Καθημερινοί είναι σχεδόν οι τσακωμοί καρκινοπαθών με την μοναδική γιατρό -και μάλιστα επικουρική (συμβασιούχο), που έχει απομείνει στο Ογκολογικό τμήμα του Μποδοσάκειου νοσοκομείου Πτολεμαΐδας, λόγω ότι αδυνατεί να εξυπηρετήσει το σύνολο των καρκινοπαθών που προσέρχονται στην κλινική, αφού ως γνωστόν έχει απομείνει μόνη της λόγω αποχώρησης των δύο μόνιμων γιατρών.
Το πρόβλημα ως γνωστόν προέκυψε από το περασμένο Καλοκαίρι, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί δυνατό να στελεχωθεί η Ογκολογική, με αποτέλεσμα η μοναδική γιατρός να εισπράττει την οργή και αγανάκτηση των καρκινοπαθών και των συνοδών τους, ακόμα κι αν δεν ευθύνεται εκείνη για το πρόβλημα της υποστελέχωσης της μονάδας.
Τα παραπάνω κατήγγειλε ο πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Εορδαίας, Γιώργος Αράπης, στο περιθώριο της εκδήλωσης με θέμα τον καρκίνο που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην Πτολεμαΐδα από το wincancer.gr σε συνεργασία με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία. Ερωτηθείς για την κατάσταση στην Ογκολογική δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι υπάρχει μεγάλη ταλαιπωρία των καρκινοπαθών, καθώς υπάρχει μονάχα «μια γιατρός η οποία τρέχει και δεν προλαβαίνει», με αποτέλεσμα να «έχουν αρχίσει οι εκνευρισμοί. Οι ασθενείς μαλώνουν με την μοναδική γιατρό που έχουμε. Έρχονται και μου κάνουν παράπονα», σημειώνοντας ότι το περίεργο είναι ότι «όλοι έχουν δίκαιο. Μού έλεγε προχθές ένα μέλος μας που έτυχε σε καυγά, ότι πρώτη φορά είδα να έχουν δίκαιο και οι δύο (πλευρές).»
Κι επειδή οι καρκινοπαθείς της περιοχής δεν βλέπουν να λύνεται το πρόβλημα με τη στελέχωση του Ογκολογικού τμήματος (του Μποδοσάκειου, στο οποίο καταφεύγουν για χημειοθεραπεία όλοι σχεδόν οι καρκινοπαθείς της περιφέρειάς μας καθώς είναι το μοναδικό σε όλη τη Δυτική Μακεδονία, ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Εορδαίας κατεβαίνει εκ νέου στο υπουργείο στην Αθήνα εντός της εβδομάδας για να ζητήσει τη στελέχωσή του. «Που είναι ο κ. Γιαννακίδης, που είναι οι βουλευτές που έλεγαν ότι το πρόβλημα έχει λυθεί(;)» διερωτήθηκε ο πρόεδρος των Καρκινοπαθών.
Ανακοίνωσε επίσης ότι ετοιμάζεται μια σύσκεψη φορέων στις 17 Δεκεμβρίου 2017, στο Εργατικό Κέντρο Πτολεμαΐδας, όπου σύμφωνα με τον κ. Αράπη θα κληθούν όλοι οι φορείς κι όλοι οι δήμαρχοι και οι βουλευτές της Δυτικής Μακεδονίας και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ώστε «καθένας να πάρει την ευθύνη του και να μην λέει ότι δεν γνωρίζει το πρόβλημα.»,
Τη λειτουργία ενός Ογκολογικού τμήματος με μία μονάχα γιατρό κατήγγειλε και ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας ενημερωθείς σχετικά από δημοσιογράφους, ιδιαίτερα που πρόκειται για μια περιοχή με ατμοσφαιρική ρύπανση, καθώς όπως είπε «η αέρια ρύπανση έχει μεγάλη ευθύνη στις πόλεις αλλά και σε περιοχές που γειτνιάζουν με εργοστάσια που ρυπαίνουν με την εμφάνιση του καρκίνου.»
Ο Ευάγγελος Φιλόπουλος ανέφερε ειδικότερα ότι «τμήματα με μια γιατρό και δη επικουρική είναι ανέκδοτο», καθώς όπως σημείωσε, «τα τμήματα έχουν προσωπικό, έχουν στελέχωση, διευθυντή, έχουν δηλαδή 3-5 άτομα ώστε να μπορέσουν να βοηθήσουν τον πληθυσμό. Και δεν είναι μόνο οι γιατροί, πρέπει να έχουν και νοσηλεύτριες που πρέπει να έχουν εξειδίκευση, είναι οι τεχνικοί που πρέπει να κάνουν τις διαλύσεις των φαρμάκων. Είναι δηλαδή μια ολόκληρη ιστορία και δεν είναι τόσο δύσκολη να γίνει. Έλεος πια. Αυτή είναι η πραγματική μας φτώχεια. Άμα αρρωστήσω να μην έχω τη σωστή περίθαλψη στον τόπο μου.»
Ο πρόεδρος της Αντικαρκινικής Εταιρείας απηύθυνε μάλιστα την ακόλουθη προτροπή προς τους κατοίκους της Πτολεμαΐδας: «Θα πρέπει να πιέσουν και θα πρέπει όλοι να φροντίσουν ώστε να υπάρξει η περίθαλψη των καρκινοπαθών στον τόπο τους και αυτό αφορά κυρίως τις χημειοθεραπείες και λιγότερο τις ακτινοθεραπείες», αλλά και να δοθεί «βάση στην εκπαίδευση των γιατρών, ώστε να μην χρειάζεται να τρέχει για παράδειγμα η γυναίκα στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη για να βρει κάποιον που ξέρει να εξετάζει καλά τον μαστό.»