Εργοδότες και διευθυντές έχουν οφέλη όταν φροντίζουν για την ψυχική υγεία των εργαζομένων τους, καθώς το εργασιακό άγχος έχει σοβαρό αντίκτυπο στην παραγωγικότητα των εργαζομένων και της ίδιας της επιχείρησης.
Τα παραπάνω τόνισε ο Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπευτής, Βασίλειος Αθανασιάδης, μιλώντας στην εκδήλωση με θέμα «Η Ψυχική υγεία στον εργασιακό χώρο», που διοργάνωσαν σήμερα Πέμπτη στο Μποδοσάκειου νοσοκομείο Πτολεμαΐδας η διοίκηση, η Κοινωνική Υπηρεσία και η Ψυχολόγος του νοσοκομείου.
Ο ομιλητής ανέφερε ότι ένας (1) στους 5 εργαζόμενους νοσούν από αγχώδη διαταραχή λόγω εργασιακού στρες, με συνέπεια να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν με επιτυχία στα εργασιακά τους καθήκοντά τους, καθώς το στρες συντελεί μεταξύ άλλων στην μείωση των κοινωνικών επαφών, επιφέρει δυσκολία συγκέντρωσης, μνήμης, απαξία, αναποφασιστικότητα, νευρικότητα, αγωνία, ακόμα και αύξηση του καπνίσματος, του αλκοόλ και λήψη ουσιών. Αξιοσημείωτο είναι δε ότι οι οικονομικές επιπτώσεις στην παραγωγικότητα από το εργασιακό άγχος υπολογίζονται σε 1 τρις δολάρια ετησίως!
Ερωτηθείς ο κ. Αθανασιάδης από τον «e-ptolemeos.gr» για το αν λόγω κρίσης έχουν αυξηθεί τα ποσοστά αυτά στη χώρα μας, είπε πως προφανώς στις μέρες μας που έχει αυξηθεί η εργασιακή ανασφάλεια και η μείωση μισθών έχει αυξηθεί αντίστοιχα και το ποσοστό των ατόμων που πάσχουν από εργασιακό άγχος, αν και όπως σημείωσε, αυτή είναι η αίσθηση του ίδιου τα τελευταία χρόνια καθώς δεν υπάρχουν πρόσφατα στατιστικά στοιχεία.
Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ο ομιλητής, πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια να ελαχιστοποιηθούν οι παράγοντες κινδύνου που προξενούν το εργασιακό άγχος, δηλαδή η εργασιακή ανασφάλεια, οι κακές αμοιβές, οι κακές διαπροσωπικές σχέσεις, η κακή οργανωτική δομή, η μικρή υποστήριξη, η σύγκρουση ρόλων στην εργασία ή η μη δυνατότητα εξέλιξης του εργαζόμενου, το ανελαστικό- αυστηρό ωράριο και οι κακές συμπεριφορές απέναντι στους εργαζόμενους, το εργασιακό bulling (εκφοβισμός), το mobbing (ψυχολογική ή ηθική παρενόχληση). Έκανε μάλιστα ειδική μνεία στο σύνδρομο burnout, στην επαγγελματική δηλαδή εξουθένωση εργαζομένων από τα εξαντλητικά ωάρια.
Ταυτόχρονα προέτρεψε στη λήψη προληπτικών μέτρων για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου να νοσήσουν οι εργαζόμενοι από εργασιακό στρες, με το να συζητούν οι εργαζόμενοι τα εργασιακά τους προβλήματα και να συμμετέχουν στην προσπάθεια ανατροπής των κακών εργασιακών συνθηκών και για την επίτευξη αξιοπρεπών αμοιβών. Είναι προς το συμφέρον όλων να αλλάξουν οι κακές εργασιακές συνθήκες σε μια επιχείρηση, και προς το συμφέρον των εργαζομένων αλλά και προς το συμφέρον των εργοδοτών, αφού ο εργαζόμενος που νοσεί από εργασιακό άγχος γίνεται αντιπαραγωγικός, επισήμανε ο ομιλητής. Υπογράμμισε μάλιστα ότι αν οι εργοδότες και οι διευθυντές δεν φροντίζουν για την ψυχική υγεία των εργαζομένων τους τότε πέφτει η παραγωγικότητα του εργαζόμενου, χειροτερεύουν οι σχέσεις των εργαζομένων, σημειώνονται απουσίες από την εργασία τους, αποκτά κακή εικόνα η επιχείρηση και μειώνονται τα κέρδη της.