Η εκπομπή Ζουν Ανάμεσά μας με τον Αντώνη Πουγαρίδη, φιλοξένησε τον Σπύρο Τάσιο – Διοικητή της Τροχαίας Εορδαίας, μιλώντας για την ψήφιση και εφαρμογή του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
Κληθείς να σχολιάσει την συντεταγμένη προσπάθεια που γίνεται από την πολιτεία ώστε να ενεργοποιηθούν οι πολίτες στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη τήρηση των κανονισμών κυκλοφορίας, ο κ. Τάσιος απάντησε, αρχικά, πως ο νέος Κ.Ο.Κ. είναι σε ισχύς από τις 31 Ιουνίου και σε πλήρη εφαρμογή θα είναι από τις 13 Σεπτεμβρίου και έπειτα, μιας και κάποιες διατάξεις έχουν άμεση εφαρμογή.
«Ο νέος ΚΟΚ αποτελεί ένα θεμελιώδης εργαλείο για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας, τον εξορθολογισμό της κυκλοφορίας, την εμπέδωση μιας σύγχρονης κυκλοφοριακής παιδείας, την ασφαλή κινητικότητα και την ανταπόκριση στις κυκλοφοριακές συνθήκες», τόνισε αρχικά ο διοικητής, μιλώντας για τον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, σχολιάζοντας τους στόχους και τους σκοπούς του.
Κράνος / ζώνη / πατίνια
Απαντώντας σχετικά με το εαν υπάρχουν στοιχεία για τη χρήση κράνους από δικυκλιστές (τοπικά), ο κ. Τάσσιος εξεδήλωσε την ικανοποίησή του για τη χρήση κράνους στην Πτολεμαΐδα. Μάλιστα για τον ίδιο σκοπό σχεδιάζονται ενημερωτικές δράσεις – εκστρατεία για καθολική χρήση κράνους, διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων, αλλά και διανομή κράνους σε οδηγούς (συμβολικά) για να δείξουν ότι η «Αστυνομία είναι κοντά στον πολίτη», ευαισθητοποιώντας τους για τη χρήση κράνους.
Στην περιοχή μας υπήρξαν δύο περιπτώσεις δικύκλων σε τροχαίο, ενώ και οι δύο άνθρωποι δεν είχαν κακώσεις λόγω κράνους, σημείωσε ο κ. Τάσιος, λέγοντας πόσο σημαντικό είναι να φοράει κανείς πιστοποιημένο κράνος. Με τον νέο ΚΟΚ τα κράνη πρέπει να είναι πιστοποιημένα, ενώ πλέον το πρόστιμο για μη χρήση κράνους είναι 350 ευρώ και αφαιρείται το δίπλωμα για 30 ημέρες. Πρόστιμο παίρνει και ο επιβάτης που δεν φοράει κράνος (350 ευρώ), με τον κ. Τάσιο να λέει πως ο οδηγός πρέπει να επιβάλει στον επιβάτη να φορέσει κράνος, φροντίζοντας για την ασφάλειά του. Αν φοράει κάποιος κράνος μη πιστοποιημένο, θα λάβει πρόστιμο, σύμφωνα με τον νέο Κ.Ο.Κ.
Για τα ηλεκτρικά πατίνια, πρέπει να κινούνται με μέγιστη ταχύτητα 25 χλμ την ώρα και οι επιβάτες πρέπει να φορούν κράνος, ενώ προβλέπεται πρόστιμο 30 ευρώ. Για το σκοπό αυτό θα γίνει ενημερωτική εκστρατεία, ιδίως σε νέες ηλικίες που τα προτιμούν. Στο πατίνι απαγορεύονται να είναι δύο άτομα, παρά μόνο ο οδηγός. Τα πατίνια δεν μπορούν να σταθμεύσουν και να κινούνται όπου θέλουν.
«Φιλοσοφία του ΚΟΚ είναι να τιμωρείται ο οδηγός», προσέθεσε επίσης. Για τη χρήση ζώνης, πρέπει να φορούν όλοι οι επιβαίνοντες και υπάρχει πρόστιμο 350 ευρώ για τον οδηγό & 150 ευρώ για τους επιβάτες.
«Γίνεται μια υπερπροσπάθεια να μην έχουμε τροχαία ατυχήματα»
Στην ερώτηση κατά πόσο επαρκεί το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, ο ίδιος απάντησε πως τους θερινούς μήνες αστυνομικοί ενισχύουν άλλες περιοχές (μεγάλες πόλεις ή νησιά), μετά από εντολές αποσπάσεων του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., δείχνοντας σε επίπεδο στατιστικών ότι φέρνουν αποτελέσματα.
«Γίνεται μια υπερπροσπάθεια να μην έχουμε τροχαία ατυχήματα», τόνισε με έμφαση, προσθέτοντας ότι εντός του ’25 δεν έχει γίνει κανένα θανατηφόρο. Σε αυτά συμβάλλουν συγκεκριμένες δράσεις αλλά και επιτήρηση σε περιοχές όπου σημειώνονται τροχαία ατυχήματα.
Το 2024 στη χώρα είχαμε 665 νεκρούς και χιλιάδες ελαφρά τραυματίες και όπως εξηγεί ο κ. Τάσιος, το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εθνικής Ασφάλειας έχει στόχο να μειωθούν κατά 50% των τροχαίων ατυχημάτων και σημαντικότερες αιτίες πρόκλησής τους είναι: Υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια μέθης, η χρήση κινητού τηλεφώνου, η παραβίαση stop, η οδήγηση χωρίς κράνος και ζώνη. Μάλιστα, η χρήση κινητού τηλεφώνου είναι πολύ σοβαρή παράβαση, με τον ίδιο να δίνει ιδιαίτερη έμφαση. Ενδεικτικά, για τη χρήση ζώνης, σε μια σύγκρουση με 50 χλμ/ώρα σε επιβάτη 80 κιλών, το σώμα μας μετατρέπεται σε 4 τόνους!
Υποτροπή παράβασης
Ο νέος θεσμός της υποτροπής, αφορά τη διάπραξη της ίδιας παράβασης από έναν οδηγό, μέσα σε διάστημα 5 ετών από την επανάληψη της ίδιας παράβασης. Επίσης, με το νέο ΚΟΚ κατηγοριοποιούνται οι παραβάσεις σε χαμηλής επικινδυνότητας, μεσαίας, υψηλής & ιδιαίτερα υψηλής επικινδυνότητας, που έχουν να κάνουν με τις επιβολές προστίμων και τις αφαιρέσεις διπλωμάτων. Επίσης, προστίθεται νέα κατηγορία, αυτή της αντικανονικής οδικής συμπεριφοράς, κάτι που οδηγεί σε αφαίρεση διπλώματος για 40 ημέρες.
Κατέληξε, λέγοντας πως από την υπηρεσία θα γίνουν πολλές ενημερωτικές δράσεις σε σχολεία και νέα παιδιά, ώστε να μυηθούν στη χρήση κράνους, ζώνης κ.α.
Β.Σ.