Λίγες ώρες πριν τις τελικές ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας για το σχέδιο βάσει του οποίου θα ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά, «φουντώνουν» τα σενάρια για αλλαγές της τελευταίας στιγμής.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η κυβέρνηση, τουλάχιστον επίσημα, επιμένει στις αρχικές αποφάσεις της, ότι, δηλαδή, το πρώτο σχολικό κουδούνι θα χτυπήσει στις 7 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, τα επιδημιολογικά δεδομένα που καταγράφονται εντός του Αυγούστου είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, με τους ειδικούς να εκφράζουν ανοιχτά τους προβληματισμούς τους. Μάλιστα, τς τελευταίες ώρες κυκλοφορούν σενάρια για αναβολή της έναρξης των σχολείων κατά μία εβδομάδα, δηλαδή από 7 στις 14 Σεπτεμβρίου, κατόπιν εισήγησης της επιτροπής των λοιμωξιολόγων.
Σήμερα, πάντως, η αρμόδια υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως αναμένεται να δώσει όλες τις απαντήσεις σε συνέντευξη Τύπου (στις 16.00) για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουν όλες οι εκπαιδευτικές βαθμίδες.
Υπενθυμίζεται ότι η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, χαρακτήρισε «ως σωστή σκέψη» το να αναβληθεί κατά μία εβδομάδα το άνοιγμα των σχολείων, με το πρώτο σχολικό κουδούνι να χτυπάει τελικά στις 14 Σεπτέμβρη. Η εν λόγω τοποθέτηση πυροδότησε σενάρια με την επιτροπή ειδικών να παρακολουθεί στενά και με ανησυχία τα σταθερά αυξημένα κρούσματα των τελευταίων εβδομάδων. Ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης σε δηλώσεις του σημείωσε ότι με τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν φαίνεται ότι η επίσημη ημερομηνία για την έναρξη (7 Σεπτεμβρίου) θα αλλάξει.
Μέχρι στιγμής το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας προβλέπει τα εξής:
-Υποχρεωτική χρήση μάσκας: Η επιστροφή στα θρανία σημαίνει την υποχρεωτική χρήση μάσκας για μαθητές από το νηπιαγωγείο και καθηγητές καθ’ όλη τη διάρκεια της διδασκαλίας, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, όπως την ώρα του διαλείμματος ή της Γυμναστικής. Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 5,2 εκατ. ευρώ για τη δωρεάν παροχή μάσκας σε μαθητές και καθηγητές, ώστε να μη μετακυλιστεί το κόστος στα ελληνικά νοικοκυριά. Πρόκειται για τρεις μάσκες που θα δοθούν, με προτεραιότητα τις δύο πρώτες από την πρώτη μέρα και στη συνέχεια μια τρίτη.
-Καθολική επιστροφή μαθητών: Η έναρξη της σχολικής χρονιάς θα γίνει με την πλήρη σύνθεση της τάξης. Το γεγονός ότι ο αριθμός των μαθητών θα κυμαίνεται τουλάχιστον 25 ανά τάξη έχει προβληματίσει εκπαιδευτικούς και γονείς.
– Ξεχωριστά διαλείμματα: Τάξεις και τμήματα θα βγαίνουν στο προαύλιο διαφορετικά από τους υπόλοιπους συμμαθητές τους.
– Καθαρισμός των αιθουσών: Οι σχολικές αίθουσες θα καθαρίζονται δύο φορές μέσα στην ημέρα. Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων και μετά το πέρας αυτών. Σε αυτή την κατεύθυνση το υπουργείο Εσωτερικών προχωράει στην πρόσληψη 9.474 σχολικών καθαριστριών.
– Απουσίες: Για τους μαθητές που νοσούν ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες προβλέπεται αιτιολόγηση της απουσίας, όχι όμως με υπεύθυνη δήλωση των γονέων, αλλά βάσει συγκεκριμένου καταλόγου νοσημάτων/παθήσεων που θα παρουσιάσει η επιτροπή. Δυνατότητα δικαιολογημένης απουσίας θα δοθεί, επίσης, σε μαθητές στην περίπτωση που νοσεί συγγενικό τους πρόσωπο.
Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου αναμένεται να αναλυθούν από την Ν. Κεραμέως οι επιμέρους λεπτομέρειες για την ομαλή λειτουργία των σχολείων βάσει των νέων δεδομένων σχετικά και με άλλα ζητήματα όπως τη χρήση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για τους μαθητές που αιτιολογημένα απουσιάζουν από τη σχολική τάξη, αλλά και για άλλα ζητήματα όπως η διαχείριση από την εκπαιδευτική κοινότητα ενός ύποπτου κρούσματος.
Πάντως, οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες απαντούν με κινητοποιήσεις στα σχέδια του υπουργείου Παιδείας ζητώντας μικρότερο αριθμό μαθητών ανά τάξη.
Με πληροφορίες από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου, eleftherostypos.gr