Μια ποιοτική μουσική βραδιά πρόσφεραν στο κοινό της ευρύτερης περιοχής, ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος και οι συνεργάτες του, ξεσηκώνοντας τα περίπου 2.000 άτομα με μία μοναδική συναυλία που έδωσαν το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, στο κλειστό στάδιο της Λευκόβρυσης, στην Κοζάνη.
Η συναυλία ήταν μια προσφορά της ΔΕΗ με ελεύθερη είσοδο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «60 Χρόνια Ορυχεία». Τον γνωστό συνθέτη που σημάδεψε με την μουσική του την μεταπολιτευτική περίοδο και όχι μόνο, πλαισίωσαν με τις μοναδικές ερμηνείες των τραγουδιών του, οι καταξιωμένοι τραγουδιστές Λάκης Χαλκιάς και Κώστας Μακεδόνας, καθώς και οι πολλά υποσχόμενοι καλλιτέχνες τις νεότερης γενιάς, Δήμος Αναστασιάδης, Δάφνη Ζουρνατζή και Μαρία Λυμπεράκου, οι οποίοι καθήλωσαν τους θεατές. Το δικό τους χρώμα στη ξεχωριστή συναυλία έδωσαν η Μικτή Χορωδία ΔΕΗ – ΔΕΔΔΗΕ με διδάσκαλο Χορωδίας τον Κωστή Κωνσταντάρα, καθώς και η ορχήστρα ΠΑΛΙΝΤΟΝΟΣ ΑΡΜΟΝΙΑ.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η ΔΕΗ τίμησε έναν από τους τελευταίους επιζήσαντες λιγνιτωρύχους, τον Πάσχο Καραγιάννη, από την Λευκοπηγή, ο οποίος βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την εξόρυξη του λιγνίτη, στη δεκαετία του ’50, τότε που η ΔΕΗ ξεκινούσε να χτίζει το πρώτο εργοστάσιο της ΛΙΠΤΟΛ. «Σε τιμούμε για όσα πρόσφερες και στο πρόσωπό σου τιμούμε όλους τους εργαζόμενους της επιχείρησης, ορισμένοι από τους οποίους έδωσαν ακόμη και τη ζωή τους», είπε ο πρόεδρος της ΔΕΗ, απευθυνόμενος στον 92χρονο σήμερα, απόμαχο των ορυχείων. Ο Εμμανουήλ Παναγιωτάκης, χάρισε στον Π. Καραγιάννη μία εικόνα της προστάτιδας των ορυχείων Αγία Βαρβάρα. Του πρόσφερε επίσης ως ενθύμιο, έναν ογκώδη ντοσιέ, ο οποίο περιείχε ολόκληρη την εργασιακή διαδρομή του, από την πρόσληψή του, τις εργασιακές μεταβολές, τα εξοφλητικά, έως και την συνταξιοδότησή του. «Εδώ μέσα είναι όλη σου η πορεία, όσα έκανες και όσα πρόσφερες», είπε ο πρόεδρος της ΔΕΗ στον Π. Καραγιάννη, ο οποίος γεμάτος συγκίνηση και με βουρκωμένα μάτια τον ευχαρίστησε.
Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: «Είναι πολύ μεγάλη χαρά για μένα που βρίσκομαι σήμερα εδώ για να γιορτάσουμε μία ιστορική επέτειο τόσο για τη ΔΕΗ όσο και για ολόκληρη τη χώρα: τα 60 χρόνια λιγνιτικής δραστηριότητας στη Δυτική Μακεδονία. Η ΔΕΗ βέβαια πρωτοστάτησε στην αξιοποίηση όλων των εγχώριων πλουτοπαραγωγικών πηγών, καθώς, με το πρώτο της μεγάλο έργο στο Αλιβέρι το 1951, άνοιξε τον δρόμο για την εκμετάλλευση και άλλων λιγνιτικών αποθεμάτων της χώρας με σύγχρονες μεθόδους. Πέντε χρόνια αργότερα, το 1956, η ΛΙΠΤΟΛ ιδιοκτησίας του Μποδοσάκη Αθανασιάδη, ξεκινούσε την εξόρυξη στο Κύριο Πεδίο. Ωστόσο, ακόμη και η δεσπόζουσα αυτή επιχειρηματική φυσιογνωμία δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις τεράστιες επενδυτικές απαιτήσεις των έργων. Σύντομα η ΔΕΗ ανέλαβε τα ηνία της ανάπτυξης των λιγνιτωρυχείων και της ηλεκτροπαραγωγής, αποκτώντας από το 1959 το 90% των μετοχών της ΛΙΠΤΟΛ και τελικά ενσωματώνοντάς την ολοκληρωτικά το 1975. Ενώ, λοιπόν, μία ιδιωτική εταιρεία έκανε τα πρώτα βήματα της συστηματικής αξιοποίησης των μεγάλων επιφανειακών λιγνιτικών κοιτασμάτων της Πτολεμαΐδας, ήταν η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού εκείνη που εδραίωσε και ανέπτυξε αυτήν τη δραστηριότητα σε τέτοιο βαθμό ώστε η περιοχή –δικαίως– να χαρακτηριστεί ως «Ρουρ της Ελλάδος»!
Ο Ε. Παναγιωτάκης σημείωσε ακόμη ότι «η ΔΕΗ είναι οι άνθρωποί της και οι εργαζόμενοι στα ορυχεία και τις μονάδες της ευρύτερης περιοχής έχουν αφήσει το δικό τους ανεξίτηλο αποτύπωμα σε αυτόν τον πολιτισμό, κυριολεκτικά «εξορύσσοντας» το φως. Και αυτή η εξόρυξη για να δώσει το φως στην υπόλοιπη πατρίδα δεν γίνεται ούτε εύκολα, ούτε ανώδυνα και κάποτε ούτε αναίμακτα. Είναι γνωστό ότι οι εργαζόμενοι στον ηλεκτρισμό κατέχουν παγκοσμίως το θλιβερό προνόμιο της 3ης θέσης σε εργατικά ατυχήματα μετά τους ναυτεργάτες και τους οικοδόμους. Έτσι μόνο την τελευταία 25ετία χάσαμε στη δουλειά 64 συναδέλφους μας σε όλη τη ΔΕΗ, εκ των οποίων 18 στους σταθμούς και στα ορυχεία της Δυτικής Μακεδονίας. Σ’ αυτούς, όπως και σε όλους όσους έχασαν τη ζωή τους στην 60χρονη ιστορία στρέφουμε τη σκέψη μας με ευλάβεια αλλά και ευθύνη».
Τέλος, χαιρετισμό απηύθυναν ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Θεόδωρος Καρυπίδης και ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, Γιώργος Αδαμίδης.