Το κορυφαίο πρόβλημα της ανεργίας που ταλανίζει τη Δυτική Μακεδονία, μπήκε στο μικροσκόπιο ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης, με πρωτοβουλία της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας και με τη συμμετοχή πλήθους φορέων.
Τονίστηκε ότι ο συντονισμός όλων των φορέων της περιοχής αποτελεί την μοναδική προϋπόθεση για την αντιμετώπιση του οξύτατου προβλήματος της ανεργίας, καθώς οι τελευταίες μετρήσεις δείχνουν τα ποσοστά της επίσημης ανεργίας στο 30%, ενώ το τραγικό είναι ότι η ανεργία των νέων αγγίζει το 70%, καθιστώντας την Δυτική Μακεδονία αρνητικό πρωταθλητή σε Ελλάδα και Ευρώπη.
Η αντιπρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας, Παρασκευή Βρυζίδου, συνοψίζοντας τα αποτελέσματα της σύσκεψης, τόνισε: «Η ΠΕΔ αντιλαμβανόμενη το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας, η οποία είναι υψηλότερη από κάθε περιφέρεια της Ελλάδας και της Ευρώπης, θεώρησε απαραίτητη ανάγκη να ωθήσει τα πράγματα συντονίζοντας κάποιες ενέργειες οι οποίες θα βοηθήσουν στην ενημέρωση, στην καταγραφή, στις λύσεις, στις προτάσεις και στη μείωση της ανεργίας.
Σήμερα πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση με όλους τους αντιπροσωπευτικούς φορείς. Ο καθένας απ’ αυτούς έχει προτάσεις, οι οποίες εάν στηριχθούν από τους υπολοίπους θα μπορέσουν να φέρουν ένα αποτέλεσμα. Κυρίως, όσον αφορά την ιδιωτική πρωτοβουλία και τις επιχειρήσεις. Επίσης, παρούσα είναι η Περιφέρεια η οποία παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σ’ αυτή την κατεύθυνση. Ήδη μας ενημέρωσε για το πρόγραμμα που θα χρηματοδοτεί τις επιχειρήσεις με 20.000 – 30.000 την κάθε μία. Τα εργατικά κέντρα επισήμαναν ότι το ΑΕΠ της περιοχής είναι ένας από τους λόγους που δεν έρχονται χρηματοδοτικά προγράμματα και θέσεις εργασίας μέσα από τον ΟΑΕΔ.
Το συμπέρασμα που βγαίνει μέσα απ’ αυτή τη σύσκεψη είναι ότι αυτά τα μηνύματα πρέπει να μεταφερθούν στην κεντρική εξουσία, όπου με κάποιες νομοθετήσεις, όπως για παράδειγμα για το θέμα του ΑΕΠ, θα μπορέσουν να έρθουν περισσότερα χρήματα και να εξασφαλιστούν περισσότερες θέσεις εργασίας. Επίσης είχαμε το ΤΕΙ και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, πυλώνες ανάπτυξης, όπου από τη δική τους πλευρά επισήμαναν πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος τους στην κοινωνία για να υπάρχουν θέσεις εργασίας, αλλά επισήμαναν με τη σειρά τους σε όλους εμάς τι πρέπει να κάνουμε, ώστε να εκπληρώσουν το σκοπό για τον οποίο υπάρχουν.
Άποψη όλων ήταν ότι αφού γραφούν τα πρακτικά αυτής της σύσκεψης, θα πρέπει να επαναληφθεί σε ένα – δύο μήνες, ώστε να δούμε τι έγινε από όσα καταγράφηκαν στη σημερινή σύσκεψη. Δηλαδή πόσες θέσεις εργασίας εξασφαλίσαμε ή πως τα χρηματοδοτικά προγράμματα δεν θα είναι προσωρινές λύσεις καταπολέμησης της ανεργίας, αλλά να είναι πραγματικές θέσεις εργασίας. Και βεβαίως, το μήνυμα που βγήκε είναι ότι θέσεις εργασίας δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς ανάπτυξη. Η λέξη ανάπτυξη βεβαίως είναι γενική, αλλά πρέπει να εξειδικευτεί πως μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη στην περιοχή. Κατ’ αρχήν πρέπει να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας που υπάρχουν στη ΔΕΗ και στις επιχειρήσεις γύρω απ’ αυτή και δεύτερον να ενισχυθεί ο ιδιωτικός τομέας.
Πιστεύουμε ότι μόνο η ηχηρή φωνή που θα βγει από όλους τους φορείς με συντονίστρια την ΠΕΔ, ότι η Δυτική Μακεδονία είναι η περιοχή με τη μεγαλύτερη φτώχεια και ανεργία, μόνο αν το μήνυμα αυτό μεταφερθεί στην κεντρική εξουσία, θα έχουμε αποτελέσματα».
Μιλώντας εκ μέρους της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης, Ματθαίος Καλαϊτζόπουλος, υπογράμμισε το «μεγάλο ενδιαφέρον της σύσκεψης», λόγω του ότι «το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα που μαστίζει τη Δυτική Μακεδονία, είναι η ανεργία». Αυτό που μεταφέραμε σαν περιφερειακή Αρχή, είπε, είναι ότι πιστεύουμε, πως η ανεργία θα μειωθεί μέσα από την ενδυνάμωση της επιχειρηματικότητας. Τα εργαλεία τα οποία δίνει συνεχώς η περιφερειακή Αρχή προς το «επιχειρείν» μέσω των επιμελητηρίων και με διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα, θα συμβάλλουν στη μείωση της ανεργίας. Πιστεύουμε ότι οι επιχειρήσεις θα έχουν στο μέλλον τη δυναμική με αυτοτελείς πόρους και θα μπορέσουμε έτσι να δώσουμε μία ανάσα και στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, αλλά κυρίως στην ανάπτυξή τους, ώστε να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της ανεργίας.
Ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου Πτολεμαΐδας, Αναστάσιος Τσιλφίδης, απευθυνόμενος στους δημάρχους, είπε ότι το κάθε ευρώ που ξοδεύουν οι δήμοι, να έχει το πνεύμα των θέσεων εργασίας. Επίσης, είπε, από την περιοχή περνάει το φυσικό αέριο, θα πρέπει να το εκμεταλλευτούμε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Υπάρχει το αγαθό της τηλεθέρμανσης και θα πρέπει να αξιοποιηθεί, όπως και ο πρωτογενής τομέας. Επίσης, η περιοχή μας πρέπει να κάνει κάτι ξεχωριστό, πέρα από τον Πόρο, για να φέρει έσοδα, για να μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας.
Εκ μέρους του Τεχνικού Επιμελητηρίου, ο πρόεδρος Δημήτρης Μαυροματίδης, υπογράμμισε ότι «η σημερινή πρωτοβουλία της ΠΕΔ είναι σε θετική κατεύθυνση. Εμείς ως ΤΕΕ αναδείξαμε τις πρωτοβουλίες που έχουμε πάρει γιατί πιστεύουμε ότι τα ζητήματα που έχουν σχέση με αξιολόγηση, με τεκμηρίωση και με μεθοδολογική προσέγγιση, είναι αυτά που μπορούν να δώσουν όχι λύση, αλλά αν θέλετε να δώσουν μία διέξοδο. Αναδείξαμε το ζήτημα του πλασματικού ΑΕΠ, της «ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ 5» και των συνεργειών που μπορούν να υπάρξουν, τα υφιστάμενα όπως το «Εργασία – Κοζάνη» και τη σύζευξη που πρέπει αν υπάρχει με τον ΟΑΕΔ και μια σειρά άλλων θεμάτων. Το κυριότερο ότι θα πρέπει να υπάρχει μία διαρκής επιτροπή για ζητήματα που έχουν σχέση με την απασχόληση, με την ανάπτυξη, η οποία να επεξεργάζεται θέματα και να μπορεί να προτείνει.
Ο Μανόλης Καρακάσης, εκ μέρους του ΟΕΕ, τόνισε ότι «το Οικονομικό Επιμελητήριο πάντα πίστευε ότι μέσω της επιχειρηματικότητας μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα της ανεργίας και σ’ αυτό τον τομέα θα πρέπει να εστιάσουμε την πολιτική μας». Αναφέρθηκε ωστόσο στις πολιτικές της εκάστοτε κυβέρνησης, όπως της υπερφορολόγησης, των αυξημένων ασφαλιστικών εισφορών, και της γραφειοκρατίας στον δημόσιο τομέα, οι οποίες αποτελούν αντικίνητρα για να έρθουν επενδυτές στην περιοχή. Είπε ότι το ΟΕΕ ανέλαβε πρωτοβουλία κατάρτισης οικονομολόγων που θα αναλάβουν την υποβολή σχεδίου βιωσιμότητας, ώστε να πετύχουν οι επιχειρήσεις που έχουν κόκκινα επιχειρηματικά» δάνεια, την διευθέτηση του χρέους.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι των Αναπτυξιακών Εταιριών, των επιμελητηρίων και των εργατικών κέντρων των τεσσάρων νομών, ο πρυτάνεις του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, δήμαρχοι της περιοχής και ο διευθυντής του ΟΑΕΔ. Ο τελευταίος παρουσίασε τα προγράμματα θέσεων εργασίας που υπάρχουν για την περιοχή, ενώ οι εκπρόσωποι όλων των φορέων, διατύπωσαν τις προτάσεις και τους προβληματισμούς τους.