Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται η ανακοίνωση του νέου προγράμματος «Εξοικονομώ», το οποίο θα φέρει σημαντικές αλλαγές στην επιλογή και μοριοδότηση των δικαιούχων.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το πρόγραμμα θα δίνει προτεραιότητα σε νοικοκυριά με μέλη ΑμεΑ και πολύτεκνες οικογένειες, ενώ θα υιοθετηθεί και το σύστημα βαθμοημερών που χρησιμοποιείται για το επίδομα θέρμανσης. Αυτή η νέα προσέγγιση στοχεύει στην αποδοτικότερη αξιοποίηση των πόρων και στην υποστήριξη των πιο ευάλωτων πολιτών, καθώς τα εισοδηματικά κριτήρια που εφαρμόζονταν μέχρι τώρα δεν θα αποτελούν πλέον τον κύριο παράγοντα αξιολόγησης.
Με βάση το σύστημα των βαθμοημερών, τα νοικοκυριά που διαμένουν σε περιοχές με δριμύ ψύχος θα έχουν προτεραιότητα και θα επιδοτούνται περισσότερο. Το συγκεκριμένο μέτρο, το οποίο εφαρμόστηκε αρχικά στο επίδομα θέρμανσης, βασίζεται στη γεωγραφική θέση και τις κλιματικές ανάγκες της κάθε περιοχής.
Το νέο «Εξοικονομώ» στοχεύει στη βελτίωση της κλιματικής απόδοσης και της οικονομικής αποδοτικότητας των επενδύσεων, με τις πηγές του υπουργείου να επισημαίνουν ότι η αξιοποίηση των βαθμοημερών θα διασφαλίσει την αποδοτικότητα των παρεμβάσεων.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος «Εξοικονομώ 2024» ανέρχεται σε περίπου 700 εκατ. ευρώ, με επιπλέον 170 εκατ. ευρώ να προέρχονται από το RePowerEU. Οι παρεμβάσεις θα επικεντρωθούν κυρίως στην εγκατάσταση αντλιών θερμότητας, μια τεχνολογία που προωθείται έντονα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται να καταστεί υποχρεωτική για νέα συστήματα θέρμανσης από το 2029. Η Ελλάδα στοχεύει στην αύξηση του ποσοστού των νοικοκυριών που χρησιμοποιούν αντλίες θερμότητας από το 7% σήμερα στο 17% έως το 2030 και στο 91% έως το 2050.
Επιπλέον, το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει και άλλες επιδοτούμενες παρεμβάσεις, όπως αναβάθμιση θερμομόνωσης, αλλαγή κουφωμάτων και εγκατάσταση συστημάτων χρήσης ζεστού νερού. Για τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα που επιθυμούν να αναβαθμίσουν ενεργειακά την κατοικία τους, θα διατεθούν 30 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Η διαδικασία αξιολόγησης των αιτήσεων θα γίνεται βάσει σειράς προτεραιότητας, ενώ θα επιδοτείται περίπου το 95% του κόστους των παρεμβάσεων, με ανώτατο όριο πιθανώς τα 10.000 ευρώ ανά δικαιούχο.