία του δήμου, με τον δήμαρχο να κάνει λόγο για «συμμάζεμα». Επίσης, αναφέρθηκε στην κοινωνική πολιτική που εντοπίζεται στον προϋπολογισμό (απαλλαγές τελών, τρόφιμα, κ.α.).
Επίσης για την εξοικονόμηση της ηλεκτροδότησης, απάντησε ότι έγινε αποτύπωση της καταγραφής των φωτιστικών στο δήμο για αντικατάστασή τους με LED (καταγράφηκαν και η πόλη και οι κοινότητες). Ενώ ο δήμος στηρίζει την ενεργειακή κοινότητα Δήμων – Περιφέρειας και ΠΔΜ.
Για το θέμα του Μουσείου, απάντησε ότι θα έπρεπε να είναι κόσμημα αλλά είχε αστοχίες (συγκεντρώνονται νερά λόγω του σημείου όπου είναι και του κατηφορικού). Ο δήμος θέλησε να κάνει σκεπή, αλλά το απέρριψε η τεχνική υπηρεσία λόγω βάρους. Για τις ζημιές, τονίστηκε ότι θα καταγραφούν όσα καταγράφηκαν και η ΤΕΡΝΑ δωρεάν θα παρέχει μελέτη και συμβουλές για τον τεχνικό προϋπολογισμό.
Συμφώνησε ότι ο δήμος έχει ανάγκη από προσλήψεις , ενώ τόνισε ότι ο δήμος μπήκε στο πρόγραμμα ΗΛΕΚΤΡΑ για ενεργειακές αναβαθμίσεις κτηρίων και σχολείων. Επίσης, έγινε μελέτη πυροπροστασίας για τα σχολεία. Επίσης, θα αντικατασταθούν μπασκέτες στα σχολεία.
«Είχαμε πει προεκλογικά ότι θα διοικήσουμε με εμπιστοσύνη, δικαιοσύνη και καλύτερη οργάνωση, έτσι κινούμαστε και στον Προϋπολογισμό. Θα κριθούμε με γνώμονα την πραγματικότητα και όχι την εικονική πραγματικότητα», κατέληξε.